Skocz do zawartości

Przejście na wyższy model Tesoro.

Maciej G

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.
Obecnie chodzę z T. Silver u Max , ale od pewnego czasu chodzi mi po głowie coś mocniejszego . Odczuwam pewne przywiązanie do tej marki ,a co za tym idzie ewentualna zmiana była by w jej obrębie. Odpowiada mi charakter pracy , waga , sposób sygnalizacji , prostota obsługi .
Czego bym oczekiwał po ew. zamianie ... tego co powyżej + głębsza penetracja ,analogiczne zasilanie mile widziane , nie boję się już bardziej zawansowanej gałkologii.
Porównywałem w terenie mojego Silvera z Konqvistadorem , jest lekka różnica w zasięgu , ale nie powalająca.( ok. 3 cm )
Czy jest ona wyraźniejsza w przypadku jego następcy Ciboli? Czy się nie rozdrabniać i wziąć pod uwage Tejona ?
Chciałbym poznać opinie uzytkowników mających taki przeskok za sobą.
Może ktoś ma inną alternatywę . ( interesuje mnie kolorowa drobnica )

Pozdrawiam.

Maciej G.
Napisano
Prostym i sporo lepszym jest De Leon, ale jeżeli chcesz stopniowego przechodzenia do profesjonalnego wykrywacza to radzę Vaquero (konieczność opanowania manualnego dostrajania do gruntu). Zasięg dużo większy - srebrny rubel 36 mm średnicy przy wyżyłowanym ustawieniu do 37 cm.
Pozdrawiam.
Napisano
Witam!

Jeśli Tesoro to zdecydowanie polecam Tejona. Ma trochę wad, jak większość Tesoro, ale niektóre np. rozregulujące się pokrętła mozna łatwo obejść. Ma też fajne rzeczy jak np. podwójną dyskryminację tak jak w Fisherach.. Świetna głębokość i dość stabilny. Jeśli lubisz Tesoro to jest to sprzęt dla Ciebie. Warto będzie odwiedzić ponownie miejsca w których miałeś fajne trafienia i dać się Tejonowi zaskoczyć..
Poszukaj w archiwum bo sporo już na ten temat było..
Tutaj próbka:

http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=179603#179659

Pozdrawiam

VW
Napisano
VanWorden, który wykrywacz nie ma wad? Jeżeli ktoś szuka w krzakach i nie chce aby pokrętła zmieniały położenie wystarczy kupić hydrauliczne Oringi baterii np. 6,3×2,4 mm, 5 szt za ok 1,90 zł i przy pomocy Allena 1,5 mm zamocować. Nie polecam zakładać pod pokrętło gruntu.
Uważam, że przejście z Silvera uMAXa na Tejona jest zbyt drastyczne, to wykrywacz dla hardkorowców i są tacy, którzy sobie z nim nie radzą. Prawda, że jest bardzo stabilny w większości lokalizacji i wyciąga fanty z miejsc wyeksploatowanych. Obstaję za Vaquero.
Pozdrawiam.
Napisano
Witam!

Ponieważ Maciej G napisał że nie boi się zaawansowanej gałkologii" to sądzę że być może jest już tak duży" żeby się nie rozdrabniać i kupić zabawkę dla większych chłopców:) Jedyną komplikacją może być manualne dostrajanie do gruntu ale tego się można nauczyć. Tutaj podaję link do prostego filmiku video w którym bracia Gifford w łopatologiczny sposób pokazują jak to się robi na innym modelu ale zasada jest taka sama:

http://www.tesoro.com/Multimedia-Center.html

Co tu dużo mówić - Tejon wymiata konkurencję i jeśli ktoś chce szukać drobnicy (a przy tym być wierny Tesoro, bo rzecz jasna są inne sprzęty) to jest to strzał w dziesiątkę.

Pozdrawiam

VW
Napisano
Witam!
Tak czułem,że na Wasze wypowiedzi będzie mozna liczyć.:-)
Pisząc ,że nie boję się gałkologi miałem na myśli moją otwartość na naukę i nowe doznania. Na to .. chyba , już jestem gotowy. Mój sentyment czy przywiązanie wynika z tego ,że moje T. mi leży" . Czego nie mogę powiedzieć o innych wykrywkach z tego samego pułapu cenowego ,a które miałem w ręce . Myślę ,że zmianę bym zrobił chyba jednak bardziej drastyczną. Może rada Raneda jest rozsądna , ale wybiegając w przyszłość sądze ,że na Vaquero by ostatecznie nie stanęło.
Idealnie by było zobaczyć fizycznie Tejona w akcji . Z tąd prośba do Raneda ... Wiem ,że czasem bywasz w moich stronach" , jeżeli to nie problem ..to prosiłbym o wczesniejszy sygnał na priv i ew. demonstrację Tejona w akcji.

VW napisałeś : a przy tym być wierny Tesoro, bo rzecz jasna są inne sprzęty" - co w cenie T. Tejona byś jeszcze sugerował ?

Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedź.

Maciej G.
Napisano
Witam!

Szczerze mówiąc to za te pieniądze wśród nowych, dostępnych w Polsce sprzętów nie kupisz raczej niczego co może konkurować z Tejonem. To na serio świetny wykrywacz a już zwłaszcza dla tych którzy poczuli" Tesoro. Osiągi fenomenalne i w przypadku drobnicy śmiało pokonasz takie giganty" jak Explorer czy DFX. Nie jestem bezkrytyczny i zauważam też parę minusów (zwłaszcza jakość wykonania) ale za tę kasę jest super. Jeśli będziesz kupował to raczej nie bierz zmodyfikowanej wersji brytyjskiej, która ponieważ jest czarna to fajniej wyglada ale ma trochę wycięta dyskryminację i ograniczone manualne strojenie gruntu które właśnie daje Tejonowi przewagę w trudniejszym terenie.

Pozdrawiam

VW
Napisano
Dzięki VanWorden za odpowiedź.
Pewnie pójde tym tropem.
Teraz wszystko w rękach Raneda :-) .... czy skusi się przy okazji na ew. pokaz Tejona w akcji.Sprawa nie jest bardzo pilna , żniwa za miesiąc , a i kawałek niezadeptanego pola bym znalazł.
A z tego co piszecie to Tejon na tych wydeptanych" jeszcze czymś obdarzy .

Dzięki raz jeszcze i pozdrawiam.

Maciej G.
Napisano
:-)

Dzięki Raned za odpowiedź . Jako miejscowy" znajdę dobre miejsce do testów , nie koniecznie w KW.
W takim razie czekam na ew. sygnał po żniwach.

Pozdrawiam.

Maciej G.
Napisano
Witam!

Maćku, ponieważ ktoś podobnie jak i Ty pytał mnie o zdanie odnośnie Tesoro, chciałbym zwrócić Twoją uwagę na Tesoro Cibola.. Cena bardziej atrakcyjna niż Tejona a osiągi porównywalne.. Mogę zamieścić link do testu po angielsku jeśli jesteś zainteresowany.

Pozdrawiam

VW
Napisano
A to ciekawe. To w sumie nasętepny wyższy model po Silwerze.
Ale spotakałem sie ostatnio z opinią kolegi , który zrobił zamianę Silwera na Cibolę , że jest lepiej !
Ale o ile ? Oto jest pytanie.

Pozdrawiam.

Maciej G.

VW mozesz podać link do tych testów?
Napisano
Witam!

Z przyjemnością podaję link żeby nie udawać niepotrzebnie eksperta:) Mogę tylko dodać że znam testującego i gość nie wstawia kitu i jest sprawiedliwy - podoba mu się nawet GT:))
Chodzili z Cibolą i Tejonem, łeb w łeb i Cibola wszędzie dorównywała Tejonowi! Podejrzewam że Tejon wciąż miałby przewagę nad głęboką ultra-drobnicą, zwłaszcza w trudniejszym terenie, ale Cibola jest z całą pewnością godna uwagi.. Zresztą przeczytaj sam:

http://www.garysdetecting.co.uk/tesoro.htm

Pozdrawiam

VW
Napisano
Proponowałem wcześniej Vaquero, który był równocześnie wprowadzony z Cibolą i zastąpił Eldorado. Jest zdecydowanie lepszy od Ciboli i mniej skomplikowany niż Tejon. Zasięg na rublówkę podałem wcześniej. Być może kolor obudowy trochę odstrasza, ale byłoby to bezbolesne przejście w świat prawdziwych wykrywaczy.
Napisano
A czy stopień trudności w dostrajaniu do gruntu jest taki sam dla Tejona i Vaquero ?
Fakt , te kolorki są trochę nie bardzo. Czy powłoka ta jest równie trwała jak ta złota ?
Pod drugie , jak sie wymienia na ten sam kolor to ew. koszty wymiany wykrywacza nie żucają się w oczy rodzinie . ;-)

Lubiłem tą złotą" kolorystykę !

Pozdrawiam.

Maciej G.
Napisano
Maćku, kolorek nie jest taki zły:) Można polubić..
Najlepiej by było gdybyś mógł przetestować wszystkie trzy. W Tejonie fajna jest ta podwójna dyskryminacja i pinpointowy cyngiel" więc warto by się przyjrzeć całej trójce..

Pozdrawiam

VW
Napisano
Bardzo lubiłem brązowy kolor wcześniejszych Tesoro, za to złoty metalizowany wysięgnik było widać z kilku kilometrów. Kolor wysięgników poprawiono na mniej błyszczący, ale wprowadzenie komputerowej" kolorystyki osobiście mi się nie podoba. Prawdopodobnie Tesoro poszło za sukcesem minelabowskiego Explorera, chociaż C-Scope od dawna ten kolor stosowało.
Mogę zrozumieć czarny kolor Euro Sabre (rynek europejski), ale uważam, że Tesoro powinno zostać przy brązowym.
Podobna sytuacja jest z żółtymi kaczuszkami" Garretta.
Macieju G stopień trudności dostrojenia Vaquero i Tejona jest zbliżony.
Napisano
Witam
Także noszę się z zamiarem zakupienia Tesoro - czy ktoś chodzi z Cortesem i może mi coś o nim napisać? Zwłaszcza jak wypada z Tejonem?

r
Napisano
Cortes to mój ulubiony wykrywacz. Poznawałem go przez ok. 3 lata i bardzo mi odpowiadał. Teraz używam Tejona, który ma nieznacznie większy zasięg na małe przedmioty. Cortes ma większy na większe. Tejon bardziej lubi żelazo, podczas gdy w Tejonie dyskryminację można ustawiać nisko (ja ustawiałem zazwyczaj między iron a foil). Dostrojenie do gruntu jest bardziej stabilne w Tejonie. Wyświetlacz bardzo przydaje się do poszukiwań militarii, w Tejonie częściowo tę rolę spełnia alternatywna dyskryminacja.
Uważam, że Tejon jest trochę trudniejszym wykrywaczem w obsłudze. W swoim zastosowałem małe usprawnienia tj. odwróciłem o 180° przełącznik pinpoint/alternatywna dyskr. i zastosowałem oringi na potencjometrach z wyjątkiem gruntu.
Napisano
Powoli zaczyna mi się krystalizować ew. decyzja.
Jeszcze jedno pytanie . Czy w najbliższym czasie pojawi się coś nowego w ofercie Tesoro ? W segmencie średniej półki pojawiła się Cibola i Vaquero i tu nie sądze ,aby były szybko jakieś zmiany , ale co z pozostałymi ... złoto - brązowymi " wykrywaczami ? Będą miały jakichś następców?

Pozdrawiam.

Maciej G.
Napisano
Każda licząca się na rynku produkująca cokolwiek musi bezustannie pracować nad czymś nowym, co zyska popularność i przyniesie korzyść. Tak zapewne jest w tym przypadku, ale jak doświadczenie uczy, lepiej nie wypuszczać przedwcześnie niedopracowanych konstrukcji. Rozmawiałem przed paru miesiącami z Jackiem Giffordem, głównym konstruktorem, który był bardzo tajemniczy i mogę wnioskować, że w przygotowaniu jest jakiś topowy model, ale nie mam pojęcia kiedy może się pojawić. Teoretycznie powinno być to w tym roku aby uczcić 25 rocznicę założenia firmy, ale wygląda na to, że mogą nie zdążyć.
Wypuszczenie Ciboli i Vaquero chyba trochę zaskoczyło, ponieważ ta klasa była już silnie obsadzona. Nie zdziwię się, jeżeli wyskoczy coś z dolnej półki, ponieważ Compadre i Silver uMAX są już na rynku parę lat.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie