Skocz do zawartości
  • 0

CO TO MOŻE BYĆ?

haupttman

Pytanie

Napisano

WITAM! PROSZĘ O POMOC W IDENTYFIKACJI TEGO PRZEDMIOTU! TO ŻE JEST T0 CHOLERNIE STARE, TO NIE ULEGA WĄTPLIWOŚCI. ALE JAKĄ SPEŁNIAŁO FUNKCJĘ I Z KTÓREGO WIEKU MOŻE BYĆ? WYKONANE JEST Z KAMIENIA, NIE WIEM JAKIEGO I ZOSTAŁO ZNALEZIONE NA POLU ORNYM! BĘDĘ WDZIĘCZNY ZA KAŻDĄ INFORMACJĘ!

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witaj! To jest a raczej prawdopodobnie jest to kamienna motyka. Topory są robione w innej płaszczyźnie. Więcej coś mogę powiedzieć jak zrobisz zdjęcia w przybliżeniu otworu wierconego z jednej jak i drubiej strony. To jest chyba wytwór pierwszych kultur rolniczych. Pozdrawiam.
Napisano
A nie jest to (z całym szacunkiem) ostrzałka do kosy ??? Pamiętam mój dziadek jak ostrzył kosę, to własnie czymś takim. Jaką strukturę ma ten kamień - jest gładki, czy może szorstki. Ostrzałka miała strukturę piaskowca lub czegoś w tym stylu.
Napisano
w centralnej POlsce widziałem podobne kamienne obciążniki do siewnika(był to jakiś przedwojeny siewnik ,nie wiem jak to się fachowo nazywa ale ta rurka która sypie sie zboże do ziemi aby nie latała była obciążona kamiennym odważnikiem).
Pozdrowienia!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie