Było na innym forum, ale tu też wrzucę ;-)) Kupiłem takie coś, co chyba jest torbą od maski pgaz. Z przodu klapa prostokątna zapinana jest przy pomocy skórzanych wypustek na dwa mosiężne bolce. Pod klapą jest kieszonka podwójna (jak ładownica), też zamykana jedną klapką, ale zapięcie jest odwrotne (bolec na klapie) i na jeden bolec tylko. W środku jest przymocowana do połowy dna, po prawej stronie, blacha aluminiowa profilowana. Wszystkie szwy od góry są nitowe mosiężnymi nitami malowanymi na szaro - podobnie skóra jest pomalowana na szaro. Bolce są w takich skórzanych okrągłych krążkach nie przymocowane na sztywno - mogą się obracać. w środku są dwie klapy zamykane na zatrzask jak w plecaku. Na nim są litery:
S A A B
W środku w prawym górnym rogu jest przynitowana skóra z kawałkiem sznurka. Z tyłu jest skórzana szlówka od dołu i prawdopodobnie wyżej (w połowie torby) też taka była. Torba nie ma żadnych sygnatur z wyjątkiem napisu na zatrzasku (zatrzask przelotowy jest na bolec). Pasek nośny jest przyszyty z boków, wygląda trochę jak od maski powojennej typu cywilnego (ten jest węzszy ), tylko, że jest dwuczęściowy (tzn. nie stanowi pętli, tylką są jakby dwa troki, tak mi się wydaje, że tak było) zapinany po przesówce na bolec (jednej części brakuje). Mocowanie jego wzmocnione jest skórą z obu stron. Czy ktoś może powiedzieć, co to za torba? Gdzieś kiedyś o takiej słyszałem (z blachą w dnie) ale już zupełnie nic nie kojarzę. Pozdrawiam Fotek nie będzie
Pytanie
Gość
Kupiłem takie coś, co chyba jest torbą od maski pgaz. Z przodu klapa prostokątna zapinana jest przy pomocy skórzanych wypustek na dwa mosiężne bolce. Pod klapą jest kieszonka podwójna (jak ładownica), też zamykana jedną klapką, ale zapięcie jest odwrotne (bolec na klapie) i na jeden bolec tylko. W środku jest przymocowana do połowy dna, po prawej stronie, blacha aluminiowa profilowana. Wszystkie szwy od góry są nitowe mosiężnymi nitami malowanymi na szaro - podobnie skóra jest pomalowana na szaro. Bolce są w takich skórzanych okrągłych krążkach nie przymocowane na sztywno - mogą się obracać. w środku są dwie klapy zamykane na zatrzask jak w plecaku. Na nim są litery:
S
A A
B
W środku w prawym górnym rogu jest przynitowana skóra z kawałkiem sznurka. Z tyłu jest skórzana szlówka od dołu i prawdopodobnie wyżej (w połowie torby) też taka była. Torba nie ma żadnych sygnatur z wyjątkiem napisu na zatrzasku (zatrzask przelotowy jest na bolec). Pasek nośny jest przyszyty z boków, wygląda trochę jak od maski powojennej typu cywilnego (ten jest węzszy ), tylko, że jest dwuczęściowy (tzn. nie stanowi pętli, tylką są jakby dwa troki, tak mi się wydaje, że tak było) zapinany po przesówce na bolec (jednej części brakuje). Mocowanie jego wzmocnione jest skórą z obu stron.
Czy ktoś może powiedzieć, co to za torba? Gdzieś kiedyś o takiej słyszałem (z blachą w dnie) ale już zupełnie nic nie kojarzę.
Pozdrawiam
Fotek nie będzie
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.