hawk21 Napisano 18 Maj 2005 Autor Napisano 18 Maj 2005 Witam..Znalazlem obok klasycznego płaskiego apoleona" z cyferka taki oto guziczek..Ciekawa cyferka..Uszko jest pętelkowe a wiec troche inne jak w typowych guzikach napoleonskich..Czy ktos rozpoznaje kto nosił taki guzik? Słowo Garde" ma wiele znaczen i kazde moze pasowac.Pozdrawiam.
hawk21 Napisano 18 Maj 2005 Autor Napisano 18 Maj 2005 no licze ze moze Raned cos bedzie wiedzial ..bo ostatnio w sprawach napoleonskich zawsze mi pomaga..
GIWEROLOG_16 Napisano 19 Maj 2005 Napisano 19 Maj 2005 WitamCzekajmy na opinię pana kibica" on jest specjalista od tych guzików!!!!PozdrawiamJarku kiedy robimy jakis wypad?? mam super miejsce :D !!! narqa
GIWEROLOG_16 Napisano 19 Maj 2005 Napisano 19 Maj 2005 Z tego co kolarze I, II, III to mogą być guziki polskich pułków ale one powinny mieć z tyłu sygnature Berlin" a z przodu nie orientuje sie czy byłyby jakies napisy...Pozdrawiam, na guzikach sie nie znam :)
wm Napisano 19 Maj 2005 Napisano 19 Maj 2005 znalazłem takie coś samo ale z lampą naftową było przylutowane jako pokrętło do knota, nie sądziłem że to coś może być napoleońskie.
Raned Napisano 19 Maj 2005 Napisano 19 Maj 2005 Guzik przepiękny, mogę się tylko domyślać, że to jakaś straż miejska Paryża sądząc z napisu. To jest mit, że guziki napoleońskie miały tylko poczwórne dziurki: znalazłem prawie w tym samym miejscu guzik artylerii marynarki z czteremy dziurkami i taki sam z tradycyjną nóżką, jak ten powyżej.świetne masz miejsce skoro takie guziki wychodzą...Pozdrawiam.
hawk21 Napisano 19 Maj 2005 Autor Napisano 19 Maj 2005 Dzieki za pomoc.Czyli mozna sadzic ze jakies pomocnicze jednostki francuskie walczyły u boku regularnego wojska w Kampanii napoleońskiej z 1813 roku?A z tymi guzikami z dziurkami z okresu napoleonskiego to mnie zaskoczyles.Dotychczas myslalem ze tylko takie uszka jak w plaskich..Raned zamiescilem jeszcze klamre w osobnym watku..Moze bedziesz wiedzial cos wiecej..pozdrawiam!
2A Napisano 19 Maj 2005 Napisano 19 Maj 2005 Faaajny, rzadki i wogóle :) We Francji w okresie konsulatu istniała Gwardia Narodowa.Mieszkańcy Paryża potrzebpwali efektywniejszych jednostek, 'bliższych ciału' i w 1802 utworzono Garde municipale de Paris. Początkowo 2,154 żołnierzy i eskadron 180 kawalerzystów spełniało zaszczytną rolę 'gwardii Paryża'.W 1805 pojawiają się w składzie dragoni i kolejne regimenty. 1806 to już czas służby w wielkiej armii. Tym samym Gwardia Paryża zamieniła się w jednostki liniowe, co zostało postanowione w osobnym akcie o przejęciu jej z dyspozycji władz cywilnych Paryża pod rozkazy ministerstwa wojny. Bataliony w 1812 roku trafiły na pola walk w Prysach, uczestnicząc w bojach m.innymi o GDAŃSK czt Friedland. Koniec końców gwardia zamieniła się w pułk liniowy o numerze 134.PS. Raned do boju :)
hawk21 Napisano 19 Maj 2005 Autor Napisano 19 Maj 2005 :) Czyli jednak walczyly te jednostki z regularna Armia..Guziki znalezione na terenie Dolnego Sląska.Dzieki za pomoc.Pozdrawiam
DonKichot Napisano 8 Listopad 2013 Napisano 8 Listopad 2013 Znalazłem dzisiaj taki pod Szczecinem. Ciekawe skąd się tutaj wziął. Mimo że pole orne, świetnie zachowany.
DonKichot Napisano 8 Listopad 2013 Napisano 8 Listopad 2013 I tył...Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 20:39 08-11-2013
DonKichot Napisano 9 Listopad 2013 Napisano 9 Listopad 2013 Zastanawiałem się skąd pod Szczecinem owy guzik, a dzisiaj dziwnym trafem widzę to http://pl.wikipedia.org/wiki/Wzg%C3%B3rze_Napoleona i wszystko jasne :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.