allen26 Napisano 8 Czerwiec 2005 Napisano 8 Czerwiec 2005 Zgadzam się z Panem prezesemszczepanem", kupuje odkrywcę od 5 lat ale widzę że pismo leci w dół" ,ostatnio kupiłem Oblicza Historii" i się naczytałem do bólu, 100 stron około i płytka a czytac mozna z przerwami parę dni, a odkrywcę" łykam" w godzinkę, co prawda 2 zł to tez nie majątek także chyba zostaje kupowac oba pisma oczywiście o ile finanse pozwolą:)pozdrawiam
krecio Napisano 8 Czerwiec 2005 Napisano 8 Czerwiec 2005 Prezes! A co Ty tutaj robisz? Wstydzilbys sie...
maxikasek Napisano 8 Czerwiec 2005 Napisano 8 Czerwiec 2005 odkrywcę przestałem kupować rok temu.Mnie interesowały jakieś fachowe porady w cyklu niesmiertelniki, łuski, manierki, menażki itp.- bo co tu nie mówić wciąż jest mało literatury na ten temat , chyba że w stylu Najlepsze.... na świecie" czy 1001 słów o...". a już na pwno nie obchodzą mnie opowieści mchu i paproci" w stylu był samochód z trzema generałami ale na naszych oczach wpał w przepaść czy 10 lat za późno, 80 lat za wcześnie"
KudłatyHD Napisano 8 Czerwiec 2005 Napisano 8 Czerwiec 2005 W Obliczach by się jeszcze coś o monetkach przydało. Stojaka opowiadania doprowadzają mnie do szału, czy redakcja włazi mu w dupe, i nie czyta co ona za bzdury wypisuje. Przypomina mi to historię artykułów w Swiecie Motocykli gdzie co miesiąc były bzdurne opowiastki z cyklu Trasa Pana MArka".Litości!!!!!!
sanshin Napisano 8 Czerwiec 2005 Napisano 8 Czerwiec 2005 Mnie też juz dobijają elacje" Stojaka.Kiedyś według mnie pisał ciekawsze i bardziej rzeczowe artykuły w odkrywcy a dziś pisze po prostu gnioty utrzymane w tonie naśladującym humoreski które niestey już mało kogo śmieszą(napewno nie mnie).Niestety kiedyś odkrywca był dla mnie pismem kultowym i na naprawdę fachowym poziomie który redagowali poszukiwacze dla innych poszukiwaczy.A dziś?Gniot Gniot i jeszcze raz gniot mało rzeczowych i ciekawych artykółuw.Kiedyś były fachowe i wyczerpujace artykuły o najróżniejszych rzeczach np.o chlebakach.A dziś?
sanshin Napisano 8 Czerwiec 2005 Napisano 8 Czerwiec 2005 A dzis? Zero nowych artkułów i wiadomości.Same stare odgrzewane artykuły i same stare tematy.Nie wierzę by tematy się już wyczerpały bo zawsze jest coś niejasne zawsze mozna coś uzupełnić i dopowiedzieć.To tyle jeśli chodzi o moją opinię.pzdrSanshin
HERWOLF Napisano 8 Czerwiec 2005 Napisano 8 Czerwiec 2005 jak dla mnie to gazetka powinna zajmowac sie sprawami zwiazanymi z poszukiwaniami i to nie tylko tymi na wielka skale ale tez tymi prowadzonymi przez kazdego z nas a ten temat cos ostatnio zanika ! a co do ceny to pewnie jak wiekszosc gotowy jestem wylozyc nawet wieksza kaske na dobra gazetke !
proteus Napisano 8 Czerwiec 2005 Napisano 8 Czerwiec 2005 Może kilka uwag na temat uwag!Rozumiem że dla wielu czytelnikow odkrywcy wzrost ceny jest bolesny dlatego tez ceny prenumeraty zostalu utrzymane na dotychczasowym poziomie.Jesli chodzi o zawarttosc odkrywcy to znow wszystkie uwagi kolego sa natury absolutnie ogolnej typu odkrywca jest bee... jesli zalezy wam by odkrywca czy jakiekolwiek inne pismo pisalo o tym co wam w duszy gra to bardzo prosimy o merytoryczne zarzuty co do tresci artykulow czy ich tematyki...ankieta zostala przeanalizowana bardzo rzetelnie i wszystkich ktorzy chca to sprawdzic zapraszamy do redakcji by sami przeczytali co czytelnicy do nas pisza ( oczywiscie redakcja moze ujawnic tresc ankiet a nie dane tych co je pisali)Mysle że przez wielu z kolegow ktorzy sie wypowiedzieli w tym watku przemawia brak zrozumienia że czytelnicy odkrywcy to ludzie o bardzo szerokich zainteresowaniach.. poszukujacy nie tylko niesmiertelnikow czy innych militariow ale to tez ludzie zainteresowani szeroko pojetymi tajemnicami i zagadkami historii... to czesto tropiciele bialych plam... Dlatego nasze pismo stara sie sprostac roznym potrzeba tych ktorzy go czytaja..a jesli chodzi o konkurencyjne pismo .. tu przychyle sie do opini kolegi kudiego .... na rynku jest miejsce dla kilku miesiecznikow czy periodykow na poszukiwawcze tematy... i zycze kazdemu kto sprobuje jak najwiecej powodzenia... kazde wiecej wydawnictwo to wiecej ludzi poznajacych historie i jej fascynujace karty...
miro5671 Napisano 8 Czerwiec 2005 Napisano 8 Czerwiec 2005 Co tu dużo gadać.Kto nie chce to niech nie kupuje tego ,,podręcznika historii...A zadowoleni z zawartości i chcący wiedzieć co dudni w studni Wojtka Stojaka niech płacą... Proste....Informacja o stojącej cenie za prenumerate jakoś mnie nie przekonuje do tego,aby dalej wywalać kasę za ,,nic"...
Qaz Napisano 8 Czerwiec 2005 Napisano 8 Czerwiec 2005 Problem nie w gazecie ale w „poszukiwaczach”. Żaden fachowiec nie zapyta ile jest warte 5 gr. PRL i nie będzie prosił o jeszcze więcej informacji o wojskowych identyfikatorach na forum lub w gazecie bo sobie sam znajdzie te informacje. Dorwało się kilku chłoptasi do wykrywek z promocji i ryją jak dzikie świnie gdzie się da i co się da a potem wystawiają to na allegro. Co, może nie mam racji? Tragedia!!! Niedoinformowani muszą mieć te informacje za friko od ludzi zajmujących się całe lata tą tematyką. No coś się komuś porąbało w głowie. Co do samej gazety to oczywiście jest cały czas wiele do poprawienia ale nr 4 OH to bez żartów panowie dłużyzna i same „monografie” oraz kilka reklamówek. Czasem zadowolony a czasem nie czytelnik O od nr 0.
Monsun Napisano 9 Czerwiec 2005 Napisano 9 Czerwiec 2005 Witam ponownie,do Proteusa - odpowiadając na Twoje twierdzenia i pytania, po pierwsze: to że stara cena obejmuje tylko prenumeraty jest oczywiście fajne, ale tylko i wyłącznie dla osób prenumerujących Odkrywcę. Osobiście do tych osób nie należę i nigdy nie będę niczego prenumerował, ponieważ nie mam zamiaru płacić z góry, za treśći, które mogą mi nie odpowiadać. Czasami tak jest, że po fali dobrych artykułów zaczyna się przysłowiowa sieczka" i wówczas mam taką możliwość, ażeby zrezygnować z kupna.Natomiast będąc osobą prenumerującą, jestem zmuszony przyjmować wszystko, co Redakcja sobie żywnie zażyczy drukować.Po drugie - odpowiadając na Twóje pytanie: Jesli chodzi o zawarttosc odkrywcy to znow wszystkie uwagi kolego sa natury absolutnie ogolnej typu odkrywca jest bee... jesli zalezy wam by odkrywca czy jakiekolwiek inne pismo pisalo o tym co wam w duszy gra to bardzo prosimy o merytoryczne zarzuty co do tresci artykulow czy ich tematyki..." Nie powiedziałem,że Odkrywca jest całkiem Bee, czasami zdarza się Wam wypuścić ciekawe artykuły, które zapierają dech w piersi np. artykuły Damiana o Tannenbergu, Oflagu, czy śladach Napoleona ... tę są naprawdę warte przeczytania. Porównaj teraz ich treść Proteusie z bzduro-felietonikami Pana Wojtka Stojaka. I co wychodzi? Wychodzi to,że Pan Stojak nie ma już o czym pisać i niebawem zacznie opisywać, jak to szuka skarbów w swojej piwnicy ... i znów dowiemy się, że nie było tam nic poza słoikami z ogórkami i dżemem. Po co to komu. Takie rzeczy można wymyślać siedząc sobie na kiblu i rowzwiązując krzyżówkę. Potrzebne Wam takie historyjki? Mogę co miesiąć do Redakcji przysyłać nieodpłatnie, rezygnujac nawet z praw autorskich, dziesiątki takich wymyślonych na miejscu historii, które będą o niebo lepsze i będą trzymać czytelnika w napięciu. Co się stało z Panem Stojakiem? Kiedyś prezentował bardzo ciekawy poziom, pisał dobre artykuły, a teraz?! Chyba ten człowiek naprawdę dawno nie był w terenie.Co do wcześniejszych numerów Odkrywcy, archiwalnych już w zasadzie, to muszę przyznać,że artykuły Indii były zawsze jednymi z najlepszych. India po prostu znała sie na rzeczy i podzchodziła do tej w sposób profesjonalny. Nawet teraz, po kilku latach, lubię wziąć sobie jakiś stary artykuł Indii i czyta się go znakomicie, tak jak bym go widział po raz pierwszy.Ale te czasy już chyba nie wróca ...Po trzecie - piszecie, iż z ankiet wynika, że większość czytelników interesuje się II wojną światową ... To piszcie też więcej na ten temat. Zróbcie całe działy o uzbrojeniu, umundurowaniu, ekwipunku .. podejdżcie do tego jednak z pełnym profesjonalizmem i kontynuujcie raz rozpoczęty cykl Same nieśmiertelniki i odznaczenia to za mało. Zróbcie np.cykl o klamrach lub czymś podobnym.Po czwarte - kontynuujcie rozpoczęte cykle!!!!! Ostatnio zaczeliście pisać o kolekcjonowaniu monet ... i chwała Wam za to, ale pokażcie mi, gdzie w tym numerze jest ciąg dalszy? I pytanie, czy w ogóle ciąg dlaszy będzie?!Na koniec jedna uwaga do Waszych ankiet ...zasugerowane odpowiedzi, często mało ciekawe, nie pozostawiają często żadnego wybory czytelnikom, poza tym ankiety nie pokazują emocji, a na forum można je z łatwością ukazać. Więc apeluję do Redakcji!!! Czytajcie, co ludzie piszą na tym forum i bierzcie to do serca. Wielu z grona starszych poszukiwaczy, czy tez miłośników historii, nawet się nie zabierze za odpowiadanie na pytania w ankiecie!! Czemu? Nie każcie mi odpowidać, ponieważ od razu mnie Bocian z tąd wypierniczy za czyjąś obrazę (obrazę osoby układającej ankiety).To na razie tyle.PozdrawiamMonsun
sajmon18 Napisano 9 Czerwiec 2005 Napisano 9 Czerwiec 2005 Macie rację pismo przez ten czas zupełnie zmieniło swoje oblicze wizualnie jest ładniejsze :)ale treść jest słabsza bo ileż można powielać te same oklepane historie przedrukowywane w zmienionej postaci niestety nie pierwszy i nie ostatnio to przypadek spadku jakości.Powinno byc więcej opowieści i relacji z wypraw naszych .To nas bardzo interesuje ,jak jeszcze jest napisane w inteligentny i ciekawy sposób:)
Passy Napisano 10 Czerwiec 2005 Napisano 10 Czerwiec 2005 Całkowicie zgadzam się z Monsunem,szczególnie w kwestii ankiety.Po zapoznaniu się z pytaniami i ewentualnymi odpowiedziami stwierdziłem,że tak obiegają od moich wyobrażeń i oczekiwań wobec Odkrywcy",że nie ma sensu ankiety wypełniać.Tym bardziej ,że nie miałem czasu na wypisywanie dodatkowych wyjaśniających elaboratów.Analizując wyniki ankiety można dojść do wniosku(chyba mylnego),że czytelnicy Odkrywcy" to nie poszukiwacze,lecz miłośnicy histori(wg ankiety 563 pragnie szerszych opracowań ważnych wydarzeń historycznych,355 prezentacji sylwetek postaci historycznych).Jeżeli Odkrywca pójdzie tą drogą to stanie się jednym z wielu pism historycznych i straci swój dotychczasowy status jedynego pisma dla eksploratorów.I wtedy czarno widzę dalszy los pisma.Dlaczego?Wystarczy porównać atykuł Pancerny rydwan Stalina" z ostatniego numeru z artykułami na temat T-34 zawartymi chociażby w periodyku WOJNA!" nr.3/2003,4/2004.A tego chyba nie chce ani redakcja,ani my wierni czytelnicy.Pozdrawiam wszystkich zaiteresowanych,a szczególnie Panią Redaktor.PassyP.S.A tak na marginesie.Artykuł o Wehrwolfie to nie powstał chyba przed 60-ciu laty(jak piszecie we wstępie),lecz dużo później.
pająk Napisano 13 Czerwiec 2005 Napisano 13 Czerwiec 2005 Ostatnio w pociągu przeczytałem Odkrywcę" od deski do deski. Parę dobrych (choć nie wybitnych) lub przyzwoitych wg mnie rzeczy:1. Historia jednego Orłowca", 2. Trzy szczyty - jedna historia... wiele tajemnic, 3. Ostatni bastion - Wehrwolf, 4. Nieco zapomnianej historii, czyli śladem karpackich wraków 1914-39, 5. Sztandarowy finałEwidentne badziewie p. Stojaka (a kiedyś taki fajny cykl o lotniskach zaczął i niestety zaraz skończył, bo niby - kogo to interesuje). Komentarz do artykułu o cerkwiach w następnym poście.
pająk Napisano 13 Czerwiec 2005 Napisano 13 Czerwiec 2005 Cerkwi czar. Jakby to powiedział Pawlak z „Samych Swoich” – czysta desperacja...Moim skromnym zdaniem jeden z najgorszych artykułów w „Odkrywcy”, właściwie nie wiadomo o czym i po co. Kogo obchodzi podręcznikowa wiedza typu: cerkiew taka a taka została zbudowana w tym i tym roku itd. Za chwilę kolejna opisówka i nic z tego nie wynika. Zbiór wiadomości z przewodnika, jakieś daty, coś o Łemkach plus własne wrażenia estetyczne autora, który – jak podejrzewam – pierwszy raz był na Podkarpaciu.Generalnie artykuł napisany bezpłciowo, mnóstwo błędów – typowy tekst z odrzutu i to na 4 strony. Chociaż nie – pierwsza strona to wielka fota cerkwi, też nie wiadomo po co.Uuuuuu – użyłem sobie na red. Maszkowskim :) Teraz konkrety: 1. „Trzy charakterystyczne plany, na bazie okrętu (?), krzyża i koła (?) (...)”. Hm, która to cerkiew jest zbudowana na planie okrętu? Albo koła? Nigdy bym się nie zdecydował na zaklasyfikowanie tych planów jako charakterystyczne. I to nie tylko w rozpatrywanym regionie.2. „Podkarpacie to widmowa kraina opuszczonych wsi, spalonych cerkwi, wciąż dziewiczych zakątków nietkniętych ludzką dłonią”. Ano – Studebakery, ZIS-y i niedobitki UPA to wciąż codzienność w takim np. Rzeszowie :)3. Pojęcie „obrządek bizantyjsko-ukraiński” wprowadza bałagan. Po co używać takiego (oficjalnego zresztą) synonimu grekokatolicyzmu? 4. „W roku 1945 liczbę cerkwi na Podkarpaciu szacowano na 650”. Rzecz dyskusyjna – zależy co rozumiemy jako podkarpacie. Bo na terenie byłego woj. rzeszowskiego było wg różnych źródeł 556 lub 552 cerkwie w 1939 roku, więc w 1945 pewnie mniej. 5. „W chwili obecnej ocalało ich zaledwie 300”. To chyba razem z Beskidem Niskim liczone i zaokrąglone w górę.6. „Dopiero w latach 90. rozpoczęto, zakrojone na szerszą skalę, działania zmierzające do uratowania popadających w ruinę cerkwi”. Kompletna bzdura niestety. Ratowanie cerkwi rozpoczęto na szerszą skalę w latach 50-tych. Dla przykładu: w 1956 roku powstał (z inicjatywy prof. Ignacego Tłoczka) „Wydział 666” – komórka organizacyjna Centralnego Zarządu Muzeów i Ochrony Zabytków, której zadaniem było interweniowanie w obronie zabytków architektury zagrożonych rozbiórką na skutek uchwały Rady Ministrów nr 666 (stąd nazwa wydziału). Uchwała ta została podjęta specjalnie w tym celu, aby usunąć drogą rozbiórki wszystkie obiekty zrujnowane na terenie kraju. O warunkach, w jakich odbywało się ratowanie zabytków pisze np. we wspomnieniach Barbara Tondos w artykule „Ochrona cerkwi na granicach legalności” (zbiór „Losy cerkwi w Polsce po 1944 roku” – polecam, czyta się jednym tchem). Fakt, że od lat 90., w związku ze zmianą ustroju, opieka nad cerkwiami ma charakter jawny, zresztą w części powróciły one do właścicieli. Ale gdyby nie zaangażowanie (często społeczne) ludzi o wyższej niż przeciętna świadomości kulturowej to obecnie nie byłoby co remontować. 7. Nie „Pogórze Bieszczadzkie” a „Pogórze Przemyskie” jeśli już. 8. Pominę fakt literówek: autor raz mówi o Olchowcach, a raz o Olchowcu, w tekście jest Hłomcza, a na zdjęciu Chłomcza – wot żyzń... W ogóle to wybór cerkwi raczej przypadkowy, w pobliżu jest kilka innych, przy których warto się zatrzymać – choćby wyjątkowo piękna cerkiew w Piątkowej. Patrząc na trasę mam wrażenie, że autor miał mało czasu na zwiedzanie Bieszczad, bo całą część po prawej stronie Sanu pominął.9. Jeszcze jedno: p. Maszkowski ma paskudną manierę powtarzania tej samej tezy na początku i na końcu artykułu (dotyczy to również relacji „Poszukiwacze na Helu”). Cieszy mnie, że ludzie z Wrocławia zaglądają czasem do „widmowej krainy”. Rozumiem, że Bieszczady nastrajają bardzo romantycznie (mnie zresztą też), ale to nie zwalnia od pisania ewidentnych głupot. Na pocieszenie: Panie Redaktorze Maszkowski – teraz już może być tylko lepiej. Pozdrawiam ze szczerą życzliwością i życzę udanego wypoczynku – w Bieszczadach.pająk
Piotr Maszkowski Napisano 14 Czerwiec 2005 Napisano 14 Czerwiec 2005 Witam serdecznieDziękuję za wnikliwą lekturę mojego artykułu. Przede wszystkim chciałbym się odnieść do uwag merytorycznych. Problemem, na który w większości przypadków natrafia autor podczas wędrówek, jest wybór poszczególnych obiektów zaklasyfikowanych do opisu. Dla jednych dana budowla wydaje się być ciekawszą, dla innych mniej. W przypadku obiektów występujących stosunkowo licznie, jak to ma miejsce w przypadku cerkwi, dobór ich zawsze pozostanie dyskusyjny. Podyktowany jest również wcześniej zaplanowaną trasą. Ta zaś biegła dwoma oficjalnymi szlakami wzdłuż Doliny Osławy i Sanu, więc o przypadkowości nie ma mowy. W kwestii danych liczbowych moglibyśmy dyskutować. Jak sam Pan zauważył użyłem geograficznego pojęcia Podkarpacie, nie zawężając rejonu do byłego woj. rzeszowskiego. Również kontrowersyjna wydaje się być działalność wspomnianego przez Pana „Wydziału 666”. Jestem ciekaw skuteczności tejże komórki, jednak z pewnością skala porównawcza do lat 90. nie jest na miejscu, gdyż jak Pan zapewne wie, fala rozbiórek cerkwi miała również miejsce w latach 60., 70., i 80. Stwierdzenie zaś, że... „Dopiero w latach 90. rozpoczęto, zakrojone na szerszą skalę, działania zmierzające do uratowania popadających w ruinę cerkwi” bzdurą nie jest. Co gorsza obecnie nadal wiele cerkwi pozostaje ruiną, jak choćby Liskowate koło Ustrzyk Dln, czy w Moczarach, przykłady zresztą można mnożyć. Należy pamiętać, że również w latach 90. cerkwie padały ofiarą rozbiórek. Trudno mi odpowiedzieć na typowo subiektywne wrażenia estetyczne, gdyż te są charakterystyczną cechą stylu każdego autora, nie każdemu mogącą przypaść do gustu. W kwestii pogórza bieszczadzkiego, należy zauważyć oczywiście, że z całą pewnością Pogórze Przemyskie jest pogórzem dla Bieszczadów, więc również i to sformułowanie błędem nie jest.Kwestii odmiany miejscowości i literówek nie komentuję. Nie zapominajmy, co jak Pan sam zauważył, że kwestia ratowania i przywracanie do życia tego typu zabytków jest kluczowa i chyba w tej sprawie jesteśmy zgodni. Serdecznie pozdrawiamPiotr Maszkowski
pająk Napisano 14 Czerwiec 2005 Napisano 14 Czerwiec 2005 Eee, nie lubię odbijać piłeczki. 1. Krainy geograficznej Pogórze Bieszczadzkie" jednak nie ma. Są Bieszczady Niskie, Doły Jasielsko-Sanockie itd. 2. Konsekwentnie upieram się przy twierdzeniu, że ratowanie budownictwa cerkiewnego i to na szeroką skalę, rozpoczęło się w latach 50-tych. Miałem okazję poznać osobiście ludzi, którzy się tym zajmowali. Obecne remonty dotyczą w zasadzie głównie obiektów, które były już pod opieką przez dłuższy czas. Co do prowadzonych wcześniej prac i projektów to postaram się znaleźć wspominany zbiór „Losy cerkwi w Polsce po 1944 roku”. Jeśli jest jeszcze do dostania w wydawnictwie to wyślę Panu w prezencie. Uważam, że jest to wyjątkowo wartościowa pozycja.P.S. Cerkwie są niszczone także obecnie - choćby niedawna sprawa pożaru cerkwi w Opace.
Piotr Maszkowski Napisano 14 Czerwiec 2005 Napisano 14 Czerwiec 2005 Z przyjemnością zapoznam sie z przytoczoną przez Pana pozycją. Również chętnie podyskutuję i wymienię sie informacjami na temat cerkwi. Zapraszam na redakcyjnego maila: redakcja@odkrywca-online.comPozdrawiamPiotr Maszkowski
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.