Skocz do zawartości

Monetka jednostronna - co to takiego?

Jakku

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Cześć Jakku.Pierwsza to trzyhalerzówka- chyba Złotoryja, druga wygląda na cieszyńską, natomiast trzecia to jakaś halerzówka saksońska.
Napisano
Druga moneta jest szwedzką!!! Jest snop Wazów tylko nie widzę czy jest to G czy C litarka ( G - Gustaw, C - Katarzyna)
Napisano
Super dzięki za wiadomości. Ale jednak będę prosił o dokładniejsze opisy i potwierdzenia poprzednich identyfikacji, to dla mnie ważne, bo monetki mają potem byc w muzeum na wystawie i wolalbym je tam dac z dobrym opisem. Dzieki za pomoc!
Napisano
Jeśli chodzi o szelaga szwedzkiego to po odczytaniu daty będziesz wiedział czy Katarzyna czy Gustaw. Teraz wydaje mi się, że to raczej C jak Katarzyna.
Napisano
A ta pierwsza to moneta drobna czyli 3 halerze książąt krośnieńskich mennica Złotoryja i jest najciekawsza z tych 3 szt .
Napisano
To dla mnie rzeczywiscie ciekawa ta I monetka, nie spodziewalem sie czegos takiego jak 3 halerze książąt krośnieńskich mennica Złotoryja, a jaki to okres bo nie ma na niej daty?
  • 2 years later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie