Skocz do zawartości

jak wyczyscić 2groszówki przedwojenne z zielonego osadu?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam jak w temacie mam kilkaset 2 groszówek najstarsze z lat 20 Niektóre miejscami pokryte są zielonym osadem
jak to usunąć żeby nie uszkodzić monet.
Napisano
Bardzo dobre do tego celu są preparaty do konserwacji styków elektrycznych.
Czeski środek o nazwie kontox 5 lub kontox 10,ewentualnie krajowy elektrosol doskonale radzi sobie z patyną na metalach kolorowych
Napisano
jak juz kiedys pisałem wrzuc na starą patelnię w oleju i troszke je podgrzej jak masz kilkaset to mozesz spróbować jak kopalismy boratynki w wielkich ilosciach po 200-300sztuk to sie wrzucało na patelnie w olej i schodziło poprostu rewelacyjnie.
Napisano
moja podpowiedz.patyna dodaje szlachetnosci i uroku monetom.jezeli nie sa w bardzo zlym stanie polecam nie usuwac patyny.strona o czyszczeniu monet:http://www.monety.d2.cz/czyszczenie.html
Napisano
\"po kompieli możesz je wypalić nad kuchenką gazowa"\" nie wiem jak dla innych ale dla mnie to brzmi strasznie...
A czy olej z oliwek można zastąpić np słonecznikowym czy może być tylko i wyłącznie z oliwek ?
słyszałem o metodzie z amoniakiem i metodzie z kwaskiem cytrynowym - co możecie o tym powiedzieć ?

ps co można zrobić mądrego z monetą z którejś jakiś idiota usunoł patyne ?

pozdr
Napisano
Cześć Romel79. Co do odtworzenia patyny to w książce chemia dla kolekcjonera są podane metody sztucznego patynowania( gdzieś na forum widziałem link do wersji pdf tej książki) ale tego nie robiłem .Pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie