Benny Hill Napisano 18 Maj 2005 Autor Napisano 18 Maj 2005 Czy ktorys z kolegow moglby mi napisac jakie jednostki art. plot. walczyly w strukturach 2 AWP?Za wszelkie konstruktywne odpowiedzi serdecznie dziekuje.
Leuthen Napisano 19 Maj 2005 Napisano 19 Maj 2005 W skład 2 Armii LWP wchodziła 3 dywizja artylerii przeciwlotniczej, a tworzyły ją:- 61 pułk artylerii przeciwlotniczej - 66 pułk artylerii przeciwlotniczej - 69 pułk artylerii przeciwlotniczej - 75 pułk artylerii przeciwlotniczej - bateria dowodzenia- park artyleryjskiPierwsze trzy pułki to artyleria małokalibrowa, czwarty to artyleria średniego kalibru. PozdrawiamLeuthen
J-23 Napisano 19 Maj 2005 Napisano 19 Maj 2005 w skład 2AWP wchodził też 1 korpus pancerny mający w swym składzie 26 Rothenburski Pułk Artylerii Przeciwlotniczej. cztery baterie dział 37mm + kompania wkm 12,7 mm. należy też pamiętać że każda brygada pancerna i piechoty zmotoryzowanej miała po kompanii plot uzbrojonej w wkm.
Benny Hill Napisano 19 Maj 2005 Autor Napisano 19 Maj 2005 Wielkie dzieki Panowie! Probuje odtworzyc szlak bojowy mojego sp Dziadka.Gdy 1 AWP wyzwolila Warszawe, moj Dziadek zostal powolany do wojska z przydzialem do szkoly podoficerskiej w Lublinie. Po jej ukonczeniu sluzyl wlasnie w art.plot w 2 AWP.Wiem tez,ze pod koniec wojny sluzyl rowniez w kawalerii.Zostal zdemobilizowany w stopniu st.wachmistrza.Jeszcze raz wielkie dzieki!!!Pozdrawiam
Leuthen Napisano 20 Maj 2005 Napisano 20 Maj 2005 Mój dziadek też służył podczas wojny w artylerii przeciwlotniczej LWP, tyle że w 1 Armii. PozdrawiamLeuthen
danieloff Napisano 20 Maj 2005 Napisano 20 Maj 2005 No to możemy założyć klub, bo mój też - w 1 AWP.daniel
Benny Hill Napisano 23 Maj 2005 Autor Napisano 23 Maj 2005 Witam klubowiczow :-)Czy moze ktos wie, czy sa gdzies dostepne listy imienne w/w oddzialow?Moj dziadek byl funkcyjnym, wiec moze sa jakies szanse na odnalezienie jakichkolwiek informacji.Z gory dziekuje i pozdrawiam.
Gebhardt Napisano 24 Maj 2005 Napisano 24 Maj 2005 Moga jakis punkt zahaczenia dac ksiazki Igora Blagowieszczanskiego. Ja znam tylko te o 1AWP ale jest mozliwe ze wydal cos o 2AWP. Jest w nich masa detali organizacyjnych a co jeszcze lepsze, mnogo odnosnikow do dokumentow.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.