wons Napisano 25 Czerwiec 2005 Autor Napisano 25 Czerwiec 2005 Bardzo prosimy o pomoc w identyfikacji monety. Na skanie widoczne popiercie jakiegoś chyba króla. Do okoła słaboczytelny napis, który odczytałem tylko częściowo:??G M Z B R A (
wons Napisano 25 Czerwiec 2005 Autor Napisano 25 Czerwiec 2005 Rewers. W środku chyba pusty okrąg otoczony jakby motywem pnączy lub zawijasów. Całość otoczona pierścieniem i nad nim litery oddzielone w połowie wysokości kropkami: I P Z G C - reszta nieczytelna. Spróbuję jeszcze zrobić parę fotek, może będą lepszej jakości to zamieszczę. Nie znamy się na monetach, więc liczymy na Waszą pomoc.pozdr. wonsY
wons Napisano 25 Czerwiec 2005 Autor Napisano 25 Czerwiec 2005 Widzę, że ucięło mi pierwszy opis. powinno być: Do okoła słaboczytelny napis, który odczytałem tylko częściowo:?? G M Z B R A (
wons Napisano 25 Czerwiec 2005 Autor Napisano 25 Czerwiec 2005 znowu...powinno być: Do okoła słaboczytelny napis, który odczytałem tylko częściowo: G M Z B R A (litery te są słabo czytelne i nie jestem ich pewien, oddzielone są w połowie wysokości liter kropkami) Następnie jest GEORG WIL i reszta nieczytelna. Moneta kształt ma nieregularny - od 250mm do 251,4mm, grubość 0,7 mm.Wykonana z jakiegoś żółtego metalu, który jest prawdopodobnie posrebrzany. Pochodzi z Połczyna Zdroju, przez który przebiegał Szlak Solny.
beyo Napisano 27 Czerwiec 2005 Napisano 27 Czerwiec 2005 Prawdopodobnie jest to pozostałość trojaka lub szóstaka Jerzego Wilhelma - elektora brandenburskiego. Z całą pewnością XVII wiek.
wons Napisano 27 Czerwiec 2005 Autor Napisano 27 Czerwiec 2005 Dzięki. Dorzucę jeszcze jedną serię fotek, wydają się wyraźniejsze. Może uda się rozszyfrować, czy to trojak, czy szóstak
wons Napisano 27 Czerwiec 2005 Autor Napisano 27 Czerwiec 2005 Dysponujesz może lepszymi fotkami bądź skanami takiej monety?pozdr. wonsY
beyo Napisano 29 Czerwiec 2005 Napisano 29 Czerwiec 2005 Wydaje mi się, że to szóstak. Nie posiadam niestety tej monetki w swojej kolekcji i nie mam fotki :-((nominał powinien być pod popiersiem).
wons Napisano 30 Czerwiec 2005 Autor Napisano 30 Czerwiec 2005 Dzięki bardzo. Pod popiersiem jest dosyć starta, ale będę się jeszcze przyglądał.pozdr. wonsY
wons Napisano 3 Lipiec 2005 Autor Napisano 3 Lipiec 2005 Dzięki bardzo. Wagi raczej nie określę, bo nie mam dostępu do dokładnej wagi.pozdr.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.