wars98 Napisano 31 Maj 2005 Autor Napisano 31 Maj 2005 Witam!Ot tak do poczytania:http://kiosk.onet.pl/art.html?NA=1&ITEM=1230823&KAT=1292Pozdrawiamwars98
kolekcj Napisano 31 Maj 2005 Napisano 31 Maj 2005 Wpisując nazwisko autora w google otrzymałem następujące wyniki:- Eugeniusz Guz Zamach na papieża. Zagadka rozwiązana?"- Eugeniusz Guz demaskuje zakłamania w edukacji obywatelskiej"- zajmował się też Jedwabnym i sprawą Erici Steinbach.W zasadzie sam pikantne sensacyjki, a nic ciekawego.Ot, tak do rozważenia przy czytaniu :)
kudi Napisano 31 Maj 2005 Napisano 31 Maj 2005 nie sa to sprawy nowe, chociaz pomijane. Brytyjczycy przez wiele miesiecy utrzymywali w pogotowiu wiele oddzialow Wehrmachtu. Dlatego zezwolono Donitzowi na sprawowanie wladzy. Dano tym samym zolnierzom poczucie ze maja dalej sluzyc idei wielkich Niemiec. Jeszcze dluzej niezdemobilizowane byly zreszta polskie oddzialy walczace na zachodzie. Swoja droga alianci zachodni byli zreszta o tyle madrzejsi od rosjan ze nie wywozili farbyk zbrojeniowych ale reaktywowali w nich produkcje. jakis czas temu widzialem dane polskich wywiadowcow, donoszacych o kilkuset takich obiektach. Nowy lad w Europie nie byl tak do konca postanowiony. pozdrrobert_kudelski
KRUSZYNA Napisano 31 Maj 2005 Napisano 31 Maj 2005 Zachód obawiał się żewujek Joe"nie zatrzyma się natym co zdobyl do maja 45,i mając tak ozbujaną"armie czerwoną,zapragnie dokończyć ewolucje światowa".Która nie udała się w 1920r.Zresztą przymiarki były,pamiętajcie jak silne wtedy byly ruchy komunistyczne we Francji,Włoszech czy Grecji.I jakie chętne do walki!TO wszystko polityka.Której wojna jest tylko inną formą,jak mawiał bodaj że Clausewitz.
Rso Napisano 31 Maj 2005 Napisano 31 Maj 2005 Witam. Kol. Kruszyna w 1945 nie było mowy oIII wojnie Swiatowej. Swiat był już podzielony i ani ZSRR ani USA nie zależało na konflikcie bo obie strony miały dość wojny. Rosjanie byli naprawde wykrwawieni ponieśli ogromne straty ludzkie a w stanach opinia publiczna chyba by zlinczowała władze za rozpetanie nowej wojny. A 1920 roku Polska nie uratowała europy przed komunizmem tylko siebie i wyłocznie siebie. Nie wyobrażam sobie aby tamta armia czerwona która była słabo wyszkolona, wyposażona prawie bosa głodnai licząca około 100 tyścięcy takiego wojska podbiła całą europe i zaprowadziła nowy porządek Dla mnie ta rewolucja światowa to jeden wielki mit. Pozdrawiam.
KRUSZYNA Napisano 31 Maj 2005 Napisano 31 Maj 2005 Piękny mit,przez który gineły miliony.Co do tego kogo obroniła Polska w 1920 roku radzę poczytać historyków nie tylko polskich.Przypominam że armia czerwona szła na pomoc towarzyszom niemieckim,więc nie tylko Polska.Stalina w 1945r.powstrzymało wiele rzeczy ,jedną z nich była amerykańska bomba A.Co do strat ludzkich,fakt były ogromne,ale nie powstrzymało to Stalina do -po pierwsze przerzucenia sił na daleki wschód i wzięcia swojej części łupów od Japoni.-mordowania w gułagu setek tysięcy swoich odbitych jeńców.Amerykanie owszem mieli dość wojny ale oni wtedy kochali wujka Joe i jego bojców.Propaganda działała.Zresztą kudi pisze wyrażnie że to brytyjczycy utrzymywali jedn. wh.Przyjżyj się herbowi zsrr,tam jest kula ziemska,oni naprawdę chcieli zdobyć świat.pozdr kruszyna
Rso Napisano 2 Czerwiec 2005 Napisano 2 Czerwiec 2005 Witam. Kolego armia Czerwona w 1920r. nie mogła pomóc niemieckim towarzyszą bo była zamała i nie zdolna do pokonania Niemieckiej armi która przecież nie została pokonana w I WS.Ata garstka niemieckich towarzyszy to naprawde nie był żaden problem i został bardzo szybciutko rozwiązany. Nie wyobrażam sobie żeby reszta europy tak sobie przyglądała pochodowi armi Czerwonej i nic w tej sprawie działała chodzi mi Francje Anglie Włochy czy USA.A odezwy herby hasła są dla prostych mas ale nie dla polityków bo to właśnie oni to wymyślają żeby zagrzać naród do walki i wyrzwczań.Co do 1545r. to niewiem ile wuj sam posiadał tych bombek A ale podejżewam że niewiele no i jeszcze trzeba ją rzucić a 1945 ZSRR to nie Japonia. To własnie wuj sam przechandlował pół europy za atak Stalina na samurajów. Chodziło właśnie żeby Rosjanie pokonali swoja ogromną przewagą japończyków i odciążyć amerykanów gdyż to oni ponosili ogromne straty ludzkie i opinia publiczna się już mocno burzyła. Jeżeli chodzi o odbitych jeńców to Rosjanie wykańczali tylko tych co przeszli i walczyli po stronie III Rzeszy bo tylko taka jest kara za zdrade w czasie wojny a ci którzy przeżyli obozy jenieckie trafili według zapotrzebowania armi karnych kompani lub za Ural do ciężkiej pracy. Wtedy świat był podzielony i nik z mocarstw zwycięskich nie miał zamiaru burzyć tego porządku bo wszyscy byli zadawoleni oprucz oczywiście przegranych i nie których małych sojuszników aliantów np Polski. Pozdrawiam.
KRUSZYNA Napisano 2 Czerwiec 2005 Napisano 2 Czerwiec 2005 Witam.Proszę poczytać Suworowa(Riezuna),ja wiem zaraz usłyszęfalszywka"itd itp.Ale ja zadałem sobie trochę trudu i sprawdziłem źródła na które się powołuje.Jest to niestety prawda,niewygodna inna niż to co cały czas słyszeliśmy i słyszymy z oficjalnych wersji histori.Sprawdzałem bo też nie chciałem wierzyć.Burzyło to mój dotychczasowy obraz histori XX w.Ale każdy ma obecnie prawo do tego aby znać historię taką jaka mu odpowiada.I całe szczęście!Szczerze pozdrawiam.kruszyna
Rso Napisano 2 Czerwiec 2005 Napisano 2 Czerwiec 2005 Witam. Suworowa owszem czytałem ale ile w tym prawdy? Mysle że jak kiedyś Rosjanie udostepnią swoje archiwa to wtedy bedzie można powiedzieć coś na temat jego książek. Podczas swojego panowania Stalin miał tylko raz małą okazjie do opanowania całej europy. Moim zdaniem był to rok 1940 ale szybkie pokonanie armi Francuskiej i korpusu Angielskiego zniweczyło ten plan. Stalin był cwanym politykiem a napewno nie głupim i wiedział że komunizm można narzucić pewnym małym krają a nie całej europie. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.