Skocz do zawartości

Patton w Czechach

proteus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Czy ktoś z uczestników forum mogł by wskazać żródła gdzie mogą byc opisane ruchy armi Pattona w 1945 roku na terenie Czech. chodzi mi przede wszystkim o informacje o miejscach polozonych najblizej polskiej granicy? Moze znacie opisujace ten epizod lub odpowioednie strony internetowe
pozdrawiam
Napisano
Kveten 1945 v ceskych zemich- Pozemni operace vojsk Osy a Spojencu" Wydanie czesko -angielskie pana Tomasa Jakla. Polecam!!
Napisano
podobniez jakachs amerykańska czołówka pancerna przekroczyła nasza obecną południowo zachodnią
granicę (okolice Głubczyc ??) ale po dniu sie wycofali
nie niepokojeni zresztą przez nikogo
- odnośnie interesującego cię tematu zajrzyj do opracowania z serii Militaria Czechy 1945" numery niestety nie pamiętam
Napisano
Dokładnie nie w rejonie Głuszycy a dzisiejszych Jakuszyc i Czerniawy Zdrój docierając w rejon zamku Czocha nad jeziorem Leśnianśkim.Po kilku godzinym pobycie w tamtym rejonie zwiad armiUSA wycował się( nawet jedna z kolum tego zwiadu została ostrzelana przez radziecki myśliwiec).
Co do powodu tak dalekiego zwiadu jest to sprawa tajemnicza.Mogło chodzic o sprzęt łączności który był na zamku Czocha(ważny ośrodek łączności).
Pozdrawiam i zapraszam na zamek Czocha ,zobaczyć warto.
Napisano
Spotkałem sie z tą wersją. Swiadkowie widzieli ślady gąsiennic...
Chodziło o sprzęt łączności, archiwa, skarby albo o wunderwaffe.
Tylko być może to nie regularna US Army, a private undertaking".
Przedzamcza pilnował jeden Tygrys" ale się dogadali...
Kolorowych snów.
Napisano
kudi, zwróć uwagę na taką drobnostkę jak -", jest J-23 i J23. we wspomnieniach nie ma nic na ten temat, w ogóle temat Czech zawiera tylko kilka stron i jakaś jedna mapka. pozdrawiam
Napisano
O tym zwiadzie w rejon Zamku Czocha wspomina nawet Wołoszański w swoim programie o wojennej historii tego zamczyska.Ponadto Panowie granica ktora jest jest granicą która w rejonie Jakuszyc została dopiero ustalona w traktacie między PRL a Czechosłowacjąw roku 1958,dwie miejscowości po stronie czeskiej Nowy Świat i Tkacze-obecie Harrachov po wojnie należały jeszcze do Polski(tam biegła granica między Niemcami a Czechosłowacją.O powyższym fakcje wspominają przewodnicy oprowadzajacy wycieczki.Ponadto obok Zamku Czocha jest miejscowość Leśna w której urzędowal twórca niemieckiej broni rakietowej V ,który jak historia głosi był twurca amerykańskich pierwszych rakiet i NASA.
A co do wierności wspomnień wielkich tego świata to mam pytanie czy : Stalin w wswoich wspomnieniach coś podawał na temat mordu naszych Oficerów Policjantów w Katyniu, Staraobielsku , i Ostaszkowie z tego co wiem to nic(jest to jeden z wielu przykładów).Patton w swoich wspomnieniach też nic nie wspomina iż był skłócony z licznymi generałami i urzędnikami Białego Domu.
Panowie w nawiązaniu do tego rejonu to pierwsze zwiady wojsk radzieckich dotarły do miejscowości w Karkonoszach bardzo póżno(Jelenia Góra 9.05.45,Szklarska Poręba około 11/12.05.45.
Ależ przęcięż nikt nikogo nie zmusza do uwieżenia , nie do wszystkich spraw które mineły są materialne dowody, jak i dokumety.Przęćięż jak wszystko bylo by takie proste to nie bylo by tej dyskusi między kolegami poszukiwaczami.
Pozdrawiam i zapraszam w Karkonosze obowiązkowo z wykrywaczami.Unikacje tylko Karkonowskiego Parku Narodowego, tam sa służbiści.
Napisano
dziekuje za informacje
jesli chodzi o ksiazke kolegi Woloszanskiego to nalezy ja traktowac raczej w kategoriach pelnego fiction i nie czerpac z niej wiedzy historycznej.
ale tak z drugiej strony to ciekawe dlaczego patton wszedl do czech?
Napisano
J-23
zauwazylem chwile pozniej :) zbyt podobne nicki.

J23,
historia opiera sie na faktach.
podajesz informacje ktore nie maja odzwierciedlenia w zadnych zrodlach. Tak jak np z Wernerem von Braunem. Skad informacja ze urzedowal w Lesniej? Ja tez czytalem niejasne informacje na ten temat. Nawet pokusilem sie zeby to sprawdzic. Nie wglebiajac sie w materie, porownujac rozne (niezalezne) zrodla doszedlem do wniosku ze byloby to niemozliwe, bo w tym czasie zajmowal sie czyms innym. Owszem jego rodzice mieszkali na Dolnym SLasku ale nie ma dowodu by jego badania mialy jakikolwiek zwiazek z tym regionem. O von Braunie jest kilka ksiazek na polskim rynku...
Co do sladow gasienic. Owszem pial o tym prof. Lojek, ale on nie widzial tych sladow. Slyszal o tym fakcie od miejscowych. No i co? A Rosjanie nie mogli uzywac w Sudetach amerykanskich czolgow? Mieli je na stanie. Czy aby nie byla mowa o tym, ze przejechaly amerykanskie czolgi? Nie bylo chyba mowy o Amerykanach tylko amerykanskich czolgach...
Jakies proby wyjasnienia tego watku staralismy sie z jackiem kowalskim poruszyc w naszej nowej ksiazce ktora (mam nadzieje) niedlugo pojawi sie w ksiegarniach.

pozdr
robert_kudelski
Napisano
Miejny nadzieje iż za naszego życia wyjdzie" prawda , która jak twierdza historycy leży pośrodku.
Jaki będzie tytuł tej książki i które wydawnictwo(kiedy na rynku),warto zapewnie poczytać.
Pozdrawiam.
Napisano
rozmawiałem kiedyś z gościem który twierdził że to byli amerykanie , widział to ktoś z jego rodziny a obsługa tych czołgów była czarna (makumby) i mówił też że pozostały po tym ślady gąsienic ale ile w tym prawdy nie wiem, teoretycznie jednak nie było to takie nie możliwe
Napisano
ze wspomnien Pattona o godzinie 19.30 (4.05.45) zadzwonił generał Bradley. Zawiadomił, że natarciu na Czechosłowację dano zielone światło i pytał, kiedy mógłbym je rozpocząć. Powiedziałem, że następnego dnia rano. (...) Natychmiast połączyłem się z 5 korpusem i kazałem mu ruszyć 1 dywizją piechoty oraz 2 dywizją piechoty i 16 dywizją pancerną. Dałem również rozkaz 12 korpusowi, aby nacierał zgodnie z planem. (...) Oba korpusy wyruszyły rano 5 maja między godziną 8.00 a 10.00, 5 korpus w składzie 97 i 2 dywizja piechoty oraz części 16 dywizji pancernej. 1 dywizja oraz część 9 dywizji pancernej miały włączyć się do walki szóstego. Otrzymałem od Bradleya instrukcje, które przekazałem korpusom, że nie wolno nam posunąć się dużymi siłami poza linię biegnącą przez Pilzno z północnego zachodu na południowy wschód, wolno nam jednak i powinniśmy prowadzić energiczne rozpoznanie w kierunku Pragi."
co do afroamerykańskich czołgistów. w tamtych czasach nie było miesznych składów jednostek, nadal obowiązywała segregacja rasowa. murzyni pełnili w armii czynności pomocnicze, wyjątkiem było kilka bojowych jednostek całkowicie czarnych". powstały z wielkimi oporami ze strony części konserwatywnych oficerów i polityków
Napisano
wlasnie takie informacje ze miala to byc zaloga afroamerykanow podwaza wiarygodnosc tematu. warto takie historie brac na trzezwo. czy Wy jako dowodcy wyslalibyscie do Polski czarna ekpie z akcja specjalna? Do kraju w ktorym afroamerykanow idziano jedynie na zdjeciach? chyba zeby wzbudzic poploch :) no ewentualnie akcja byla w nocy i chodzilo o cele maskujace :)
mysle ze udzial afroamerykanow to bzdura, szczegolnie ze jak napisal J-23 bylo zaledwie kilka takich jednostek.

Zgodnie z oficjalna" wersja akcja miala sie odbyc chyba na przelomie kwietnia czy na poczatku maja. w tym czasie Patton zostal posadzony w siodle i nie kontynuowal ofensywy. Amerykanie sie wycofywali z pewnych obszarow, a nie szli do przodu.

W czasie II wojny dzialy sie rzeczy o wiele bardziej nieprawdopodobne. Ale bez dowodow mozemy sie jedynie bawic w spekulacje.
Czesc informacji zawartych w ksiazce B. Woloszanskiego jest z cala pewnoscia prawdziwych. Przynajmniej te zwiazne z sekcja lamania szyfrow ktora funkcjonowala w Sudetach. Czesc akt tej komorki wywieziono w rejon Staniszowa i Sosnowki (o tym tez w naszej ksiazkce). Moge jedynie podac tytul (zeby Bocian nie posadzil mnie o autoreklame) - loto generalo. Sluzby specjalne PRL na tropach skarbow III Rzeszy". Kiedy sie pojawi? Zalezy od wydawcy. Chyba we wrzesniu...

pozdr
robert_kudelski
Napisano
Czy można prosić kol. Kudiego o poprawny tytuł zapowiadanej ksiązki.
Jakie wydawnictwo ją wyda i czy będzie zawierała bibliografię?
Wydaje się, że to forum to najbardziej odpowiednie miejsce do zareklamowania nowych książek!
Jeśli chodzi o wypowiedź J23, zgadza się, że sowieckie czołówki dotarły b.późno w rejon J.Góry ale ich odpowiednie służby były tam dużo dużo wcześniej. Kolega o tak skrystalizowanym loginie chyba zdaje sobie z tego sprawę. Tak na marginesie: Boże chroń królową i Karkonoski Park Narodowy od wykrywek.
Napisano
Czy Ktoś może zna historię obserwatorium astro.tzw.wieża Gersdorfa
- obecnie ruina - obiekt na samej granicy 3km na pn od przejścia granicz. Czerniawa ?
Napisano
Jeżeli chodzi o wykrywkę nie miałem na myśli lasu a jedynie miejscowości które są włączone w calości lub częściowo w KPN.(byla to forma skrótu myślowego).Przepraszam jeżli ktoś zrozumiał to inaczej?, iż napisałem malo pracyzyjnie.
Pozdrawiam.
Napisano
Jeżeli chodzi o wykrywkę nie miałem na myśli lasu a jedynie miejscowości które są włączone w calości lub częściowo w KPN.(byla to forma skrótu myślowego).Przepraszam jeżli ktoś zrozumiał to inaczej?, iż napisałem malo pracyzyjnie.
Pozdrawiam.
Napisano
och widze ze zeszlo na inne tematy a mi chodzilo o patona w czechach. z tego co ustalilem amerykanie przekroczyli granice czechoslowacji 3 maja rano na pewno zajeli pilzno ale pytanie jest jak daleko zaszli w kierunku sudetow.
Jesli chodzi o ksiazke kudiego to mysle ze ani bocian ani inni nie beda mieli nic przeciw jesli napiszesz o niej na forum w dziale ksiazki. zawsze popieramy i bezplatnie reklamujemy wszelkie dziela na temat poszukiwan czy tematyki pokrewnej odkrywcy.
wracajac do tematu pytanie pozostaje aktualne : dokad doszli amerykanie?
Napisano
Jakimś drobnym uzupełnieniem tego pytania jest artykuł w Mówią wieki"
z kwietnia 2004 - Niechciani goście - mówiący o naszej B.Św.NSZ na
terenie Czech w 1945. Jest kilka miejscowości ale na pd-zach.
Napisano
witam kumpel znalazł mapki w sieci na temat możliwości takiego rajdu w okolice Leśnej, popatrzcie sobie i pomyslcie, gdzie jest Pilzno a gdzie Leśna, załączam link z naszego forum humorum i pozdrawiam ;-)
http://www.forum.zgorzelec.info/viewtopic.php?t=288
  • 5 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie