Skocz do zawartości
  • 0

polski pocisk

okejos

Pytanie

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Na pewno dużo więcej niż to, że pochodzi od działka 37mm wz.36 - musisz trochę popracować nad zdjęciami :-)

Tzn. chodzi mi o to, że rodzaj pocisku był oznaczany na denku i na boku, a poza tym pocisk 37-emki ma piekny kształt :-)

Trzeba by zasugerować Bocianowi, żeby coś zrobił z tym ograniczeniem wielkości zdjęć, bo czasami rzeczywiście przeszkadza?

Na podstawie tego zdjęcia WYDAJE się, że jest to pocisk ppanc. Były dwa ich rodzaje: zwykły i ze smugaczem. Ten ostatni miał czerwoną krechę na spodzie łuski i na pocisku.

Pzdr,

jotes

P.S. Pozostałe informacje (producent etc.), to już ktoś inny, bo na tym się moje możliwości kończą :-(

Okejosie: na bank jak mowi jotes: pocisk od polskiego ppanc wz.36 - jak chcesz sobie poczytac to mam w domciu Album do wykazu nazw amucnicji" wydany przez MSWOJSK w 1936 roku - 101 stron A4 z opisami polskiej amunicji wszelkich kalibrów łącznie z granatami itp (od 7,92 do 310 mm) - dokłądne rysunki i pzekroje - fajna sprawa - moge ci to odbić - jak Cie interesuje maila znasz :)

p.s. był do niego ładunek miotający ? w oryginale wygląda jak makaron - takie smiesne płaty :)

A moj ma jeszcze inne bicia ( inny wytworca WA-2, w tym powyzej WA-1), w tym duze, malowane, czarne P na cale denko luski (ppanc)oraz takze czarna farba I2- 194g P-8 i jest caly w w bialej farbie ( malowanie zimowe?)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie