Skocz do zawartości
  • 0

Papierowy guzik wz.28?!

Łukasz

Pytanie

Napisano

Witam! Wczoraj dostałem reklamówkę guzików wojskowych. Wśród nich z bratem wygrzebaliśmy dwie garści polskich (wz.17, wz.19, wz.28, LWP z lat 40stych). Między nimi znmalazł się ten przedstawiony na zdjęciach. Wygląda jak wz.28 do bluzy jednak jest wykonany z papieru!!! Czy to faktycznie guzik, czy może papierowa wkłada, na której odbił się orzeł? Proszę o pomoc!

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
To jest środek guzika z zewnątrz była tylko cieniutka blaszka z tłoczonym orłem ,która musiała odpaść :)

pozdr

bjar_1
Napisano
Witam! Dzięki Bjar! Też mi się tak wydawało, jednak dość wyraźny orzeł nie dawał mi spokoju.
Troszeczkę zmieniając temat, pamiętasz Twoje menażki stalowe? Te ze starej chaty, nad którymi dumałeś, czy to przed- czy powojenne. O ile pamiętam, nie miały sygantur czyli chyba jednak LWP. Menażki wz.31 miały wybitą sygnaturę. To tak na marginesie. :-)
Pozdrawiam, Łukasz
Napisano
Ale chyba polskie II RP miały sygnatury na pokrywkach... Nie wiem... ja stawiam na II RP ,bo i teren typowo wrześniowy"...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie