Jeager Napisano 31 Maj 2005 Autor Napisano 31 Maj 2005 Witam wszystkich i bardzo proszę o pomoc w dotarciu do informacji o szlaku bojowym 2 DP im. H. Dąbrowskiego - szczegónie 4 PP. publikacje itp.(podobno była jakaś monografia o nich) Najbardziej zależałoby mi na informacji czy nie macie kogoś z krewnych, znajomych, znajomych znajomych, którzy tam służyli - a jeszcze najlepiej (marzenie :)) żyją. Służył tam w plutnie sanitarnym mój pradziadek - niestety zmarł długo przed moim urodzeniem, rozpaczliwie staram się - nieco poniewczasie zdobyć jakieś informacje o nim i jego jednostce- mam niestety tylko szczątkowe, wyrwane z kontekstu opowieści np. o forsowaniu Wisły, o ogarnięciu rannych przez Niemców, którzy ich w pewnej stodole nie zauważyli - ale to prawie nic. Z góry wszystkim dziękuje z udzielone informacjepozdrawiamJeager
rob Napisano 1 Czerwiec 2005 Napisano 1 Czerwiec 2005 nie jestem pewnien bo te dywizje zawsze mi sie mylą (tzn numery) ale Kaniecki - ostatnie salwy to będzie chyba pamiętnik działan 2D. Poza tym Flisowski Reportaż..." a o monografii nie słyszałem. @d bodaj walczyła w okolicach Mirosławca, borujska i Wierzchowa. Później to chyba gdzieś w kierunku drawska, Żólte i na Kołobrzeg chyba
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.