Skocz do zawartości

transporter OT

KacperW.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=53161700 ciekawa sprawa pierwszy raz widzę na allegro. Dzięki OT mozna było w wielu filmach ładnie pokazać SDKFZ-y :]]]
Napisano
Kilka z różnic to :
1. silnik niemiecki benzynowy , w OT diesla,
2. gąsienice czeskie nie miały mozliwości zamontowania gumowych nakładek
3. przedzial bojowy w OT zakryty od góry płytami pancernymi
4. okrągłe włazy w suficie przedziału kierowcy i dowódcy
5. w burtach OT wykonano otwory umozliwiające prowadzenie ognia z wnętrza pojazdu. Tyle zauważyłem porównując zdjęcia .
Napisano
a co to ?

http://img06.allegro.pl/photos/400x300/53/5316/531617/53161700_2

czesi 11 tez skopiowali?

pozatym sporo chca slyszalem o cenach rzedu polowy tej kwoty i to za taki na chodzie
Napisano
Hehe. Jesli tlukli tego na potrzeby Niemcow i sie sprawdzalo, to czemu nie ulepszyc i nie produkowac dalej? A kto sie wtedy martwil o Niemcow i ich prawa autorskie ;)
Napisano
KacperW. Nie tylko czesi nie ogladali się na prawa autorskie" . Zobacz sobie rosjan , ci wywieżli do siebie całe fabryki. Produkowali swoją wersje motocykla BMW jako MW-750 i K-750. W sobotę mogę załączyć zdjęcia dwóch kanistrów , jeden made in wermacht" , drugi radziecki. Niczym , oprócz tłoczeń napisów nie róznią się. Zwycięzców nikt nie pytał się o licencje.

ps. Jeżeli pomyliłem sie w nazwach motocykli to sorry , ale nie jestem obeznany w powojennych wytworach radzieckiego przemysłu, i prosze nie sypać gromów na moją głowę :)
Napisano
o ile pamiętam, to na przedmioty niemieckie wytworzone w latach wojny czy 33-45 nie obowiązują prawa autorskie. takie było postanowienie aktu kapitulacji czy coś koło tego.
Napisano
Do kol. JanW - rosjanie licencje BMW R71, czyli radziecki M-72 dostali w ramach paktu Ribentrop-Molotow i produkowali te motocykle jeszcze na dlugo przed wojna radziecko-niemiecka. Co do MW-750 to nie jest kopia niemieckich motocykli tylko wlasna wariacja motocykla m-72, ktora powstala dlugo po wojnie, po owym M 72 to wlasciwie zostal tylko silnik dolnozaworowy bo rama motocykla, wozka bocznego i naped byly innymi konstrukcjami. W pozniejszych wersjach silniki dolno zaworowe zastapiono gorniakami"

Pozdrawiam
Napisano
To nie chodzi o prawa autorskie, po prostu czeskie fabryki w dalszym ciągu produkowały to, co podczas wojny :-)
Jeszcze bardziej było to widoczne w lotnictwie. Nawiasem mówiąc, Czesi jako pierwsze państwo w naszym regionie wprowadziło do uzbrojenia myśliwce odrzutowe, i to nie pochodzenia radzieckiego...
Napisano
z tymi prawami autorskimi to żartowałem... wiadomo, że po 45 roku mało kto pytał Niemców o cokolwiek, a że ich sprzęt był całkiem do rzeczy to sie kopiowało.
dzięki za zainteresowanie tematem i pozdrawiam
KW

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie