Skocz do zawartości

I WW -Łódź

Kobieras39

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 127
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Cmentarz w Gałkówku Kolonii to ten sam co w Witkowicach; Można tam zobaczyć jak wygląda mistrzostwo świata w niszczeniu grobów http://nieznanapolska.gdn.superhost.pl/index.php?title=Grafika:Cmentarz_IWS_Witkowice_20050328_779.jpg

Kaletnik kojarzy mi się z IIWŚ ale zarówno tam jak i w Brzezinach spróbuję odszukać mogiły w weekend (o ile pogoda dopisze).
Napisano
Juz podaję miejscowości: Dzierżązna, Gałków Las (to nie to samo co Kolonia Gałkówek czy Witkowice), Kalino, Pawlikowice, Poćwiardówka, Rszew Legionowo, Zgierz Krogólec, Piotrków Trybunalski, Małczew.... A w Brzezinach na cmentarzu ewangelickim jest bardzo Ładna kwatera z I wojny, ponadto są kwatery na cmentarzu ewangelickim w Żakowicach, Felicjanowie, Borowej, Zgierzu, Ozorkowie i wielu innych.
Napisano
Ponadto: Aleksandrów Ł, Łódź Łaskowice, Łódź Rzgowska, łódź Telefoniczna, Mileszki, Rosanów, Zgierz Aniołów, Zgierz Spacerowa, Zgierz Skargi, Wolbórz, kwatera i mogiła w Konstantynowie Ł, Będków, Srock, Gieczno....
A w Kaletniku ten kopiec mogilny za cmentarzem jest w 100% z I wojny (podobno go teraz odnowili- tak słyszałam)
Napisano
Rzeczywiście, Witkowice=Kolonia Gałkówek.
W Kaletniku w zeszłym roku pojawiła się, staraniem Gminy, tablica z napisem (na krzyżu). Poza tym mogiłę podzielono na dwie cześci usuwając ziemię na wysokości krzyża.
W Brzezinach, oprócz starego cmentarza niemieckiego, jest jeszcze drewniany prawosławny krzyż na cmentarzu katolickim (czyżby ślad po żołnierzach rosyjskich?).
Co do cmentarza w Lesie Janinowskim, to czy ktoś się czegokolwiek w terenie dopatrzył? Czytałem o nim, byłem na miejscu, ale niestety niczego nie znalazłem. Z przewodnika leśnego Rogów i okolice" wynika, że powinien być w oddziale leśnym 182.
Napisano
Opis dawnych, nie istniejących już cmentarzy w okolicach Nowosolnej można znaleźć pod adresem http://www.nawzniesieniach.bajt.net.pl/arch_artykul.php?idart=360
Napisano
Byłem dzisiaj w Jarostach pod Piotrkowem oraz w Kalinie. W obydwu przypadkach natknąłem się na stare i bardzo zniszczone cmentarze ewangelickie - bez śladu mogił z czasów IWŚ. W Jarostach cmentarz jest na dodatek przekopany"...
Napisano
W Kalinie jest teren cmentarza z I w, wydzielony szpalerem drzew. Upamietniony 2 krzyżami, niestety nie pierwotnymi. pochowanych jest tam ok 40 żołnierzy rosyjskich i niemieckich.
Napisano

Bla, może mówimy o różnych miejscach (choć Kalino jest dosyć małe ;-) Zobacz zdjęcie obok. Cmentarz jest jakieś 300 za kościołem (patrząc od Łodzi), po lewej stronie drogi. Według mapy to jedyny cmentarz w okolicy...

Napisano
Właśnie znalazłem książkę o wydarzeniach, które doprowadziły tych biedaków na cmentarz (po rusku) - http://militera.lib.ru/h/rybin/index.html - a jak ktoś nie zna ruskiego, ale nie jest niewidomy, to przynajmniej może sobie popatrzeć na mapki: http://militera.lib.ru/h/rybin/ill.html
Napisano
Z tego co widzę to mówimy o 2 różnych miejscach. Ja mam na myśli Kalino znajdujace sie na wschód od Rzgowa. A cmentarz położony jest przy polnej drodze prowadzącej od centrum miejscowości w stronę Woli Rakowej.
Napisano
Byłem - widziałem zarówno cmentarz w Kalinie o którym piszesz powyżej a także mogiły na cmentarzach ewangelickich w Borowej, Felicjanowie i Żakowicach. Generalnie to cmentarze są w stanie agonalnym i trzeba się nieźle nachodzić by znaleźć właściwe" mogiły.

Co do Kalina to prócz dwóch krzyży nie zachowało się nic... Smutne.
Napisano
Cmentarze które wyżej piszesz jeszcze jakoś się trzymają (chodzi mi o ewangelickie) Podczas moich badań napotkałam cmentarze ewangelickie w o wiele gorszym stanie (np. Sztamirowice, Erazmów,Kolonia Gałkówek, Jordanów, Gościamowice, Adamów)A jeżeli chodzi o popchówki z I wojny, to kwaterę na cmentarzu ew w Wysieradzu musiałam odkopywać... W Rosanowie wydłubane są tabliczki inskrypcyjne, a o Łodzi Łaskowicach nawet nie chce się pisać. Ale ciekawi mnie jak wygląda teraz Rszew i Pawlkiowice. Jak ostatnio tam byłam nie wyglądały najciekawiej
Napisano
W Wysieradzu byłem na początku października ale mogiły (trzy) znalazłem dosyć szybko. Cmentarz w Pawlikowicach niestety niszczeje - coraz mniej drewnianych krzyży...
http://nieznanapolska.gdn.superhost.pl/index.php?title=Grafika:Cmentarz_IWS_Wysieradz_20051009_6.jpg
http://nieznanapolska.gdn.superhost.pl/index.php?title=Grafika:Cmentarz_IWS_Pawlikowice_20050424_686.jpg

Byłem niedawno na cm. ewangelickim w Gałkowie Kolonii i w Jordanowie. Smutny widok a co gorsza zaczynam się przyzwyczajać... Miłymi wyjątkami są zadbane cmentarze ewangelickie w Piotrkowie i Ozorkowie.
Napisano

Rszew 29.października; niestety na niewielu nagrobkach są informacje o poległych; najczęściej jest napis ieznany żołnierz"...

Napisano
Kwaterę w Wysieradzu znalazłeś dość szybko, gdyż 3 lata temu osobiście ją odkopałam. Pomniki pokryte były warstwą ziemi i dopiero po dłuższych poszukiwaniach udało mi się je zlokalizować.
Napisano
A zdjęcie cmentarza w Rszewie mocno mnie zaskoczyło. Byłam tam również 3 lata temu i było rochę" innaczej. A czy jest jeszcze duży drewniany krzyż pełniący pierwotnie rolę obiektu centralnego?
Napisano
O ile dobrze pamiętam to krzyża w Rszewie nie było. Za to okoliczny teren nieco przekopany ale tym razem nie przez odkrywców" ale przez rowerzystów(?), którzy zrobili sobie hopki" do trenowania akrobacji;

Opis lokalizacji mogił w Wysieradzu był też w książce abytkowe cmentarze i mogiły w Polsce". Wskazówką miał być drewniany krzyż stojący obok mogił. Teraz po tym krzyżu praktycznie śladu nie ma...
Napisano
Tak wiem że Wysieradz zamieszczony był w tej ksiązce i tylko dlatego udało mi sie tą kwaterę znależć Wyszłam z założenia że skoro była tam opisana to musi być w terenie I tak sie uwzięłam że ją znalazłam Ale szukałam dość długo i musiałam odkopać A kzryża nie znalazłam
Napisano
Co do cmentarza w Gadce Starej i bielenia pomników to zdecydowanie wolę porośnięte mchem nagrobki. IMO najważniejszy jest pierwotny układ cmentarza i czytelne napisy na nagrobkach.
Napisano
Bla, masz może zdjęcia z Rszewa sprzed trzech lat (z ostatniej Twojej wizyty w Rszewie)? W ogóle chętnie bym zobaczył zdjęcia Twoich miejsc.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie