Skocz do zawartości
  • 0

Dziwna lufa-od jakiej broni?

kordelek

Pytanie

Napisano

Mam w swoich zborach taką o to lufę ale zupełnie nie wiem od czego może ona być. Ma 62,5 cm. długości, średnica zewnętrzna lufy u wylotu - 12mm, śrenica zewn. na początku 26mm, średnica wewn. u wlotu ok. 10mm, wewn u wylotu ok. 7mm. Widoczny gwint w lufie. Na lufie płaskie wyżlobienia(widoczne na kolejnych zdjęciach). Moim zdaniem lufa bardzo wąska jak na karabinową. Czekam na wszelkie sugestie. Pozdrawiam!!!

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dziękuje dickuwredniaku-wiem ajk wygląda i co to jest maxim. Napisałem mosin nie dlatego, że pomyliłem go z maximem ale dla porównania i mojej sugesti, że jak na karabin maszynowy(nawet chłodzony wodą) to jest ona jak dla mnie na cienka. Chyba bardziej skłaniałbym się do tego manlichera
Napisano
Podobny kształt lufy , szczególnie jej strona od komory nabojowej widziałem w mysliwskim sztucerze Manlichera. Był to Manlicher-Schonauer .
Napisano
No może jednak komuś się ona z czymś kojarzy. Z początku myślałem jeszcze, że podobna jest do lufy z mg-13 ale tak jak pisałem na rkm jest ona chyba zbyt delikatna. gwint w środku jest wyrąźny ale nie widzę żadnych punc.
Napisano

Mam w swoich zborach taką o to lufę ale zupełnie nie wiem od czego może ona być. Ma 62,5 cm. długości, średnica zewnętrzna lufy u wylotu - 12mm, śrenica zewn. na początku 26mm, średnica wewn. u wlotu ok. 10mm, wewn u wylotu ok. 7mm. Widoczny gwint w lufie. Na lufie płaskie wyżlobienia(widoczne na kolejnych zdjęciach). Moim zdaniem lufa bardzo wąska jak na karabinową. Czekam na wszelkie sugestie. Pozdrawiam!!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie