Skocz do zawartości

Jak wyglądała podstawa muszkietu ??

yasioo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam wszystkich
Mam pytanie o to jak wyglądala podstawa do muszkietu - ta óżka" na której opierano muszkiet do strzelania na przykład w potopie szwedzkim lub póżniejszych wojnach. Kolega wykopał przypuszczalnie samą żelazną część tej podstawy i chodzi o potwierdzenie czy to na pewno to a nie nic innego - póżniejszego. Być może ktoś z was ma zdjęcia takiego przedmiotu, kadry z filmów - obojętnie co. Będe wdzięczny za wszelką pomoc która przybliży rozwiązanie zagadki.
Yasioo
yasiooxx@wp.pl
Napisano
Nie pamiętalem nazwy , ale teraz jak jest nazwa wystarczy użyć googli czy czegoś inniejszego i juz jest to coś"
http://uzbrojenie.webpark.pl/muszkiet.htm
Napisano
Pięknie dziękuje szczególnie za rozszyfrowanie nazwy i stronke z rysunkami. Fant na pewno nie jest dulką od wiosła bo kolega po wykopaniu odbijał jeszcze od niego kij drewniany pognity (jego szczątki oprawiające część żelazną) co nie oznacza że nie jest jakimś innym młodszym fantem.Żebym miał cyfrówkę wszystko by się szybciej wyjaśniło. Kolega na razie nie ma aparatu zeby sfotografować.
Yasioo
Napisano
Ciekawa teoria z tym pastorałem, czy mógł być on używany także podczas powstania styczniowego, którego wiele się działo w okolicy (trzeba rozważyć trudności w transporcie owego cuda)?? Może ktoś ma fotki tych pastorałów czy tam nowszych forkietów ??
Yasioo
Napisano
witam
To że broń myśliwska i wszelka dostępna byla w użyciu w powstaniu styczniowym to ja wiem. Tylko skąd wyczaić na jakim poziomie technologicznym było wykonanie takiego forkietu w czasach powstania?? Boja się upieram że fant niestety może być młodzy ale raczej na pewno jest pastorałem.
Yasioo

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie