osterode Napisano 18 Czerwiec 2005 Autor Napisano 18 Czerwiec 2005 witam szanowne grono. może spotkał się ktoś z takim herbem?średnica 20mm wykonany z białego metalu (jakiego?... niewiem),spód stalowy ostro skorodowany.liczę na pomoc.pozdro
hakas Napisano 23 Czerwiec 2005 Napisano 23 Czerwiec 2005 NIc z tych rzeczy przyjacielu. Guzik musiał zawędrować może z uchodzcami albo sałdatami. Możesz określić Panów na tej ziemi( szlachte niemiecką) to ułatwi sprawę. Wątpię zeby jakiś oficer chodził na imprezę z jakimś liberyjnym gościem. Pozdrawiam.
osterode Napisano 20 Czerwiec 2005 Autor Napisano 20 Czerwiec 2005 dzięki Hakas. gdybyś mógł kiedyś napisać coś więcej o tym herbie byłbym niezmiernie wdzięczny.a znalazłem go rzecz jasna w Ostródzie (dawniej Osterode ostpreussen)pozdrawiam
krzychuna5 Napisano 23 Czerwiec 2005 Napisano 23 Czerwiec 2005 witam. ja też uważam, że to jakiś graf cy cuś:) herby właścicieli mozna też znależc na granicy ich ziem (jakieś głazy graniczne, kaplice, które ufundowali itp). może to pomoże w znalezieniu właścicieli. pozdrawiam. krzysiek.
hakas Napisano 23 Czerwiec 2005 Napisano 23 Czerwiec 2005 Witaj Krzysztofie! Tak jak mówisz ale na naszych ziemiach odzyskanych bardzo dokładnie próbowano zacierać ślady po starych właścicielach. Np.: w moich okolicach był kamień pokutny wystawiony na pamiątkę morderstwa jakiego dokonał niejaki von Zadenow na von Kameke ok. 1450 roku. Ten kamień stał aż znalazł się nadgorliwy kierownik PGR i kazał go usunąć. Nikt nie wie co się z tym kamieniem stało. Widziałem kaplice grobowe zdemolowane do fundamentów i pozbijane kartusze herbowe na pałacach. W katedrze koszalińskiej jakiś debil skół napisy z płyty nagrobnej z XVI bo tam cuś po jakiemuś pisało. W ten sposób zaginęło lub zostało zniszczone wiele świadectw heraldycznych. Znam przypadki gdzie książkami z XVI - XVIII wieku palono w piecach lub wisiały te ksiązki na hakach w wychodkach. Bo to panie niemieckie. U jednego rolasa to w kufrach z dworu 1726( wskazania daty na okuciach) to pasze przechowuje bo to panie tak okute ze sie szcur nie psegryzie. A o zamianie nie ma mowy. Kiedy dotarłem po1995 na teren posiadłości mojego rodu i spytałem o szable może któreś zostały( przed 1939 w naszym dworze było ponad 100 egzemplarzy broni białej nie licząc paru strzelb z różnych epok i dwóch kompletnych zbroi husarskich) to mi przyniesiono parę poobcinanych jak spytałem czemu to tak zrobili to się dowiedziałem - a jak ^&*&**& mom tym gównem takiem długim buroki obcinoć to se dwa zrobił z jednego mniecza tyn z ronckom to do byraków a ten byz roncki to do pukrzyw. No nic nie nabyłem. Współczesna dewastacja dóbr kultury szlacheckiej jest większa niż w czasie rabacji galicyjskiej. Bardzo przepraszam za OT na forum ale tak mnie wzięło na smutki i smęcę. Jestem bardzo zadowolony i cieszę się mocno, że znów herby wracają do łask i są młodzi, którzy zaczynają się tym interesować. Moje Vrebum Nobile, ze pomogę każdemu młodemu heraldykowi swoja wiedzą.
osterode Napisano 21 Czerwiec 2005 Autor Napisano 21 Czerwiec 2005 witam Hakas.guzik został znaleziony tuż przy wiosce o nazwie Leszaki(Lischacken bei Osterode) niecałe 3 km od Ostródy.wiem że do 45r.(?) stał tam młyn wodny-w domu przy młynie była gospoda w której odbywały się sobotnie biby kadry oficerskiej(lata 20-30-te). właścicielem był Bruno Hampf.poza młynem były jeszcze dwa budynki: lesniczówka oraz dom mieszkalny niestety kto tam rezydował to nie mogę powiedzieć-jestem w fazie dowiadywania się.lecz raczej nie wyglądają na budynki wyższych sfer.mam nadzieję że to trochę pomoże.pozdrawiam
krzychuna5 Napisano 23 Czerwiec 2005 Napisano 23 Czerwiec 2005 w centralnej Polsce też jest rozwalonych i zdewastowanych pełno dworków. w mojej okolicy jest takowych z pięć. jak na nie patrze, to mie się nóż w kieszeni prostuje. ah, szkoda gadać. smutne ale prawdziwe. trafić jakąś szóstkę... :)pozdrawiam. krzysiek.
osterode Napisano 18 Czerwiec 2005 Autor Napisano 18 Czerwiec 2005 witam szanowne grono. może spotkał się ktoś z takim herbem?średnica 20mm wykonany z białego metalu (jakiego?... niewiem),spód stalowy ostro skorodowany.liczę na pomoc.pozdro
hakas Napisano 23 Czerwiec 2005 Napisano 23 Czerwiec 2005 To bracie masz gdzie z wykrywką chodzić , parki i ruiny dają czesto bardzo ciekawe fanty.
hakas Napisano 20 Czerwiec 2005 Napisano 20 Czerwiec 2005 Guzik liberyjny. Co do herbu to narazie za bardzo nie mam czasu. Pas w poprzek tarczy.Gdzie go znalazłeś. Do Wszystkich- proszę zamieszczać miejsce znalezienia herbów, pieczęci, lub innych rzeczy związanych z heraldyką. Są tysiące herbów i podanie miejsca ułatwia identyfikacje.
Pytanie
osterode
witam szanowne grono. może spotkał się ktoś z takim herbem?
średnica 20mm wykonany z białego metalu (jakiego?... niewiem),spód stalowy ostro skorodowany.
liczę na pomoc.
pozdro
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.