simon07 Napisano 17 Maj 2005 Autor Share Napisano 17 Maj 2005 Ostatnio wpadło w moje ręce kilka rzeczy mosiężnych - wagi, kociołki, kotły i inne duże mosiądze - jak Waszym zdaniem najlepiej to poczyścić - zeby nie rozpracować niechcący patyny? Dzięki. Simonez Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 17 Maj 2005 Share Napisano 17 Maj 2005 Ja ci to wejdzie do wanny to namocz 24h i umyj płynem do garów to patyny nie zniszczy. Nie wim jednak czy przejmować się patyną, takie rzeczy często były polerowane.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yasioo Napisano 17 Maj 2005 Share Napisano 17 Maj 2005 witam!!ja na przykład zawsze duże lampy naftowe (brenerki) czyszczę w bardzo małym roztworze kwasku cytrynowego i oczywiście wrzącej wodzie. Ja też bym na patynę nie patrzył. Jest oczywiście alternatywny sposób z mydłem szarym i amoniakiem, on jednak też usuwa patynę. Jeśli to takie cenne i naprawdę nie chcesz ingerować to wrzątek z płynem do mycia naczyń lub z mydłem. Yasioo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beny Napisano 17 Maj 2005 Share Napisano 17 Maj 2005 Dobrze spisuje się wata stalowa ,raczej grubsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lemsoft Napisano 17 Maj 2005 Share Napisano 17 Maj 2005 Po wymyciu pasta polerska tzw. zielona, lub srodek chemiczny do czyszczenia mosiądzu chyba kiwi się nazywa ze sklepu chemicznego. Polecił mi ostatnio fachowiec od odlewów mosiężnych. Jak wyczyścisz do glancu za jakiś czas mosiądz z powrotem delikatnie ściemnieje i będziesz miał patynę ale z super wyglądem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simon07 Napisano 18 Maj 2005 Autor Share Napisano 18 Maj 2005 Dziękuję za pomoc - 3Vcie się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.