abunai Napisano 17 Czerwiec 2005 Autor Napisano 17 Czerwiec 2005 Witam wszystkich użytkowników! Mam nietypowe pytanie i powiem szczerze, że nie jestem pewien czy mogę je na tym forum zadać. Jesli naruszam zasady to proszę moderatora o usunięcie postu! Czy ktos orientuje się ile warte jest na wolnym rynku" dzało z lawetą od Tygrysa? Dostałem propozycje wymiany towaru za usługę i nie wiem czy jest sens ciągnąc temat. Będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje! Pozdrawiam wszystich Abunai.
maxikasek Napisano 20 Czerwiec 2005 Napisano 20 Czerwiec 2005 o ile się orientuję to działo czołgowe nie ma lawety tylko łoże. Ale mogę sie mylić...
abunai Napisano 21 Czerwiec 2005 Autor Napisano 21 Czerwiec 2005 OK! Drobne przejęzyczenie ale sens wiadomy ;). Dzięki za sprostowanie!
Mlody Mauser Napisano 21 Czerwiec 2005 Napisano 21 Czerwiec 2005 A moglbys uchylic rąbka tajemnicy gdzie znajduje sie to działo(miejscowosc)
Grzesio Napisano 22 Czerwiec 2005 Napisano 22 Czerwiec 2005 o ile się orientuję to działo czołgowe nie ma lawety tylko łoże. Ale mogę sie mylić..."Niestety, w ostatnim zdaniu masz rację. ;-)Działo lądowe składa się zasadniczo z łoża, na którym spoczywa kołyska, na której z kolei znajduje się zespół odrzutowy (czyli m.in. lufa), tworzący razem z kołyską zespół podniesieniowy. Łoże z kolei z reguły dzieli się na dolne (stojące na ziemi) i górne (obracające się na boki). Wniosek z tego taki, że działa czołgowe, zamontowane bezpośrednio do wieży na czopach, najczęściej w ogóle nie mają łoża.Laweta w odniesieniu do współczesnych dział jest to natomiast nieprawidłowy, anachroniczny synonim terminu łoże, często jednakże używany u nas obecnie przez tzw. autorów przepisujących z niemieckich książek, gdzie łoże nazywa się Lafette.PzdrGrzesiu
maxikasek Napisano 22 Czerwiec 2005 Napisano 22 Czerwiec 2005 dzięki. cały czas można się czegoś nauczyć.
megakura Napisano 22 Czerwiec 2005 Napisano 22 Czerwiec 2005 czescmoge rzucic temat wsrod znajomych, ale jest potrzebny namacalny dowod ze jest o czym rozmawiac. najlepiej fota.pozdro klossp.s. wyslij bezposrednio na maila megakura@poczta.onet.pl
dickwredniak Napisano 22 Czerwiec 2005 Napisano 22 Czerwiec 2005 a jaka jest pewność że to Tygrys? 88 było montowane na działach pancernych Nashorn i Jagdpanther i w wersji holowanej PAK 41 i 43
abunai Napisano 22 Czerwiec 2005 Autor Napisano 22 Czerwiec 2005 Fakt dickwredniak! Muszę to sprawdzić. Dzięki za uwagę! A
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.