ksiądz Napisano 26 Czerwiec 2005 Autor Napisano 26 Czerwiec 2005 Dzisiaj na drodze w lesie pod Szczecinem wykopałem taką oto odznakę.Wykonana jest chyba z mosiądzu.Z drugiej strony ma 4 wąsy do mocowania.Wymiary szr.3 cm.dł.3 cm. Z góry dziękuję za wszelkie informacje.Pozdr.
hakas Napisano 29 Czerwiec 2005 Napisano 29 Czerwiec 2005 Witaj Krzysztofie! To raczej gwiazdy - sześcioramienne. W linkach od Ciebie mam bardzo podobne klejnoty hełmowe. Własnie czarne skrzydła orła i gwiazda po środku.Mam ylko spis szlachty inflandzkiej. W bibliotece w Koszalinie jest mapa ( rekonstrukcja mapy z 1697, nie jestem pewien daty) pomorza a na obrzeżach tej mapy sa herby rodów pomorskich. Pozdrawiam.
krzychuna5 Napisano 28 Czerwiec 2005 Napisano 28 Czerwiec 2005 a może Eckert ? występuje motyw 3 kwiatów. niestety brak klejnotów.http://w3.jura.ch/bourgeoisie/details/armoi_i.htmlpozdrawiam. krzysiek.
ksiądz Napisano 26 Czerwiec 2005 Autor Napisano 26 Czerwiec 2005 Dzisiaj na drodze w lesie pod Szczecinem wykopałem taką oto odznakę.Wykonana jest chyba z mosiądzu.Z drugiej strony ma 4 wąsy do mocowania.Wymiary szr.3 cm.dł.3 cm. Z góry dziękuję za wszelkie informacje.Pozdr.
hakas Napisano 28 Czerwiec 2005 Napisano 28 Czerwiec 2005 Witam Krzuśku!! Nie to nie kwiaty. Raczej będą to gwiazdy. To chyba nie to szukaj dalej ja znaleźć nie mogę. Pozdrawiam Hakas
hakas Napisano 27 Czerwiec 2005 Napisano 27 Czerwiec 2005 Witam!! Nie jest to herb polski DOLIA choć do niego podobny tylko , że na pasie w skos położone są trzy gwiazdy, a w Doliwie trzy róże, no i klejnot hełmowy inny. To tak gwoli zachamowania bałaganu dla wyrywnych. To herb niemiecki już kiedyś takowy widziałem więc jak go namierzę to go opiszę. Krzysztofie szanowny kolego proszę o wsparcie. Hakas
ksiądz Napisano 29 Czerwiec 2005 Autor Napisano 29 Czerwiec 2005 Trochę powiększyłem te gwiazdki-kwiatki może pomocna będzie miejscowość w której to znalazłem.Steklno koło Gryfina.Pozdrowienia.
ksiądz Napisano 28 Czerwiec 2005 Autor Napisano 28 Czerwiec 2005 Może pomocną w identyfikacji będzie druga strona tego herbu.Jest to mosiężna wytłoczka wypełniona jakimś kruchym metalem z wtopionymi wąsami.Pozdr.
krzychuna5 Napisano 28 Czerwiec 2005 Napisano 28 Czerwiec 2005 namieżyłem nowe strony z niemiecką heraldyką. ciągle nic. masz może jakąś stronę z heraldyką pomerani? pozdrawiam. krzysiek.ps. a może to jednak kwiaty?http://www.familie-greve.de/modules.php?op=modload&name=wappenindex&file=indexwarto.
Pytanie
ksiądz
Dzisiaj na drodze w lesie pod Szczecinem wykopałem taką oto odznakę.Wykonana jest chyba z mosiądzu.Z drugiej strony ma 4 wąsy do mocowania.Wymiary szr.3 cm.dł.3 cm. Z góry dziękuję za wszelkie informacje.Pozdr.
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.