Skocz do zawartości

H-D WLA w II wojnie.

KRUSZYNA

Rekomendowane odpowiedzi

Obejrzałem linki z budowy modeli BMW i WL-ki , masakra ! kolega Rajkub przeszedł chyba jednocześnie na ciemną, jasną i szarą stronę MOCY. To niesamowite. Pozdrawiam i życzę powodzenia oraz dużo zdrowia ......... a teraz jadę do domu biorę duże pudło i w nocy wyniosę daleko swoje modele" zakopię głęboko ...

• Odpowiedzi 197
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Popatrz na mape Polski,na wschód od W-awy.
Wg Wykazu urzedowych nazw miejscowości w Polsce z roku 1980:
Charlejów,-jowa, wieś ,gmina,miasto,dzielnica-Serokomla,województwo-siedleckie,poczta-Krzówka,stacja,przystanek PKP-Okrzeja.
To tyle co wiem,może ktoś z kolegów bliżej tam mieszkający cos więcej powie.Osobiście myślę,ze mimo pisowni coś w tym jest.Bo to chyba nie przypadek.

Kiedyś widziałem zdjęcie jak chłopaki pałowali przez wichurę na HD WLA całą bandą,podpisane było zwiad II Armi Wojska Polskiego,ale te dwie sprawy sa chyba oddzielne.

Pochodzę z Łukowa a to jest najblższe miasto... Ta nazwa w żaden sposób nie ma związku z harleyami. Miejscowość ta nazywała sie tak już przed wojną a wtedy szczerze wątpie aby ktoś smigał harleyem. Nie wykluczone że jakiś dziedzic miał jakiegoś ale zeby wieś tak nazwać...

Piękna maszyna. Serce rośnie, że takie cacka są w Polsce. Może to dziwaczne, ale ten Harley jest wyposażony w rzadki okaz łopaty. Niejeden w USA się dziwi, że taki wzór łopaty w ogóle istniał i miał na dodatek swój pokrowiec. A tu proszę - mamy w kraju takie rzeczy. Bomba!

a tak wogóle to sobie wczoraj pogadałem o WL-kach w polsce. I rzeczywiście podobno jest jeden XA ale nikt go nie widizał. Dowiedziałem się że w Czechach mają kilka.
U nas w Polsce orginalnych WLA i to również takich w których części są z różnych sztuk ale poskładane w kupe jest kilkanaście (17?). Z czego w Lublinie jest 7 sztuk. Ale jak się okazało polacy produkują kopie WLA. Nie wytwarza sie tylko silników ale te akurat to najtansze części do HD bo wyprodukowano spory zapas bo podobno nawet kilka silników na jedną maszynę. Sam kiedyś na bajzlu widziałem jak kolo wywalał widlaki z busa na ziemie jak kartofle.
W Czechach produkuje się za to kopie Indianów :)

Ten sprzęt z łopatką jest smigany non-stop. Ten starszy pan natłuk ponad 1000000km jeżdżąc nim do pracy. Swoją droga staruszek jeździ w stylizowanym amerykańskim mundurze i garnizonowej rogatywce....
W USA na Daytonie czy Sturgis jak przyjedzie jeden taki to święto i to zazwyczaj ktos z Europy go przywozi. Podobno nie przywozili ich spowrotem do Stanów.

• 3 months later...
Naniosę oznaczenia wg zdjęcia, o którm pisze Slaw, ale to tylko "front motoru."
Z rozpędu przywołałem tutaj zdjęcie zamieszczone na innym forum. Przedstawia ono Harleya z napisem Militaryn Police"
z 1 Szwadronu Regulacji Ruchu 1DPanc.

Tak na marginesie skoro ludzie sie tak podniecaja hadecja to wedlug mnie WLA byl w tamtej epoce najmniej przystosowanym motocyklem do dzialan wojennych. No chyba ze amerykance chcieli prowadzic wojne tylko na autostradach. Tragicznie sie musialo ta solowka jezdzic w terenie ze sprzeglem w nodze, troche lepiej jesli byl to zaprzeg. Najlepiej pomyslanymi motocyklami do dzialan wojennych byly jednak motocykle niemieckie BMW R71, R75 Zundapy no i radziecki klon BMW - M 72. Zauwazcie ze WLA w sluzbie Armii Czerwonej wszystkie byly przerabiane na zaprzegi po przez dodanie kosza z M-ki.

No to lepienie WL-ki zakończone :-)
Za parę miesięcy chcę ruszyć z budową Sokoła. Najciekwaszy byłby chyba z przyczepką z zamontowanym przeciwlotniczym karabinem maszynowym, ale znam tylko jedna fotografię przedstawiającą tą wersję, a to za mało.
Może ktos dysponuje bogatszym materiałem?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie