Skocz do zawartości
  • 0

Stalowe menażki WP

Gość J

Pytanie

Napisano
Mam ich kilka. Są sygnowane na rączce (np. Silesia Rybnik, 1950 MON). Interesowało by mnie, od kiedy zaczęto je produkować, jak to się miało przed, w czasie wojny i po wojnie i kiedy tę produkcję zakończono - czy w 1951 roku robiono jeszcze stalowe, czy już aluminiowe? Mam również jedną kompletną, bez żadnych sygnatur. Czy ona jest z początku powojennej produkcji, czy może z końca? A może to była produkcja wojenna, i jak powojenne były sygnowane i od którego roku. A może ktoś ma podobną?
Pozdrawiam

2 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
wydaje mi sie ze produkcja ruszyła zaraz po wojnie - moze 46 rok ? te menazki o ktorych piszesz - z biciami z lat 50-51 sa juz inne niz wzor przedwojenny - te z konca lat 40-tych nie maja zadnych bic i sa idealnie takie jak wrzesniowe" - maja tylko trojkatny znak wytwórcy od spodu ączki" (te co widziałem)
Napisano
Dzięki za odpowiedź. Sądziłem, że wszystkie stalowe są takie same jak przedwojenne. Ta z 1952 roku jest aluminiowa i kształtem ciut inna - ale to się rozumie samo przez się.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie