Skocz do zawartości
  • 0

niemiecki mauser 98a

greggg

Pytanie

Napisano
Witam
W piatek w jednym ze sklepów oglądałem niemieckiego mauserka 98a z 1916 roku. Zaciekawiło mnie iż u góry miał wybitą puźniejszą date 1920. Wiem że Polacy przejmowali broń po niemcach i dokonywali w niej drobnych modyfikacji i bili swoje punce. Jednakże ten karabinek śladów takich modyfikacji nie ma... Ma na komorze z boku i na zamku nabitego orzełka, ale nie wiem czy jest on polski - jest jakby wpisany w kwadrat.... Moze ktoś wie czy to polskie bicia i czy mógł się znaleść na stanie karabinek bez modyfikacji?
Pozatym na stopce posiada pruskie bicia pułkowe, ale za cholerę nie mogę ich rozszyfrować.... S.D.V. 457.?
Pozdrawiam

Greg

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
To nie jest kwestia wiary tylko samozaparcia i dobrych chęci... są przepisy i trzeba walczyć o swoje:))
Pozwolenie na broń kolekcjonerska miałem juz prawie w ręku, ale niestety nie zdałem egzaminu... zbiore troche kasy i znowu zrobie podejście... i wcale nie dziwili się moja motywacja czy ilością sztuk o które wystąpiłem - 50.
Kumpel robił podejście razem ze mną - zdał i pozwolenie dostał.
Zresztą należe do klubu strzeleckiego i myśle że na jesieni wystąpie o broń sportową... i nie będe musiał wcale silić się na wyczyn tylko strzelać rekraacyjnie dla przyjemności 9jak to robie do tej pory).. wszystko zależy co oferuje klub... i nie taki jak Legia, który tylko wyciąga kasę, ale taki gdzie można spotkać prawdziwych miośników broni i militariów.
Nie ma co srać po gaciach i upychać zabawek po szafach czy tapczanach... lepiej spać spokojnie.
Zreszta w Policji tez są normalni ludzie.. zwłaszcza wśród młodszych starzem...
A wizytę dzielnicowego też da się przeżyć... nie zawsze jest on zoriętowany w temacie czy innych, ale po to jest klub czy organizacja żeby egzekwować prawo i pomagać swoim członkom.
W sprawie wykopów też może w końcu coś się zmieni, ale o swoje sprawy trzeba walczyć i je wychodzić.. droga to żmudna, ale samo nic się nie zrobi...
Pozdrawiam

Greg
Napisano
No na razie nie dekują... zresztą moim zdaniem już lepiej zakopać w stodole niż dekować....
A najlepiej troszke się sprężyć i postarać się o pozwolenia na broń sportową lub do celów kolekcjonerskich i zanabyć sobie taki fant całkiem legalnie i całkiem legalnie się nim podniecać i popykać od czasu do czasu na strzelnicy:))
Pozdrawiam

Greg
Napisano
Witam
W piatek w jednym ze sklepów oglądałem niemieckiego mauserka 98a z 1916 roku. Zaciekawiło mnie iż u góry miał wybitą puźniejszą date 1920. Wiem że Polacy przejmowali broń po niemcach i dokonywali w niej drobnych modyfikacji i bili swoje punce. Jednakże ten karabinek śladów takich modyfikacji nie ma... Ma na komorze z boku i na zamku nabitego orzełka, ale nie wiem czy jest on polski - jest jakby wpisany w kwadrat.... Moze ktoś wie czy to polskie bicia i czy mógł się znaleść na stanie karabinek bez modyfikacji?
Pozatym na stopce posiada pruskie bicia pułkowe, ale za cholerę nie mogę ich rozszyfrować.... S.D.V. 457.?
Pozdrawiam

Greg
Napisano
Witam
Ta firma ma na stanie pare ciekawostek w tym i mauserki - www.parabellum.pl
Ostatnio przyszło im pare nowych fantów z zagramanicy jeszcze nie wrzuconych w ofertę - 2 mauserki, lebel, steyr, 2 steyer'y 1912, Remington bodajrze z 1917 roku, Colt Ithaca 1911A1 z wojennej produkcji itp..
najlepiej wcześniej umówić się telefonicznie, bo na razie nie prowadza regularnego sklepu...
Wkrótce też może ruszą ze strzelnicą gdzie będzie można postrzelac np. z Parabelki, P38, PPK, Colta i innych...

Greg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie