Skocz do zawartości

Iluzja

watrycy

Rekomendowane odpowiedzi

W 1994 roku PWN wydał książkę J. Thorwalda Iluzja. Żołnierze radzieccy w armii Hitlera" traktującą o fenomenie jakim był fakt przejścia na stronę Niemiec ponadmilionowej rzeszy obywateli sowieckich w czasie II wojny światowej. Czy ktoś spotkał się z pozycją książkową wydaną w Polsce poruszającą ten temat? Pomijam tu Józefa Mackiewicza pozycje beletrystyczne Kontra" oraz Nie trzeba głośno mówić".

chyba niewiele na ten temat było wydane w Polsce. ja mam jeszcze: Armia Własowa" nr 170 J.Solarz, wyd.Militaria, W-wa 2002 oraz Generał Własow i rosyjski ruch wyzwoleńczy" Catherine Andreyev, wyd.Gryf, W-wa 1990. ta pierwsza to książka dla szerokich mas, z rysunkami, fotografiami i schematami. traktuje bardziej o armii i jej organizacji i działaniach. ta druga to zmodyfikowana rozprawa doktorska na uniwersytecie Cambridge. autorka skupia się bardziej na polityce, na Własowie i ludziach tworzących rosyjski ruch wyzwoleńczy. pozdrawiam

A więc chyba mamy tej literatury niewiele, choć temat jest niebywale fascynyjący.Przecież oddziały Wlasowa to nie wszystko( kto wyzwalał z powstańcami czeską Pragę? Dziś o tym ie trzeba głośno mówić").Mamy i tzw.Brygadę Kamińskiego ale przecież i oddziały wojskowe komitetów wyzwoleńczych ludów Kaukazu, walczące o własną niepodległość i państwowość.Niektóre z nich były formowane i szkolone w Polsce np. w Rembertowie.Może ktoś natrafił na jakieś ciekawe epizody w literaturze?

• 2 months later...
Nicholas Bethell dradzeni! - Ostatni sekret II wojny światowej" Bellona, Wawa 2001

Ksiązka o deportacji jednostek kozackich i rosyjskich ze strefy brytyjskiej i amerykańskiej do ZSRR.
Niestety nie napisana tak barwnie jak Iluzja", mimo wszystko ciekawa.

[to moj pierwszy post na tym forum - Witam]

Był nawet film z Donaldem Tuskiem na powyższy temat. Częściowo kręcony w Sromowcach Niżnych - u podnóża Trzech Koron.

Bardzo ciekawy fragment z Własowem w osobie własnej ma świetny tegoroczny ruski serial Ostatni bój majora Pugaczowa".

Z podobnej beczki - mocno wstrząsnęła mną konkluzja z któregoś z niedawnych artyk. w Poltyce, iż ilość Rosjan walczących po stronie Niemców była aż tak duża, że można było nawet mówić, iż w Rosji toczyła się wojna domowa..

>Był nawet film z Donaldem Tuskiem na powyższy temat. Częściowo kręcony w Sromowcach Niżnych - u podnóża Trzech Koron.

Donaldem Tuskiem????

Rzeczywiście był taki film tytul Wiatr ze wschodu" i rzeczywiście przełom Dunajca i Pieniny odgrywały Lichtenstein :-)

http://www.filmweb.pl/Wiatr,ze,wschodu,%281992%29,o,filmie,Film,id=11437

Rozchodziło mi się, że Tusk Donald jest identyczny z fizjonomii jak McDowell Malcolm, chyba nie tylko ja to widzę? a ponieważ Malcolm prawdopodobnie będzie prezydentem, uznałem, że to ważna sprawa.

pst! Film o wietrze straszny.

W sprawie zgody aliantów na deportację żołnierzy sowieckich do macierzy" nie należy zapomnieć o Kontrze" Józefa Mackiewicza,traktującej o historii Kozaków gen.Krasnowa.To zbeletryzowana historia szlaku bojowego oddziałów konnych walczących przeciwko Sowietom, podparta solidną bibliografią.Nb.gen Krasnow, osobiście znający Churchilla, nigdy nie będący obywatelem Sowietów (był na emigracji po rewolucji) został wydany Moskwie i powieszony razem z niemieckim kawalerzystą gen.Pannwitzem (Niemcem) zwierzchnikiem z ramienia Wermachtu.Ech, alianci

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie