Skocz do zawartości

muzeum komunizmu-co Wy na to

langfuhr

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
modny ostatnio w mediach temat, to majace powstac w warszawce muzeum komunizmu. moje pytanie jest nastepujace: czy sadzicie ze akurat na takie muzeum warto marnowac budzetowe, a wiec i po czesci nasze, srodki? moim zdaniem ten okres dosyc juz stworzyl muzeow, popiersi, wystaw, pomnikow, itp dziel"! wpisujcie bardziej priorytetowe inwestycje w tej dziedzinie.
Napisano
Masz rację, że pozostało wiele reliktów komuny, ale jest to tak czytelne bo zyje masa osób (nawet większość), która te czasy doskonale pamięta. Ale może warto jednak otworzyć takie muzeum- choćby dla ludzi, którzy bedą żyli w Polsce za 50, za 100 lat. Czy nie nalezało zrobic w Warszawie muzeum Powstania Warszawskiego dlatego, że na co 2 domu znajduje sie tablica oznajmiająca o bohaterskiej śmierci rodaków?
Nasza historia to także lata 1945-90, okres niechlubny i bardzo szary, ale to jednak 50 lat historii. Może jednak warto...
Napisano
Ja sądze że takie muzeum jest potrzebne,
a co do marnowania pieniędzy - pieniądze są masowo marnowane w innych często zdecydowanie mniej ważnych celach niż takie muzeum i często są tam marnowane zdecydowanie większe pieniądze niż pochłonie takowe muzeum
Większość z nas spewnością dobrze pamięta czasy PRLu ale młodsze pokolenie pewnie prawie nic o tych czasach nie wie.

pozdr
Napisano
Witam. Najpierw trzeba się zastanowić czy w naszym kraju naprawde panował taki prawdziwy komunizm. Oczywiście to pomysł naszej przyszłej władzy prawicy czyli znowu bedziemy żyć przeszłością aby obywatelą żyło się lepiej i dostatnio.Kol. KacperW.tak PRL nie był idealny ale jak widze naszych emerytów grzebiących po naszych kolorowych śmietnikach to tak mi się wydaje że PRL nie był tak bardzo szary. Ale cóż chyba jesteśmy mistrzami w marnowaniu naszch ciężko zarobionych złotówek przez nasze elity. Pozdrawiam.
Napisano
Zapraszam w Lubelskie do Kozłówki,tak jak jaca2003 pisze.
Jest takie muzeum.Kupa gadżetów z PRL,w tle lecą pieśni z tego okresu i sporo rzeźb wodzów" :)))
pozdrawiam
Napisano
ludzie, przeciez ja nie neguje tworzenia nowych muzeow-wrecz przeciwnie, uwazam ze jest ich za malo! chodzi mi jednak o jakies sensowniejsze.KacprzeW-wspaniale ze jest muzeum Powstania Warszawskiego,co do reszty wypowiedzi-ludzie czy warto inwestowac w jakies takie gminne salki z popiersiem lenina, proszkiem ixi i kilkoma kartkami na mieso? dobry przyklad daje gdanski(i nie tylko IPN), organizujac co chwile sensowne i ciekawe wystawy dysponujac minimalnymi srodkami, a pokazujac prawdziwe oblicze komuny. szkodliwe jest zaklamywanie jej na takich przanych jarmarcznych wystawach z rekwizytami z kingsajzu czy innych komedii barei
Napisano
w ostatnim zdaniu chodzi mi o przaśne wystawy. moje pytanie jest proste: jakie sa inne priorytetowe inwestycje w tej dziedzinie. modny ostatnio temat na forum to Westerplatte-czy nie wydaje sie wam ze lepiej te pieniadze wykorzystac tam, na stworzenie prawdziwej, zywej, ineraktywnej ekspozycji?na odbudowe umocnien okopow itd?
Napisano
Langfuhr, oczywiście także cieszę się niezmiernie z muzeum Powstania Warszawskiego (to był jeden z priorytrtów, coś co uważałem za wogóle konieczne), ale nadal sądzę, że muzeum PRL-u także nie jest złą ideą. Acha wspominając na jedną z poprzednich wypowiedzi- istotnie w Polsce nie było komunizmu w czystej postaci, ale twór który u nas był z politycznego punktu widzenia to już wogóle zasługuje na muzeum (taka ciekawostka XX wieku).
Moim zdaniem takie muzeum byłoby dobrą pamiątką dla przyszłych pokoleniach. A przecież np. grudzień 70 obok wspomnianego Westerplatte jest także symbolem polskiej dumy i honoru.
pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie