Skocz do zawartości

Armata do Tygrysa

abunai

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam wszystkich użytkowników! Mam nietypowe pytanie i powiem szczerze, że nie jestem pewien czy mogę je na tym forum zadać. Jesli naruszam zasady to proszę moderatora o usunięcie postu! Czy ktos orientuje się ile warte jest na wolnym rynku" dzało z lawetą od Tygrysa? Dostałem propozycje wymiany towaru za usługę i nie wiem czy jest sens ciągnąc temat. Będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje! Pozdrawiam wszystich Abunai.
Napisano
o ile się orientuję to działo czołgowe nie ma lawety tylko łoże. Ale mogę sie mylić..."

Niestety, w ostatnim zdaniu masz rację. ;-)
Działo lądowe składa się zasadniczo z łoża, na którym spoczywa kołyska, na której z kolei znajduje się zespół odrzutowy (czyli m.in. lufa), tworzący razem z kołyską zespół podniesieniowy. Łoże z kolei z reguły dzieli się na dolne (stojące na ziemi) i górne (obracające się na boki). Wniosek z tego taki, że działa czołgowe, zamontowane bezpośrednio do wieży na czopach, najczęściej w ogóle nie mają łoża.
Laweta w odniesieniu do współczesnych dział jest to natomiast nieprawidłowy, anachroniczny synonim terminu łoże, często jednakże używany u nas obecnie przez tzw. autorów przepisujących z niemieckich książek, gdzie łoże nazywa się Lafette.

Pzdr

Grzesiu
Napisano
czesc
moge rzucic temat wsrod znajomych, ale jest potrzebny namacalny dowod ze jest o czym rozmawiac. najlepiej fota.
pozdro kloss

p.s. wyslij bezposrednio na maila megakura@poczta.onet.pl

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie