Gość Napisano 12 Marzec 2003 Napisano 12 Marzec 2003 Może trochę zmienie temat - będzie troche o Wrocławiu, moim mieście, więc przepraszam tych, co w tymże mieście nie zamieszkują lub go nie znają. proponuje zagadke eksploratorska - łatwą, jak sądzę, dla wielu fachowców :-). Mianowiecie: gdzie we Wrocławiu, w sposób bezpieczny i wygodny, można przejść pod (powtarzam: POD) rzeką Odrą? PO rozwiązaniu zagadki nainicjuję specjalna akcję, więc stay alert",jak mówią Anglicy.
marecki. Napisano 21 Styczeń 2004 Napisano 21 Styczeń 2004 i co udało się znależć to miejsce którym można przejść pod rzeką ?w okolicach ulicy kleczkowskiej są duże kolektory wodne pod ziemią - może to tam ?w czasie obrony miasta niemiecy saperzy i żołnierze często używali kanałów by zaskoczyć wroga ale jak to wygląda dziś po 60 latach ?kanały tez nie są nowe niektóre odcinki pochodzą z osiemnastego stulecia o używaniu kanałów wspomina także autor upadek festung breslau" pozdrawiam !!
past Napisano 21 Styczeń 2004 Napisano 21 Styczeń 2004 kanały odprowadzające wodę deszczową kończą się w Odrze więc to odpada - plan kanałów był jakiśczas temu w Wyborczej
czarny Napisano 21 Styczeń 2004 Napisano 21 Styczeń 2004 NIeźle, już nawet zapomniałem o zagadce a ona wciąż nierozwiązana. A od tego czasu przechodziłem tamtędy raz jeszcze...
jack61 Napisano 21 Styczeń 2004 Napisano 21 Styczeń 2004 kanaly deszczowe kończa sie w odrze ale kanalizacyjne musialy przechodzić pod Odra i kończyć sie na polach irygacyjnych gdzies w okolicach Świniar
Gość Napisano 21 Styczeń 2004 Napisano 21 Styczeń 2004 A pod całą Odrą, czy tylko pod częścią (może jakaś śluza?)
bastus0 Napisano 21 Styczeń 2004 Napisano 21 Styczeń 2004 ....a kopalnie tam macie jakaś?????........
POLI Napisano 21 Styczeń 2004 Napisano 21 Styczeń 2004 Ano przejść można w elektrowni wodnej pzy ul.Nowy Świat.
jack61 Napisano 21 Styczeń 2004 Napisano 21 Styczeń 2004 Bastus wyobraz sobie ze i kopalnia sie znajdzie z Odry jest pozyskiwany piasek czy to nie kopalnia .
bastus0 Napisano 22 Styczeń 2004 Napisano 22 Styczeń 2004 ...ale ja pytam czy tam jaka sztolnia nie idzie pod Odrą i sru suchą noga pod rzeczką.....a napiszcie juz o co chodzi i nie nabijajcie sie z gości z poza Wrocławia....ciekawosc mnie zje chyba......
marecki. Napisano 22 Styczeń 2004 Napisano 22 Styczeń 2004 w miarę zbliżania się walk do linii kolejowej na odcinku wrocław - mikołajów - popowice niemcy przystępowali do gorączkowego niszczenia kanałów wiodących z centrum miasta pod odrą " do osobowic ze względu na dóże rozmiary kanałów zaniechano tu sporządzenia drewnianych tam piętrzących wodę w pobliżu dworca wrocław - popowice saperzy niemieccy wznieśli w kanale podziemną barykadę z materiałów budowlanych kamieni i drutu kolczastego zabespieczoną w dodatku minami talerzowymi - tyle podaje literatura pozdrawiam !!
marecki. Napisano 22 Styczeń 2004 Napisano 22 Styczeń 2004 do bastusO - witam !!sztolnie są u jaśka sam widziałem bo mi pokazywał i razem chodziliśmy po nich może zna jakąś pod odrą zapytaj go bo mi nie przyszło do głowy pozdrawiam !!!
bastus0 Napisano 22 Styczeń 2004 Napisano 22 Styczeń 2004 ....do marecki :sztolnia to unel" w którym sie chodzi.......ja np: wole chodzić w tunelu a nie po tunelu....ale jak ktos lubi po to jego sprawa....P.S. jaśka nie znam.......
marecki. Napisano 22 Styczeń 2004 Napisano 22 Styczeń 2004 proszę mi wybaczyć nie chciałem pana w żaden sposób urazić dlamnie sztonia pierwsze skojarzenie to kopalnia z przodkami i chodnikami stąd powyszy post gdyby pana interesowało coś z obrony wrocławia to proszę pisać na mail z chęcią pomogę pozdrawiam !!marecki
bastus0 Napisano 22 Styczeń 2004 Napisano 22 Styczeń 2004 ....nikt sie nie oburza......chodzi właśnie o sztolnie kopalnianą hihihi....fakt można też chodzić po" sztolniach....zalerzy od punktu patrzenia....(ech czasami pisząc trudno wyrazić w jakim nastroju jest człowiek) hiehie....fakt troche sie zirytowałem bo byłem ciekawy co w tym poście jest za wałek"..(juz znamy takiego co chodził suchą nogą po wodzie) ale to juz niebezpieczny temat !...pozdrawiam......
marecki. Napisano 24 Styczeń 2004 Napisano 24 Styczeń 2004 coś mi się zdaje że kolega czarny wpuscił nas w maliny i chciał wyciągnąć od nas informacje hahahahahaahahapozdrawiam !!
czarny Napisano 26 Styczeń 2004 Napisano 26 Styczeń 2004 Ach, cóż za potwarz" poczerwieniał z oburzenia Czarny i chyżo odpowiedział: rozwiązanie konkursu: przejście pod Odrą (jedno ze znanych i zwiedzonych) znajduje się przy Moście Trzebnickim we Wrocławiu i jest częścią tzw. Jazu Różanka. Jest to kanał techniczny biegnący pod Odrą, służący do kontroli technicznej jazu. Wejście znajduje się w nibykiosku" przy rzeczonyum moście, wyjście po drugiej stronie w betonowym korku (widoczny właz). Stan kanałau - idealny, w ciągłym użytkowaniu. Jaz czynny. Nieco niżej z biegiem rzeki znajduje się śluza (ost Osobowicki). POzdro, Czarny
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.