Witam W piatek w jednym ze sklepów oglądałem niemieckiego mauserka 98a z 1916 roku. Zaciekawiło mnie iż u góry miał wybitą puźniejszą date 1920. Wiem że Polacy przejmowali broń po niemcach i dokonywali w niej drobnych modyfikacji i bili swoje punce. Jednakże ten karabinek śladów takich modyfikacji nie ma... Ma na komorze z boku i na zamku nabitego orzełka, ale nie wiem czy jest on polski - jest jakby wpisany w kwadrat.... Moze ktoś wie czy to polskie bicia i czy mógł się znaleść na stanie karabinek bez modyfikacji? Pozatym na stopce posiada pruskie bicia pułkowe, ale za cholerę nie mogę ich rozszyfrować.... S.D.V. 457.? Pozdrawiam
Pytanie
greggg
W piatek w jednym ze sklepów oglądałem niemieckiego mauserka 98a z 1916 roku. Zaciekawiło mnie iż u góry miał wybitą puźniejszą date 1920. Wiem że Polacy przejmowali broń po niemcach i dokonywali w niej drobnych modyfikacji i bili swoje punce. Jednakże ten karabinek śladów takich modyfikacji nie ma... Ma na komorze z boku i na zamku nabitego orzełka, ale nie wiem czy jest on polski - jest jakby wpisany w kwadrat.... Moze ktoś wie czy to polskie bicia i czy mógł się znaleść na stanie karabinek bez modyfikacji?
Pozatym na stopce posiada pruskie bicia pułkowe, ale za cholerę nie mogę ich rozszyfrować.... S.D.V. 457.?
Pozdrawiam
Greg
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.