KacperW. Napisano 1 Czerwiec 2005 Autor Napisano 1 Czerwiec 2005 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=53161700 ciekawa sprawa pierwszy raz widzę na allegro. Dzięki OT mozna było w wielu filmach ładnie pokazać SDKFZ-y :]]]
KacperW. Napisano 1 Czerwiec 2005 Autor Napisano 1 Czerwiec 2005 a nawiasem to mam pytanie do obeznanych ze sprzętem pancernym: jakie są róznice między OT, a SDKFZ?pozdrawiam
JanW Napisano 1 Czerwiec 2005 Napisano 1 Czerwiec 2005 Kilka z różnic to :1. silnik niemiecki benzynowy , w OT diesla, 2. gąsienice czeskie nie miały mozliwości zamontowania gumowych nakładek3. przedzial bojowy w OT zakryty od góry płytami pancernymi4. okrągłe włazy w suficie przedziału kierowcy i dowódcy 5. w burtach OT wykonano otwory umozliwiające prowadzenie ognia z wnętrza pojazdu. Tyle zauważyłem porównując zdjęcia .
yoony Napisano 1 Czerwiec 2005 Napisano 1 Czerwiec 2005 a co to ?http://img06.allegro.pl/photos/400x300/53/5316/531617/53161700_2czesi 11 tez skopiowali?pozatym sporo chca slyszalem o cenach rzedu polowy tej kwoty i to za taki na chodzie
t805 Napisano 1 Czerwiec 2005 Napisano 1 Czerwiec 2005 taki na chodzie to 40tys.zł i więcej a podwozia to ponad 20tys.zł.
KacperW. Napisano 1 Czerwiec 2005 Autor Napisano 1 Czerwiec 2005 dzięki serdeczne JanieW. A tak nawiasem to czesi faktycznie problemy z prawami autorskimi miewajli ;]]]]
valpurgius Napisano 1 Czerwiec 2005 Napisano 1 Czerwiec 2005 Hehe. Jesli tlukli tego na potrzeby Niemcow i sie sprawdzalo, to czemu nie ulepszyc i nie produkowac dalej? A kto sie wtedy martwil o Niemcow i ich prawa autorskie ;)
JanW Napisano 2 Czerwiec 2005 Napisano 2 Czerwiec 2005 KacperW. Nie tylko czesi nie ogladali się na prawa autorskie" . Zobacz sobie rosjan , ci wywieżli do siebie całe fabryki. Produkowali swoją wersje motocykla BMW jako MW-750 i K-750. W sobotę mogę załączyć zdjęcia dwóch kanistrów , jeden made in wermacht" , drugi radziecki. Niczym , oprócz tłoczeń napisów nie róznią się. Zwycięzców nikt nie pytał się o licencje. ps. Jeżeli pomyliłem sie w nazwach motocykli to sorry , ale nie jestem obeznany w powojennych wytworach radzieckiego przemysłu, i prosze nie sypać gromów na moją głowę :)
maxikasek Napisano 2 Czerwiec 2005 Napisano 2 Czerwiec 2005 o ile pamiętam, to na przedmioty niemieckie wytworzone w latach wojny czy 33-45 nie obowiązują prawa autorskie. takie było postanowienie aktu kapitulacji czy coś koło tego.
storm007 Napisano 2 Czerwiec 2005 Napisano 2 Czerwiec 2005 Do kol. JanW - rosjanie licencje BMW R71, czyli radziecki M-72 dostali w ramach paktu Ribentrop-Molotow i produkowali te motocykle jeszcze na dlugo przed wojna radziecko-niemiecka. Co do MW-750 to nie jest kopia niemieckich motocykli tylko wlasna wariacja motocykla m-72, ktora powstala dlugo po wojnie, po owym M 72 to wlasciwie zostal tylko silnik dolnozaworowy bo rama motocykla, wozka bocznego i naped byly innymi konstrukcjami. W pozniejszych wersjach silniki dolno zaworowe zastapiono gorniakami"Pozdrawiam
Mi.Der Napisano 2 Czerwiec 2005 Napisano 2 Czerwiec 2005 To nie chodzi o prawa autorskie, po prostu czeskie fabryki w dalszym ciągu produkowały to, co podczas wojny :-)Jeszcze bardziej było to widoczne w lotnictwie. Nawiasem mówiąc, Czesi jako pierwsze państwo w naszym regionie wprowadziło do uzbrojenia myśliwce odrzutowe, i to nie pochodzenia radzieckiego...
omi30 Napisano 2 Czerwiec 2005 Napisano 2 Czerwiec 2005 jak sie nie myle to fabryka Avi produkowała s-199 i jeszcze cos (juz nie pamietam symbolu) me-262
Mi.Der Napisano 3 Czerwiec 2005 Napisano 3 Czerwiec 2005 Avia S-92 - ściślej, to nie była produkcja, tylko kilkanaście było złożonych z części (i w wersji dwumiejscowej CS-92)
omi30 Napisano 6 Czerwiec 2005 Napisano 6 Czerwiec 2005 i cos na temat ;-)http://klub-vm.webzdarma.cz/technika/kolopas/ot810.htm
KacperW. Napisano 7 Czerwiec 2005 Autor Napisano 7 Czerwiec 2005 z tymi prawami autorskimi to żartowałem... wiadomo, że po 45 roku mało kto pytał Niemców o cokolwiek, a że ich sprzęt był całkiem do rzeczy to sie kopiowało.dzięki za zainteresowanie tematem i pozdrawiamKW
prezesszczepan Napisano 7 Czerwiec 2005 Napisano 7 Czerwiec 2005 OT-810 swobodnie śmiga sobie w Czechach i co roku jest na rekonstrukcji w Kralikach(raz nawet w Kłodzku w Polsce był)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.