Skocz do zawartości

Art.plot. w 2 AWP

Benny Hill

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy ktorys z kolegow moglby mi napisac jakie jednostki art. plot. walczyly w strukturach 2 AWP?
Za wszelkie konstruktywne odpowiedzi serdecznie dziekuje.
Napisano
W skład 2 Armii LWP wchodziła 3 dywizja artylerii przeciwlotniczej, a tworzyły ją:
- 61 pułk artylerii przeciwlotniczej
- 66 pułk artylerii przeciwlotniczej
- 69 pułk artylerii przeciwlotniczej
- 75 pułk artylerii przeciwlotniczej
- bateria dowodzenia
- park artyleryjski
Pierwsze trzy pułki to artyleria małokalibrowa, czwarty to artyleria średniego kalibru.

Pozdrawiam
Leuthen
Napisano
w skład 2AWP wchodził też 1 korpus pancerny mający w swym składzie 26 Rothenburski Pułk Artylerii Przeciwlotniczej. cztery baterie dział 37mm + kompania wkm 12,7 mm. należy też pamiętać że każda brygada pancerna i piechoty zmotoryzowanej miała po kompanii plot uzbrojonej w wkm.
Napisano
Wielkie dzieki Panowie! Probuje odtworzyc szlak bojowy mojego sp Dziadka.Gdy 1 AWP wyzwolila Warszawe, moj Dziadek zostal powolany do wojska z przydzialem do szkoly podoficerskiej w Lublinie. Po jej ukonczeniu sluzyl wlasnie w art.plot w 2 AWP.Wiem tez,ze pod koniec wojny sluzyl rowniez w kawalerii.Zostal zdemobilizowany w stopniu st.wachmistrza.
Jeszcze raz wielkie dzieki!!!
Pozdrawiam
Napisano
Witam klubowiczow :-)
Czy moze ktos wie, czy sa gdzies dostepne listy imienne w/w oddzialow?
Moj dziadek byl funkcyjnym, wiec moze sa jakies szanse na odnalezienie jakichkolwiek informacji.
Z gory dziekuje i pozdrawiam.
Napisano
Moga jakis punkt zahaczenia dac ksiazki Igora Blagowieszczanskiego. Ja znam tylko te o 1AWP ale jest mozliwe ze wydal cos o 2AWP. Jest w nich masa detali organizacyjnych a co jeszcze lepsze, mnogo odnosnikow do dokumentow.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie