Romo Napisano 31 Maj 2005 Autor Napisano 31 Maj 2005 Hej witam :-))Poszukuję info na temat walk koło Uniejowa (II św), nigdzie nie moge nic na ten temat znaleźć, może ktoś mi podpowie ? jakieś opisy mapy, podobno jest jakaś stronka na ten temat,ale cos nie moge jej namierzyć, z góry dzięki i pozdrawiamRomo
kordelek Napisano 31 Maj 2005 Napisano 31 Maj 2005 W albumie o Armii Poznań jest parę wzmianek ale nic specjalnego.
Kobieras39 Napisano 1 Czerwiec 2005 Napisano 1 Czerwiec 2005 o tym znajdziesz info w duzej ilości ksiązek o bzurze:)min gen Abrachama wspomnienia Czyżewski .cożesz ty za pania"... wiele inncyh okolice uniejowa walki to sokolniki modlna i Solca wielkai sam uniejów+wartkowicepozdrawiam:)
Romo Napisano 1 Czerwiec 2005 Autor Napisano 1 Czerwiec 2005 Dzięki za info, ...nie nie jestem z Uniejowa mieszkam w Kaliszu, w sumie to mam niedaleko :-), u mnie w okolicynic ciekawego już nie ma więc trzeba wybrać sie gdzieś dalej, jeszcze raz dzieki :-)PozdrawiamRomo
Maciej G Napisano 1 Czerwiec 2005 Napisano 1 Czerwiec 2005 Wieczorem Ci podeślę ze 2 tytuły , gdzie czytałem o Uniejowie. .. u mnie w okolicy nic ciekawego już nie ma więc trzeba wybrać sie gdzieś dalej, jeszcze raz dzieki :-) .."Przeraziłeś mnie . Chyba musze sprzedać piszczałkę bo nieczęsto wypuszczam się poza Kalisz ;-)Pozdrawiam.Maciej G.
Romo Napisano 1 Czerwiec 2005 Autor Napisano 1 Czerwiec 2005 Maciek ciiiiiicho nie sprzedawaj piszczałki :-))), mam ochotę na coś grubszego, a tak szczerze mówiąc chętnie pojade pod ten Uniejów i szukam info na ten temat.Pozdro :-)
Romo Napisano 1 Czerwiec 2005 Autor Napisano 1 Czerwiec 2005 Aha ja tez jak na razie nie wypuściłem się poza Kalisz, i nie narzekam zawsze się coś znajdzie :-)))
Maciej G Napisano 1 Czerwiec 2005 Napisano 1 Czerwiec 2005 Z tego co mam pod reką:Armia Poznań w wojnie obronnej 1939 " P.Bauer i B.Polak WP 1983oraz Udział społeczeństwa ziemii kaliskiej w wojnie obronnej 1939 roku" pod redakcją B.Polaka Zwlaszcza tą druga pozycje powinieneś odszukać , zwłaszcza jako kaliszanin. Są do niej dołączone liczne mapki , zwłaszcza jedna jest ciekawa , a dotyczy rozlokowania polskich pozycji osłonowych w rejonie Kalisz na dzień 31.09.1939 r.A tak na marginesie to kojarzę ,że kolega raczej za kolorkiem biega ? Pozdrawiam.Maciej G.
Romo Napisano 2 Czerwiec 2005 Autor Napisano 2 Czerwiec 2005 .....no tak raczej kolorek mnie interesuje :-))), i trochę starsze sprawy niż II św., ale tak dla odmiany trzeba czasami tez czym innym sie zainteresować ?.....czy my może sie gdzieś w terenie spotkaliśmy ?, coraz więcej wiary spotykam z piszczałkami na naszej pięknej kaliskiej ziemi :-), ostatnio był jakiś nalot na Marsowe Pola :-))) istne oblężenie..........dzieki za te tytuły, dzisiaj skoknę do biblioteki, powinno coś być.Pozdrawiam Romo
Maciej G Napisano 2 Czerwiec 2005 Napisano 2 Czerwiec 2005 Marsowe Pola .. masz na myśli rejon pewnej podkaliskiej wsi lub okolice ul. P. .. ? ;-) A te naloty to chyba robota moich 2 napalonych kolegów którzy w okresie zimowym zasilili szeregi .( jeden z ace 150 drugi z Ultrą ).My sie chyba nie spotkaliśmy , ale kumpel spotkał w kogoś okolicach starego Miasta i Piwonic ( jechał maluchem i jak zobaczył kumpla z pikawką to sie zatrzymał na bajerę )Pozdrawiam.Maciej G.
Romo Napisano 2 Czerwiec 2005 Autor Napisano 2 Czerwiec 2005 znam gościa z malucha :-), a na marsowych tak swoja droga non stop biegają, byłem tam i....nic ciekawego, za to na północ od tego miejsca no....to całkiem, całkiem :-), Stare m. tez obleciałem, ludzie czego tam nie ma, najczęsciej gwoździe, ale takie ładne kute :-), obecnie rozpracowuję stare młyny i wiatraki :-)
Maciej G Napisano 2 Czerwiec 2005 Napisano 2 Czerwiec 2005 Pisząc północ masz na myśli drugą stronę drogi przechodzącą przez D.?Teraz to nikt z moich znajomych tam nie biega bo obsiane wszystko. Znam oba rejony , ale ciężko mi zejść poniżej XVIII wieku , no nie liczę boratynek.Maciej G.
Romo Napisano 2 Czerwiec 2005 Autor Napisano 2 Czerwiec 2005 Ja mam na myśli tą część za ulica P,... kurde popatrz tyle czasu latam a nigdy nie ustrzeliłem Boratynki..., śmieszne co nie ? ja w tamtym miejscu często trafiam kule od muszkietu, i takie tam inne ciekawe pierdoły, trzeba sie nakopać w ...., :-) moje ulubione miejsca to jednak lasy wokół naszego miasta tam jest najciekawiej a i ciekawskich oczu też mozna uniknąć.
Maciej G Napisano 2 Czerwiec 2005 Napisano 2 Czerwiec 2005 Z boratynkami to faktycznie dziwne . :-) Ja mam ich już kilkadziesiąt , gorzej z ich stanami , 1 na 10 jest w miarę dobrym stanie . O kulkach to mi nie mów , są kwartały pola na które nie chodzę bo w 80% co sygnał to ołów. Głównie od amunicji systemu mine i berdan , trochę sie trafia również od m.carcano i dość dziwne od TT ze ściętym płasko pociskiem . Tak jak wspomniałem nie mogę zejść poniżej 1700 roku , chociaż ostatnio sprawdzałem sygnał koledze i wyszedł kawałek jakiegoś starszego denarka.Maciej G.
omi30 Napisano 2 Czerwiec 2005 Napisano 2 Czerwiec 2005 Ostatnio byliśmy w Uniejowie i niestety :-( okolice które są godne spenetrowania są tak zasmiecone ze szok a ich lasy przypominją nasze wysypiska śmieci.Romo jak masz ochote wybierac sie poza Kalisz to zapraszam na forum spotkania i integracje Grupa kalisko -ostrowska.A co do walk w Uniejowie to brał tam udział 60PP z Ostrowa który bronił przepray na warcie.Na cmetarzu znajdziesz pomnik ku czci obrońcow wrzesnia 39.pzdr.omi30
piotrekpio Napisano 8 Styczeń 2006 Napisano 8 Styczeń 2006 hej/jezeli ktos z was posiada jakies informacje na temat uniejowa prosze o sms. ja odzwonie pozdrawiam.
jabartoldi Napisano 9 Styczeń 2006 Napisano 9 Styczeń 2006 Uniejow. Generalnie nie ma tam za wiele do szukania, poniewaz w samym Uniejowie o czym juz gdzies pisalem, walki toczyly sie w okolicach cmentarza, gdzie do tej pory mozna zobaczyc wybite cegly w murze, do obrony (Niemcy) - slady na nim po kulach. Na drodze dojazdowej do miasta zaskoczeni zostali z tego co pamietam polscy cyklisci (zwiad0 i wystrzelani przez Niemiecow. Jak wiadomo, polscy rolnicy nie pozostawiaja nic przypadkowi i wszystko, co bylo do zabrania, wyzbierali... ale zycze powodzenia.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.