Skocz do zawartości

Dziwny guzik napoleoński ...jaki dokładnie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam..Znalazlem obok klasycznego płaskiego apoleona" z cyferka taki oto guziczek..Ciekawa cyferka..Uszko jest pętelkowe a wiec troche inne jak w typowych guzikach napoleonskich..Czy ktos rozpoznaje kto nosił taki guzik?
Słowo Garde" ma wiele znaczen i kazde moze pasowac.

Pozdrawiam.

Napisano
Z tego co kolarze I, II, III to mogą być guziki polskich pułków ale one powinny mieć z tyłu sygnature Berlin" a z przodu nie orientuje sie czy byłyby jakies napisy...

Pozdrawiam, na guzikach sie nie znam :)
Napisano
znalazłem takie coś samo ale z lampą naftową było przylutowane jako pokrętło do knota, nie sądziłem że to coś może być napoleońskie.
Napisano
Guzik przepiękny, mogę się tylko domyślać, że to jakaś straż miejska Paryża sądząc z napisu. To jest mit, że guziki napoleońskie miały tylko poczwórne dziurki: znalazłem prawie w tym samym miejscu guzik artylerii marynarki z czteremy dziurkami i taki sam z tradycyjną nóżką, jak ten powyżej.
świetne masz miejsce skoro takie guziki wychodzą...
Pozdrawiam.
Napisano
Dzieki za pomoc.Czyli mozna sadzic ze jakies pomocnicze jednostki francuskie walczyły u boku regularnego wojska w Kampanii napoleońskiej z 1813 roku?
A z tymi guzikami z dziurkami z okresu napoleonskiego to mnie zaskoczyles.Dotychczas myslalem ze tylko takie uszka jak w plaskich..
Raned zamiescilem jeszcze klamre w osobnym watku..Moze bedziesz wiedzial cos wiecej..
pozdrawiam!
Napisano

Faaajny, rzadki i wogóle :)
We Francji w okresie konsulatu istniała Gwardia Narodowa.Mieszkańcy Paryża potrzebpwali efektywniejszych jednostek, 'bliższych ciału' i w 1802 utworzono Garde municipale de Paris. Początkowo 2,154 żołnierzy i eskadron 180 kawalerzystów spełniało zaszczytną rolę 'gwardii Paryża'.W 1805 pojawiają się w składzie dragoni i kolejne regimenty. 1806 to już czas służby w wielkiej armii. Tym samym Gwardia Paryża zamieniła się w jednostki liniowe, co zostało postanowione w osobnym akcie o przejęciu jej z dyspozycji władz cywilnych Paryża pod rozkazy ministerstwa wojny. Bataliony w 1812 roku trafiły na pola walk w Prysach, uczestnicząc w bojach m.innymi o GDAŃSK czt Friedland. Koniec końców gwardia zamieniła się w pułk liniowy o numerze 134.
PS. Raned do boju :)

Napisano
:) Czyli jednak walczyly te jednostki z regularna Armia..Guziki znalezione na terenie Dolnego Sląska.
Dzieki za pomoc.
Pozdrawiam
  • 8 years later...
Napisano
Zastanawiałem się skąd pod Szczecinem owy guzik, a dzisiaj dziwnym trafem widzę to http://pl.wikipedia.org/wiki/Wzg%C3%B3rze_Napoleona i wszystko jasne :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie