kibic Napisano 13 Czerwiec 2005 Autor Napisano 13 Czerwiec 2005 Pytanie do specjalistów w temacie: rysunek na większej pieczęci (tej z lewej) to herb czy zwykła wydumka sprzed lat?
hakas Napisano 5 Lipiec 2005 Napisano 5 Lipiec 2005 Chyba już z nimi wcześniej walczyłem w tym poście.Pozdrawiam.
kibic Napisano 13 Czerwiec 2005 Autor Napisano 13 Czerwiec 2005 Pytanie do specjalistów w temacie: rysunek na większej pieczęci (tej z lewej) to herb czy zwykła wydumka sprzed lat?
hakas Napisano 4 Lipiec 2005 Napisano 4 Lipiec 2005 Witam czy możesz połączyć swoją pieczęć z lwami i węzłem z pieczęcią Kudłatego. Ja jestem słaby w komputerach. Chciał bym porównać obie pieczęcie na raz. Pozdrawiam.
kibic Napisano 29 Czerwiec 2005 Autor Napisano 29 Czerwiec 2005 kibic do Hakasa.Witaj.Pierwsza pieczęć,co do której miałeś podejrzenie iż może być wydumką została znaleziona pod Wschową, natomiast druga (lwy z węzłem)pod Głogowem.Pozdrawiam.
hakas Napisano 16 Czerwiec 2005 Napisano 16 Czerwiec 2005 Witam! Pierwsza pieczęć To Żydowsli znak- judaik. Zwróć uwagę na litery hebrajskie do okoła figury. To coś za koniem to palma.Druga Pieczęć to typowa pieczęć szlachecka, z klejnotu hełmowego wnioskuję, że to herb własny. Trudno rozpoznać co co to za herb. ( gdzie została znaleziona?) Trzecia fotka: pierwsza pieczęć z herbem - charakterystyczny układ heraldyczny (hełm, tarcza labra) Na tarczy serce przebite strzałą- h. PRZYJACIEL ( odmiana) Druga pieczęć to z koleii znowu może być radosna twórczość.Chociaż występuje korona rangowa albo tylko symbol , który ma imitować taka koronę ( pięć pałek- korona szlachecka)i ta dziwna figura, która swoim kształtem przypomina przedstawienie herbu KIETLICZ chociaż nie zupełnie bo kształt węzła jest zupełnie inny ale motyw węzłów występuje w/w herbie.Czwarta fotka : Znowu dwie pieczęcie jedna właściwa heraldyczna znowu mamy hełm i tarczę labry. A co na tarczy? Coś w rodzaju dzbana mogę sie mylić pieczęć jest zniszczona. Wizerunek kwiatów w dzbanie to herb BUTLER. A inicjały wskazywały by na nazwisko Butler(odmiana) - to tylko hipoteza. Druga pieczęć to gmerek czyli pieczęć kupiecka (mieszczańska). Piąta fotka to żadne wydumki tym razem. Ta z hebrajszczyzna to pieczęć kupiecka Żyda zajmującego sę kupiectwem. Druga to poprostu kaprys posiadania inicjału. Ostatnia fotka - niestety nie mogę sie niczego na niej dopatrzeć wybaczcie. Pozdrawia - bardzo zmęczony Hakas Pozdrowienia Kibic.
hakas Napisano 17 Czerwiec 2005 Napisano 17 Czerwiec 2005 Witam serdecznie! Jeśli chodzi o herb z pieczęci z inicjałami MB , to raczej będzie BUTLER- wyraźny wizerunek dzbana i kwiatków. A licząc od dołu czwarty ma w klejnocie hełmowym trzy kwiaty , za to na tarczy ma serce przebite strzałą co charakterystyczne jest dla herbu PRZYJACIEL.Nad tym sercem jest jakby strzała ale to musi powiedzieć właściciel pieczęci. Bo równie dobrze może to być uszkodzenie pieczęci. Pozdrawiam serdecznie. Bardzo się cieszę bo już nie jestem sam z tymi pieczęciami. Do dzieła panowie może ktoś jeszcz coś wniesie?
hakas Napisano 14 Czerwiec 2005 Napisano 14 Czerwiec 2005 Witaj! Na Twoich zdjęciach to wydumka. Są pewne elementy herbu : korona , lwy podtrzymujące coś tam ale na tym koniec. Są jeszcze inicjały. Pozdrawiam.
kibic Napisano 16 Czerwiec 2005 Autor Napisano 16 Czerwiec 2005 Fenomenalne!Hakas- jesteś mistrzem świata, szczerze i głęboko podziwiam Twą wiedzę w tej dziedzinie!Ogromnie dziękuję i... obiecuję,że już nie wychylę się z taką ilością pieczęci.Serdecznie pozdrawiam-kibic.
Jakku Napisano 17 Czerwiec 2005 Napisano 17 Czerwiec 2005 Dołącz proszę znakomity skan tej hebrajskiej to mam kogoś kto CI przetłumaczy do kogo należała ta pieczątka.
kibic Napisano 14 Czerwiec 2005 Autor Napisano 14 Czerwiec 2005 Dzięki, hakas, czekałem na Twoją opinię.Jeśli podrzucę fotki innych pieczęci-zechcesz rzucić na nie okiem?
hakas Napisano 16 Czerwiec 2005 Napisano 16 Czerwiec 2005 Witam Kibic! Cieszę się, że mogłem pomóc. Rozpoznanie tych pieczęci zajęło mi trochę czasu. Ale to taka miła odskocznia od szarej rzeczywistości. Czekam na inne propozycje ziązane z tymi pieczęciami zawsze miło powymieniać poglady i wiadomości.Pozdrawiam Hakas
hakas Napisano 29 Czerwiec 2005 Napisano 29 Czerwiec 2005 Witaj kibic! Określ miejsce znalezienia pieczęci. Zauważyłem pewną zbieżność na dwuch pieczeńciach są lwy nie ma tarczy herbowej, a te zwierzaki podtrzymują figurę być może myliłem się sądżc, że pierwsza pieczęć to wydumka. Lwy występują także na tej z węzłem. Kudłaty ma podobne też zwięczone koroną. Moze to uproszczona forma zamieszczania herbu na małej pieczęci. Pozdrawiam.
kibic Napisano 15 Czerwiec 2005 Autor Napisano 15 Czerwiec 2005 Kolejna pieczęć.Nieco utleniona.wizerunek konia(?), nad nim gwiazda(?)lub palma(?)
kibic Napisano 15 Czerwiec 2005 Autor Napisano 15 Czerwiec 2005 ...jeszcze dwie dla hakasa lub kolegów mogących pomóc w ewentualnej identyfikacji.
kibic Napisano 15 Czerwiec 2005 Autor Napisano 15 Czerwiec 2005 te-szczerze mówiąc wyglądają na wydumki.Jako ciekawostka: pieczęć z lewej posiada napisy po hebrajsku.
kibic Napisano 15 Czerwiec 2005 Autor Napisano 15 Czerwiec 2005 Ostatnia.Mocno utleniona.Niewątpliwie jest to herb miasta Wschowa.Czy tylko?Pozdrawiam- kibic.
kibic Napisano 16 Czerwiec 2005 Autor Napisano 16 Czerwiec 2005 Witaj Hakas!Mam parę pytań w kwestii pieczęci-ich pochodzenia,znaczenia.Może przeniesiemy się z tym do działu asze odkrycia", by nie zaśmiecać Identyfikacji?
kibic Napisano 17 Czerwiec 2005 Autor Napisano 17 Czerwiec 2005 Jakku-fotkę wrzucę na asze odkrycia"- łyżki i łuski.Pzdr.
krzychuna5 Napisano 16 Czerwiec 2005 Napisano 16 Czerwiec 2005 witaj hakas. czy herb na 4 zdjęciu nie może być herbem Barczeski. obok niezbyt dobre zdjęcie tego herbu autorstwa pana Wittyga. pozdrawiam. krzysiek.ps. gryf" jest pilnie poszukiwany.
hakas Napisano 5 Lipiec 2005 Napisano 5 Lipiec 2005 Tak te lwy i ten precelek ( pod spodem chleb) Pasują ale są elementem składowym tego herbu. Nazwa herbu fonetyczna HAUSS. Jesteś Krzysztofie blisko. Ale te lwy i ten węzełek-precelek. Muszą gdzieś występować jako herb pojedyńczy. Pozdrawiam Krzysztofie.
hakas Napisano 14 Czerwiec 2005 Napisano 14 Czerwiec 2005 Mam jeszcze jeden pomysł może to jest herb JANINA bo janina to przedstawienie tarczy na tarczy. Herbem janina pieczętowali się SOBIESCY. Ale to tylko teoria bo jeszcze w życiu takiej pieczęci herbowej nie widziałem. Pozdrawiam
hakas Napisano 1 Lipiec 2005 Napisano 1 Lipiec 2005 Witaj Kibic a jak daleko jest Wschów od Głogowa. Te herby są bardzo podobne.Pozdrawiam.
Pytanie
kibic
Pytanie do specjalistów w temacie: rysunek na większej pieczęci (tej z lewej) to herb czy zwykła wydumka sprzed lat?
29 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.