Skocz do zawartości

dewocjonalia

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 weeks later...
Napisano
trudno powiedzieć, że się szuka .. raczej się znajduje samo. Najczęsciej medaliki szkaplerskie, czasami inne. Najwięcej z Matką Cześtochowską. Sporadycznie krzyzyki a całkowity rarytas to ikonki prawosławne noszone na piersiach przez carat ot choćby w czasie tłumienia Powstania Listopadowego. Czasami chodząc po plaży można znaleźc wspólczesne. Czasami na polach robotnicy polowi gubili itd itd. Poprostu się znajdują.
Napisano

Dokładnie tak jest jak piszesz samo się znajduje bo specjalnie ta tematyka mnie nie interesuje.Moją perełką jest fragmęt ikony podróżnej dokładnie jej środkowa część znaleziona na terenie byłego obozu jenieckiego pod Szczecinem.Dodaje skan.Pozdr.

Napisano
Witam . Napewno każdy z nas znajduje różnego rodzaju dewocjonalia. Może warto stworzyć małą galerię naszych znalezisk? Łatwiej je będzie porównywać i identyfikować.
Zaniedługo wstawię fotki kilku moich. Pozdrawiam WAll.
Napisano
Ten ostatni to medalik świętego benedykta chroni przed opentaniem.Napisy łacińskie to bardzo mocny egzorcyzm. Pozdrawiam kriss
Napisano
hejka wszystkim dewotom ;)
no własnie .. znajdują się. Są wdzięczne po wyczyszczeniu i mają swój klimat. Przynajmniej dla mnie. Polecę do znajomego co ma cyfrówkę i wrzucę swoje. Część tej ikony jest fantastyczna.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie