Skocz do zawartości
  • 0

Łudka do mausera.

AK77

Pytanie

Napisano
Witam.
Trafiłem ostatnio typową łuske do mausera z II wś. Łudka jest mosiężna sprężyna oczywiście stalowa. Na łudce jest liczba 1" . Czy po tej liczbie można rozpoznać czy jest to łudka polska czy niemiecka ?

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.
Trafiłem ostatnio typową łuske do mausera z II wś. Łudka jest mosiężna sprężyna oczywiście stalowa. Na łudce jest liczba 1" . Czy po tej liczbie można rozpoznać czy jest to łudka polska czy niemiecka ?
Napisano
No ale chyba te pierwszowojenne były inne od późniejszych. Mówię o tych jednoczęściowych mosiężnych ,ta o której pisze AK77 ma stalową sprężynę.
Napisano
Kuba - stawiam na Polskę - trafiłem kilka takich łódek na polskiej międzywojennej strzelnicy. Niemieckie oznaczane były P-kodem" producenta...
Napisano
Ja polskie łudki do tej pory trafiałem tylko stalowe. Pare metrów od tej łudki trafiłem polska łuske od mausera. Tyle że w tym miejscu nie było walk w '39 roku. Być może jakiś patrol z oddziałów z Borowej Góry zabłąkał sie w tej okolicy.
Napisano
Łudka o której mówię jest identyczna jak II wojenne.
,ze stalową sprężyną/zwykle skorodowana-szrot/Ma wybitą kreskę - .Inaczej sygnowantch z Iwś /ze sprężyną/ do tej pory nie spotkałem.Znajduje się je na stanowiskach z Iwś wraz łuskami i łudkami z mosiądzu b.sprężyny.pozdr efes
Napisano
Na łudce jest jest I. Ale łudka wygląda tak jak te z II wś. Mam łudke pierwszo wojenną i ta ma sprężyne całkiem inną.
Napisano
Ale co to znaczy całkiem inną.Mosiężne 2 -częściowe miały sprężynę stalową /te z I i II wś/,jednocęściowe miały po prostu zagięte końce i tych już chyba nie stosowano w II wś/słabo trzymały ammo.Dodam tylko ,że te ze sprężyną najczęściej są białe/chyba kadmowane/pzdr efes
Napisano
witam oba wzory ludek znajdowalem na pozycjach I wojennych Wczasie drugiej wojny pozycje te nie byly wykozystywane swiadcza o tym luski z datami 1907 do 1913 i zasypane dolki strzeleckie pzdr obert

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie