milbas Napisano 13 Czerwiec 2005 Autor Napisano 13 Czerwiec 2005 Witam. W ostatni weekend wpadło mi w ręce parę ciekawych łusek. Ponieważ wielkim specjalistą nie jestem uprzejmie proszę kolegów o pomoc w identyfikacji. Na początek mauserek, wg. mnie najciekawszy.
boczkas Napisano 14 Czerwiec 2005 Napisano 14 Czerwiec 2005 WitamCo do pozbawiania w sposób cywilizowany spłonek z łusek to są takie firmowe urządzenia.Zapytaj każdego lepszego rusznikarza to poda Ci firmę która to produkuję.
milbas Napisano 13 Czerwiec 2005 Autor Napisano 13 Czerwiec 2005 Witam. W ostatni weekend wpadło mi w ręce parę ciekawych łusek. Ponieważ wielkim specjalistą nie jestem uprzejmie proszę kolegów o pomoc w identyfikacji. Na początek mauserek, wg. mnie najciekawszy.
milbas Napisano 13 Czerwiec 2005 Autor Napisano 13 Czerwiec 2005 foto 2 - mosin z tajemniczym znaczkiem X
milbas Napisano 13 Czerwiec 2005 Autor Napisano 13 Czerwiec 2005 Kolejny łuska mauser - czeska ??????, także ze znaczkiem X
milbas Napisano 13 Czerwiec 2005 Autor Napisano 13 Czerwiec 2005 I ostatni mauserek. CZekam z nadzieją i pozdrawiamMILBAS
milbas Napisano 13 Czerwiec 2005 Autor Napisano 13 Czerwiec 2005 Aha jeszcze jedno (w tym wypadku apropos łuseczki mosin, która jak widać na obrazku powyżej jest niewystrzelona). Co niektórzy koledzy na tym forum chwalili się, że samodzielnie takie łuski wystrzeliwują", czy można w prosty sposób sklecić proste i bezpieczne urządzenie do dziurawienia spłonek ????? Po coraz liczniejszych najazdach smutnych panów na mieszkania Bogu ducha winnych poszukiaczy (w tym trzech chłopaków spod Radomia :-)))))) postanowiłem przejrzeć swoje zbiory i usunąć nieporządane eksponaty, niemniej jednak z niektórymi trudno się rozstać - stąd prośba o opisanie takiego urządzenia - na priva.
Jadzia Napisano 13 Czerwiec 2005 Napisano 13 Czerwiec 2005 Witam,to będzie tak:1. chyba Mauser, Greek Powder & Cartridge Co. wyprodukowana w Atenach 19402.Mosin produkcja Hirtenberg Austria z dostaw dla Rosji3.Mauser czeski Povazske Strojarne Povazske Bystrica październik 19384.Mauser Belgia Fabrique National d'Armes de Guerre 1924pzdrJadzia
milbas Napisano 13 Czerwiec 2005 Autor Napisano 13 Czerwiec 2005 Jadzia - wielkie dzięki. Jestem pod wrażeniem - Grecja, Belgia !!!!!!!!!!! Super.
Pytanie
milbas
Witam. W ostatni weekend wpadło mi w ręce parę ciekawych łusek. Ponieważ wielkim specjalistą nie jestem uprzejmie proszę kolegów o pomoc w identyfikacji. Na początek mauserek, wg. mnie najciekawszy.
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.