Skocz do zawartości

I WW -Łódź

Kobieras39

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 127
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

A to kamień nagrobny kilku żołnierzy WH poległych we Wrześniu 1939 roku. Data wyryta na nim to dzień wkroczenia Niemców w Łodzi. Czy ktoś wie w jakich okolicznościach zginęli i gdzie?

Napisano
Więcej zdjęć cmentarza w Gadce pod tym linkiem : http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=111913#113514

Gunship - w tamtym roku ,kiedy ostatnio tam byłem sam właziłem na krzyż ,jednak znicz to nie moje dzieło :)

pozdrawiam
Napisano
Zainteresowanych tematyką cmentarzy wojennych (I i II wojna światowa) zapraszam na stronę http://www.ziemialodzka.pl - Jest tam już kilkanaście opisów cmentarzy w województwie łódzkim. Portal ma charakter niekomercyjny. Trwa uzupełnianie danych. Jeśli chcielibyście nadesłać jakieś ciekawe informacje na temat obiektów już opisanych albo jeszcze nieopisanych - zapraszam do współpracy. Piotr (portal@rotwl.pl)
Napisano
Cmentarz z czasów I wojny światowej w Pabianicach znajdował się w Parku Wolności zwanym popularnie Strzelnicą" w zachodniej części miasta. Prochy żołnierzy zostały w latach 70. przeniesione na cmentarz w Gadce Starej, podobnie jak z innych zlikwidowanych wówczas cmentarzy.
Napisano
Pabianice - tak ale niewielka. Ja pamiętam jeszcze jak chodziłem z dziadkiem mając kilka lat na ten cmentarz na Strzelnicy". Niegdyś stała tam również drewniana budowla w typie gontyny", podobna do tych jakie budowano w Beskidzie Niskim. Mam jej archiwalne zdjęcie. W stosunkowo dobrym stanie są cmentarze w Wymysłowie Francuskim i Gadce - oba niedawno wyremontowane. W bardzo kiepskim jest natomiast cmentarz w Pawlikowicach - trudny do odnalezienia i bardzo zniszczony.
Napisano
BLA - bardzo proszę o kontakt jeśli byłabyś zainteresowana publikacją zdobytych informacji i zdjęć (niezależnie od tego czy cyfrowych czy analogowych) w internecie - kontakt do mnie: portal@rotwl.pl - Piotr
Napisano
Nie należy mylić cmentarzy wojennych z I wojny światowej istniejących na terenach wiejskich, z cmentarzami ewangelickimi, które są wynikiem osadnictwa niemieckiego w czasach zaborów. Cmentarze wojenne na wsiach powstawały jak to było w zwyczaju w czasie I wojny - w miejscach gdzie rzeczywiście ginęli żołnierze czyli często na terenach leśnych - vide: Wymysłów, Stawiszcze, Pawlikowice, Poćwiardówka i inne. Jeśli żołnierze ginęli w centrach większych miast - chowano ich na istniejących cmentarzach zgodnie z wyznaniem - w oddzielnych kwaterach -ale też nie zawsze - przykład Pabianic. Największy cmentarz z I wojny (najwięcej pochówków) nie znajduje się wbrew pozorom w okolicach Łodzi, ale w Joachimowie - Mogiłach w Puszczy Bolimowskiej. W najbliższej przyszłości planowane jest poprowadzenie znakowanego szlaku łączącego cmentarze wojenne okolic Łodzi.
Napisano
Ale Joachimów - Mogiły to z tego co pamiętam kryje szczątki poległych w dalszym etapie wojny Nie z okresu Bitwy Łódzkiej (listopad-grudzień 1914)A tak dużą liczbę poległych zawdzięcza gazom bojowym... Odezwę się w najbliższym czasie
Napisano
A kwatera w Pabianicach na cmentarzu rzymsko-katolickim teraz jest niewielka, bo tylko tyle z niej zostało A uwierz była większa
Napisano
Na temat walk na linii frontu nad Dolną Bzurą i Rawką (Sochaczew, Bolimów, Skierniewice) można poczytać tutaj: http://www.odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=23746

Zamiast licytować się na liczby poległych żołnierzy proponuję by skoncentrować się na cmentarzach najbardziej magicznych" i zadbanych... (tym bardziej, że na jednym z cm. w Guzowie jest tablica mówiąca o 30tys poległych /1-2.luty 1915/ oraz 5 tys zagazowanych chlorem)
Napisano
Hm muszę się z kolegą zgodzić...
ALE!!! ważna jest również pamięć o tych zaniedbanych cmentarzach Bo jak skupimy sie tylko na tych zadbanych to w pewnym momencie te dugie mogą przestać istnieć...
Napisano
Ja nie twierdzę że cmentarze większe są ważniejsze i ciekawsze. Mam w zbiorach sporo zdjęć własnych i nadesłanych przez innych, a dotyczących cmentarzy bardzo małych, o których brak jakichkolwiek informacji. Te są moim zdaniem najciekawsze, bo jeszcze dobrze niepoznane. Gdyby informacje były łatwo dostępne, to pewnie już dawno ukazałaby się publikacja opisów wszystkich cmentarzy woj. łodzkiego, taka jak np. Romana Frodymy o cmentarzach w Beskidzie Niskim albo strona - katalog w internecie. Sam próbuję coś takiego stworzyć i wiem jak trudno zdobyć informacje.
Napisano

Byłem w Brzezinach. Faktycznie - jak na stan cmentarza (ewangelicki) kwatera wojenna jest w iezłym" stanie. Widać nawet próby odnowienia napisów na nagrobkach...

• 8 months later...
Napisano
Witam
Jest jeszcze cmentarz koło miejscowości Swędziejeniewice koło Zduńskiej Woli. W lesie, więc może być trudny do znalezienia dla nieznających terenu.Parę lat temu strasznie zaniedbany, a jak teraz nie wiem.
Drugi można znaleźć przy drodze do Szadku, tuż przed miejscowością Dziadkowice.Ten jest nawet w dobrym stanie.
Pozdrawiam.
P.S. Jakby ktoś miał aktualną fotkę tego w Swędziejeniwicach, to proszę o zamieszczenie.
Napisano
tak do bla i narg bylem ostatnio w rszewie i krzyz stoii ten drewniany oczywiscie tak pozatym pelno dolkow w glebi cmentarza i bynajmniej nie sa ta hopki do dualu;-/ znalazlem tez 8 tablic byly zrzucone na kupe pare mocno zniszczonych poniewaz nie mam uprawnien do robienia porzadkow a sadze ze takie sa potrzebne chocby od gminy to rozlozylem je tylko w dwoch rownych rzedach napewno jest ich wiecej a pozatym z checia bym zrobil tam porzadek .do bla jesli zajmujesz sie porzadkowaniem cmentarzy to prosze o pomoc w kwesti merytorycznej przynajmniej.pozdr!
Napisano
Te tablice znalzione na stosie to trzeba jak najszybciej jakoś ocalić. Hm tylko jak... Napewno warto by je dokładnie sfotografować na dużej rozdzielczości i ze statywu. Można by też zabrać jakieś jasne tło. Zdjęcia nagrać na dobre CD i kilka/nasicie kopii przekzać do lokalnych instytucji - władz, bibliotek, muzeów itp. Może choć tam przetwają w postaci zdjęć bo jak się jakiś złomiarz za to weźmie to wiecie co dalej.
Może ktoś ma lepszy pomysł?
A może warto by robić fotograficzne raporty dokumentujące stan cmentarzy i przekazywać opisane na CD, do Biblioteki Miejskiej im Piłsudskiego i BUŁ. Działy multimediów tych bibliotek chętnie przyjmą taką inicjatywę. Taki fotoraport ma tu największe szanse przetrwać dłużej.
Napisano
Logzano, nie jestem pewien czy to co proponujesz przetrwa w muzeum i nie pojdzie do magazynu gdzie zginie, połamie sie, itp. itd. Może się mylę. Ja bym wolał, żeby takie informacje (fotograficzne) zaistniały w internecie i były ogólno dostepne. Powoli (b. powoli...niestety) przygotowuje sie do zrobienia strony z I wojennymi cmentarzami w woj. łódzkim. Częśc dokumentacji fotograficznej już jest. Gdyby nie sprawy rodzinne to strona by juz pewnie istniała :(. Ogólnie rzecz biorąc sam pomysł aby uwiecznić na fotografiach ginącą historię jest godzien pochwały i ja sie pod tym podpisuje.

Pozdrawiam
Vaderian (Łódź)
Napisano
do kol. Kobierasa39:
w sprawie tablic w Rszewie - proponuję zadzwonić do Wojewódzkiego Komitetu ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa (podlega wojewodzie). Ul. Żeromskiego 87, tel. 042 664 20 37 lub 664 20 38, Andrzej Celiński albo Wanda Kosińska. Nie trzeba podawać personaliów. Można powołać się na rozmowę ze mną - namiary są w moim mailu. Pracownicy WKOPWiM będą interweniować u gospodarza terenu, czyli w gminie, albo sami pojadą i zabezpieczą tablice. Od tego są. W ogóle czekają na takie sygnały i proszą o nie. Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie