yasioo Napisano 21 Czerwiec 2005 Autor Napisano 21 Czerwiec 2005 Witam wszystkich Mam pytanie o to jak wyglądala podstawa do muszkietu - ta óżka" na której opierano muszkiet do strzelania na przykład w potopie szwedzkim lub póżniejszych wojnach. Kolega wykopał przypuszczalnie samą żelazną część tej podstawy i chodzi o potwierdzenie czy to na pewno to a nie nic innego - póżniejszego. Być może ktoś z was ma zdjęcia takiego przedmiotu, kadry z filmów - obojętnie co. Będe wdzięczny za wszelką pomoc która przybliży rozwiązanie zagadki. Yasioo yasiooxx@wp.pl
Romel79 Napisano 21 Czerwiec 2005 Napisano 21 Czerwiec 2005 A chodzi ci o tzw hakownice, czy muszkiet plus coś typu podpurka do wętki" ?pozdr
crazyazbest Napisano 21 Czerwiec 2005 Napisano 21 Czerwiec 2005 tak konkretnie to ta óżka" jak sądzę nazywa się forkiet ... nie żebym się czepiał , broń Boże . Azbest
Romel79 Napisano 21 Czerwiec 2005 Napisano 21 Czerwiec 2005 Nie pamiętalem nazwy , ale teraz jak jest nazwa wystarczy użyć googli czy czegoś inniejszego i juz jest to coś" http://uzbrojenie.webpark.pl/muszkiet.htm
Cyrograf15 Napisano 21 Czerwiec 2005 Napisano 21 Czerwiec 2005 A fant na konic okaże się dulką do wiosła. ;)Wojtek
yasioo Napisano 22 Czerwiec 2005 Autor Napisano 22 Czerwiec 2005 Pięknie dziękuje szczególnie za rozszyfrowanie nazwy i stronke z rysunkami. Fant na pewno nie jest dulką od wiosła bo kolega po wykopaniu odbijał jeszcze od niego kij drewniany pognity (jego szczątki oprawiające część żelazną) co nie oznacza że nie jest jakimś innym młodszym fantem.Żebym miał cyfrówkę wszystko by się szybciej wyjaśniło. Kolega na razie nie ma aparatu zeby sfotografować. Yasioo
Lokomotywa Napisano 22 Czerwiec 2005 Napisano 22 Czerwiec 2005 yasioo- to moze byc fant duzo mlodszy , mianowicie forkiet mysliwych zwany przez nich pastorałem" i uzywany do dnia dzisiejszego w różnych odmianach
yasioo Napisano 22 Czerwiec 2005 Autor Napisano 22 Czerwiec 2005 Ciekawa teoria z tym pastorałem, czy mógł być on używany także podczas powstania styczniowego, którego wiele się działo w okolicy (trzeba rozważyć trudności w transporcie owego cuda)?? Może ktoś ma fotki tych pastorałów czy tam nowszych forkietów ?? Yasioo
Lokomotywa Napisano 24 Czerwiec 2005 Napisano 24 Czerwiec 2005 broń myśliwska jak najbardziej była w użyciu w pow.stycz. i sądzę że pastorały także
yasioo Napisano 24 Czerwiec 2005 Autor Napisano 24 Czerwiec 2005 witam To że broń myśliwska i wszelka dostępna byla w użyciu w powstaniu styczniowym to ja wiem. Tylko skąd wyczaić na jakim poziomie technologicznym było wykonanie takiego forkietu w czasach powstania?? Boja się upieram że fant niestety może być młodzy ale raczej na pewno jest pastorałem. Yasioo
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.