Skocz do zawartości

Przejdźmy panowie pod Odrą

Gość czarny

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Może trochę zmienie temat - będzie troche o Wrocławiu, moim mieście, więc przepraszam tych, co w tymże mieście nie zamieszkują lub go nie znają. proponuje zagadke eksploratorska - łatwą, jak sądzę, dla wielu fachowców :-). Mianowiecie: gdzie we Wrocławiu, w sposób bezpieczny i wygodny, można przejść pod (powtarzam: POD) rzeką Odrą? PO rozwiązaniu zagadki nainicjuję specjalna akcję, więc stay alert",jak mówią Anglicy.
  • 10 months later...
Napisano
i co udało się znależć to miejsce którym można przejść pod rzeką ?
w okolicach ulicy kleczkowskiej są duże kolektory wodne pod ziemią - może to tam ?
w czasie obrony miasta niemiecy saperzy i żołnierze często używali kanałów by zaskoczyć wroga
ale jak to wygląda dziś po 60 latach ?
kanały tez nie są nowe niektóre odcinki pochodzą z osiemnastego stulecia
o używaniu kanałów wspomina także autor upadek festung breslau"
pozdrawiam !!
Napisano
kanały odprowadzające wodę deszczową kończą się w Odrze więc to odpada - plan kanałów był jakiśczas temu w Wyborczej
Napisano
NIeźle, już nawet zapomniałem o zagadce a ona wciąż nierozwiązana. A od tego czasu przechodziłem tamtędy raz jeszcze...
Napisano
kanaly deszczowe kończa sie w odrze ale kanalizacyjne musialy przechodzić pod Odra i kończyć sie na polach irygacyjnych gdzies w okolicach Świniar
Napisano
A pod całą Odrą, czy tylko pod częścią (może jakaś śluza?)
Napisano
...ale ja pytam czy tam jaka sztolnia nie idzie pod Odrą i sru suchą noga pod rzeczką.....a napiszcie juz o co chodzi i nie nabijajcie sie z gości z poza Wrocławia....ciekawosc mnie zje chyba......
Napisano
w miarę zbliżania się walk do linii kolejowej na odcinku wrocław - mikołajów - popowice niemcy przystępowali do gorączkowego niszczenia kanałów wiodących z centrum miasta pod odrą " do osobowic
ze względu na dóże rozmiary kanałów zaniechano tu sporządzenia drewnianych tam piętrzących wodę
w pobliżu dworca wrocław - popowice saperzy niemieccy wznieśli w kanale podziemną barykadę z materiałów budowlanych kamieni i drutu kolczastego zabespieczoną w dodatku minami talerzowymi
- tyle podaje literatura
pozdrawiam !!
Napisano
do bastusO - witam !!
sztolnie są u jaśka sam widziałem bo mi pokazywał i razem chodziliśmy po nich
może zna jakąś pod odrą zapytaj go bo mi nie przyszło do głowy
pozdrawiam !!!
Napisano
....do marecki :
sztolnia to unel" w którym sie chodzi.......ja np: wole chodzić w tunelu a nie po tunelu....ale jak ktos lubi po to jego sprawa....

P.S. jaśka nie znam.......
Napisano
proszę mi wybaczyć nie chciałem pana w żaden sposób urazić dlamnie sztonia pierwsze skojarzenie to kopalnia z przodkami i chodnikami stąd powyszy post
gdyby pana interesowało coś z obrony wrocławia to proszę pisać na mail z chęcią pomogę
pozdrawiam !!
marecki
Napisano
....nikt sie nie oburza......chodzi właśnie o sztolnie kopalnianą hihihi....fakt można też chodzić po" sztolniach....zalerzy od punktu patrzenia....(ech czasami pisząc trudno wyrazić w jakim nastroju jest człowiek) hiehie....fakt troche sie zirytowałem bo byłem ciekawy co w tym poście jest za wałek"..(juz znamy takiego co chodził suchą nogą po wodzie) ale to juz niebezpieczny temat !...pozdrawiam......
Napisano
Ach, cóż za potwarz" poczerwieniał z oburzenia Czarny i chyżo odpowiedział: rozwiązanie konkursu: przejście pod Odrą (jedno ze znanych i zwiedzonych) znajduje się przy Moście Trzebnickim we Wrocławiu i jest częścią tzw. Jazu Różanka. Jest to kanał techniczny biegnący pod Odrą, służący do kontroli technicznej jazu. Wejście znajduje się w nibykiosku" przy rzeczonyum moście, wyjście po drugiej stronie w betonowym korku (widoczny właz). Stan kanałau - idealny, w ciągłym użytkowaniu. Jaz czynny. Nieco niżej z biegiem rzeki znajduje się śluza (ost Osobowicki).
POzdro,
Czarny

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie