Skocz do zawartości

co to za moneta?

wons

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Bardzo prosimy o pomoc w identyfikacji monety.
Na skanie widoczne popiercie jakiegoś chyba króla. Do okoła słaboczytelny napis, który odczytałem tylko częściowo:??
G M Z B R A (

Napisano

Rewers. W środku chyba pusty okrąg otoczony jakby motywem pnączy lub zawijasów. Całość otoczona pierścieniem i nad nim litery oddzielone w połowie wysokości kropkami: I P Z G C - reszta nieczytelna.
Spróbuję jeszcze zrobić parę fotek, może będą lepszej jakości to zamieszczę.

Nie znamy się na monetach, więc liczymy na Waszą pomoc.
pozdr. wonsY

Napisano
Widzę, że ucięło mi pierwszy opis.
powinno być:
Do okoła słaboczytelny napis, który odczytałem tylko częściowo:?? G M Z B R A (
Napisano
znowu...
powinno być: Do okoła słaboczytelny napis, który odczytałem tylko częściowo: G M Z B R A (litery te są słabo czytelne i nie jestem ich pewien, oddzielone są w połowie wysokości liter kropkami) Następnie jest GEORG WIL i reszta nieczytelna. Moneta kształt ma nieregularny - od 250mm do 251,4mm, grubość 0,7 mm.Wykonana z jakiegoś żółtego metalu, który jest prawdopodobnie posrebrzany. Pochodzi z Połczyna Zdroju, przez który przebiegał Szlak Solny.
Napisano
Prawdopodobnie jest to pozostałość trojaka lub szóstaka Jerzego Wilhelma - elektora brandenburskiego. Z całą pewnością XVII wiek.
Napisano

Dzięki. Dorzucę jeszcze jedną serię fotek, wydają się wyraźniejsze. Może uda się rozszyfrować, czy to trojak, czy szóstak

Napisano
Wydaje mi się, że to szóstak. Nie posiadam niestety tej monetki w swojej kolekcji i nie mam fotki :-(
(nominał powinien być pod popiersiem).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie