Skocz do zawartości

Tak powstawała słynna Sahara"

Cancer

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Sahara" to fajny sprzet, ale koszmarnie skomplikowany (naprawy frontowe)i bardzo wysokie koszty wytwarzania.efekt kicha". dzisiaj jednak to oczywiscie wspanialy weteran.paradoksalnie ta wyduma" byla jedna z wielu przyczyn przegranej wojny.przyklad - produkcja wielu typow czolgow i dzial samobieznych uniemozliwia unifikacje czesci i podnosi gigantycznie koszty.(pomijam ingerencje wodza")podobnie z cena ygryska",lepsze dwie pantery".a ta sahara"byla drozsza od ich wlasnego gazika".pozdro.
Napisano
Amsel44, BMW R-75 wprost przeciwnie było znakomicie przemyślane pod względem serwisowania w warunkach polowych, nie znam drugiego takiego motocykla w którym demontaż silnika, wózka czy innych istotnych części trwałby tak krótko, w przypadku silnika na przykład odkręcasz jedną śróbę przy główce ramy i już grzecznie zjeżdża ci na dół, jeździłem trochę tym motocyklem, mam nawet zdjęcia i książkę serwisową (limit KB nie pozwala mi na wklejenie fotek czy choćby skanów a jestem zbyt leniwy żeby się w to wgryzać), do tego wymienność wszystkich kół, niektóre części były kompatybilne z Zundappem KS-750, jedyne z czym się mogę zgodzić to koszty wytwarzania i spalanie które powoduje istny wir w baku
Napisano
dlaczego nie ten dział ?, na wyjazdy w teren jako sprzęt poszukiwawczy znakomicie sie nadaje,tylk strach go gdziekolwiek zostawić :)))) , a i podróż tania nie będzie
Napisano
faktycznie sahary" byly szczytowym osiagnieciem jezeli chodzi o wojskowe motocykle z wozkiem bocznym, jednakze pomimo tego slynne kible" byly 3-4 razy tansze w produkcji i znacznie latwiejsze w obsludze i naprawie. dlatego tez zaprzestano produkcji tych motocykli i byly wypierane na rzecz kibli"
Napisano
ano zaprzestano w 44-tym tylko nie wiem czy przyczyną były faktycznie względy ekonomiczne czy skasowanie zakładów przez naloty bombowe. Nie wiem też jaki był koszt wyprodukowania jednego VW-kibla
BMW R-75 kosztował 2630,- RM podczas gdy jego poprzednik, również nie tani R-12 1630,- RM

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie