VanWorden Napisano 11 Maj 2005 Autor Napisano 11 Maj 2005 Witam! Dostałem ostatnio taki list i pomyslałem że pewnie więcej osób ma takie problemy więc go publikuję: ...Od 2 lat jestem posiadaczem XLT. Do tej pory biegałem głównie na podrasowanym RELIC-u, więc myślę że pora przesiąść się na tryb mixed-mode Głównie szukam monet (to na co dzień), ale od czasu do czasu chodzę po pobojowisku z wojny 7-letniej. A tam wiadomo - kule armatnie i odłamki od nich, kawałki broni itp. gadżety. A wszystko to stalowe i w dodatku z reguły głęboko... Dlatego chciałem powoli przesiadać się na tryb mieszany. Posiadam co prawda instrukcję w tłumaczeniu Proscana-a, ale tam jak dla mnie za mało jest o tym trybie napisne. Z nazwy wynika, że statyk i dynamik pracują równocześnie. Oczywiście dynamik ma mniejszy zasięg. Skąd ja poznam, że fant leżący głebiej (paza zasięgiem dynamiku) jest stalowy czy kolorowy? Przecież na wyświetlaczu nie pojawią mi się słupki po prawej stronie skali... Chyba, że trzeba wykopywać wszystko co jest poza zasięgiem trybu dynamicznego? Wypróbowałem w terenie i byłem trochę przerażony ilością sygnałów - prawie jak w wykrywce PI. Gdybyś miał chwilkę czasu, czy mógłbyś mi opisać kilka modelowych przypadków znajdywania fantów, np. poza zasięgiem dyskryminacji leży tej samej wielkości fant stalowy i mosiężny. Jak je rozróżnić? I czy w ogóle jest to możliwe???..." Jeśli mi się uda to troszkę odpowiem: Najpierw podstawa - używając trybu Mixed Mode pierwszy sygnał który słyszymy pochodzi z trybu statycznego all metals" a po chwili dochodzi nam sygnał z trybu dynamicznego, pod warunkiem że nasz cel znajduje się w zasięgu tego drugiego. Ponieważ Mixed Mode zwiększa zasięg wykrywacza nawet do 50%, jedynym pewnym sposobem (po usłyszeniu sygnału tylko w trybie statycznym) na to by wiedzieć czy masz do czynienia z głębokim dobrym celem czy głebokim żelazem bądź śmieciem jest zdjęcie warstwy ziemi do momentu aż cel będzie w zasięgu trybu dynamicznego który umozliwi jego identyfikację. Z biegiem czasu można nauczyć się jeszcze innych kryteriów rozpoznania dobrego głębokiego celu np. brak jakiegolwiek oznaczenia VDI albo niewielkie i niestabilne słupki. Mi pomaga często szybkie przemiatanie" talerzem nad celem. Taka metoda często wzmacnia sygnał i pozwala na właściwą interpretację, dźwiękową bądź wizualną. Z Mixed Mode idzię się raczej wolno ze względu na pracę w trybie statycznym i zamiatać" powinno się dopiero bezpośrednio nad celem. Cholernie ważne jest częste strojenie do gruntu (ja robię to mniej więcej co 15minut bądż po każdorazowym intensywnym" namierzaniu lub zmienianiu parametrów sprzętu) i zwracanie uwagi na ekran, inaczej niż w trybie dynamicznym gdzie można swobodnie polegać na słuchu.. Jeśli wchodzimy na teren na którym spodziewamy się dobrych celów to powyższe metody powinno się stosować do każdego sygnału uzyskanego z trybu statycznego. Można też zwiększać Preamp Gain nad podejrzanym celem, AC Sens. etc. Jeśli jest to rekonesans w MM to możemy iść szybciej i polegać bardziej na słuchu. Mixed Mode jest także trybem bardziej podatnym na zakłoćenia ze strony innych wykrywaczy, linii wysokiego napięcia etc. Jest to jednak tryb, który gdy raz poznamy i przyzwyczaimy sie do niego (zwłaszcza kakofonii sygnałów), uczyni z naszego wykrywacza prawdziwą bestię nie do pobicia.. Przypominam też że tak jak przy każdym rodzaju poszukiwań, cholernie ważne są dobre słuchawki.. Mam nadzieję że powyższe uwagi okażą się odrobinę pomocne choć tak naprawdę można to pokazać jedynie w terenie.. Pozdrawiam VW
VanWorden Napisano 12 Maj 2005 Autor Napisano 12 Maj 2005 Pomyślałem że powyższy post nie jest kompletny bez programu więc tutaj jeszcze na początek program MIKSEREK" dla tych którzy delikatnie chcą sobie spróbować działania Mixed Mode ;) Program ten jest dość łagodny jak na MM ale na początek jest spoko bo jest dość stabilny..Zaczynamy w programie Jewelry/Beach. Jeśli nie będzie mowy o zmianie jakichś parametrów to zostawiamy tak jak w J/BVolume: 50 lub jak kto woliAudio threshold: 5Tone: 228Mixed Mode: ONAC Sens: 72DC Sens: 40 ( w terenie należy zwiększyć dopóki nie zaczną występować fałszywe sygnały a potem zjeżdżać pomału w dół)Viewing Angle: 25AutoTrac: ONAutoTrac Speed: 7Pro Options:Ratchett pinpointing: OFFSAT speed: 3Modulation: ONAutotrac Speed: 7Discrimination: Akceptuj od 1 do 94, odrzuć -95 do 0 i +95Recovery speed: 1Icons: OFFVDI Sensitivity: 85Accumulate: OFFAverage: ONFade Rate: 7Preamp Gain: 3 na początek i stopniowo zwiększamy w terenie aż sygnał stanie się niestabilny. Potem zjeżdżamy pomału w dół, nie zapominająć o dostrojeniu do gruntu po każdej zmianie Preamp..Ja stosuję program domowej roboty Van Wariat" :666 Dajcie znać jak Wam idzie :1 PozdrawiamVW
wiking10 Napisano 20 Czerwiec 2005 Napisano 20 Czerwiec 2005 całkiem elegancki, spróbowałem i jestem bardzo zadowolony (czeszę starą miejscówkę). zdjęcia, gdy poradzę sobie z ich zmniejszeniem.
aniolg Napisano 12 Lipiec 2005 Napisano 12 Lipiec 2005 Bardzo dobry program przyjamniej łajtek nie jest juz ślepą kura znoszącą zlote jajka testowałem i wszystko gra .Koles nie znosi tego programu u mnie i ma mizerne efekty Muszę jeszce raz wrucic do miejsc gdzie wczesniej nic nie bylo .Pozdrawiam wszystkich pasjonatow.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Martin 18:28 20-10-2005
VanWorden Napisano 28 Lipiec 2005 Autor Napisano 28 Lipiec 2005 Witam!Ostatnio dostaję sporo listów na priva proszących o tę bardziej zwariowaną" wersję mixerka.. Otóż niniejszym odpowiadam że mixerek jest optymalny jeśli chodzi o MM i jeśli ktoś chce czegoś lepszego to ponownie namawiam do eksperymentowania ze swoim sprzętem (Eagle/XLT).. Moja modyfikacja podkręca głównie czułość na niezwykle drobną kolorową drobnicę, która jest moim głównym celem, więc nie jest to praktyczny MOD do wszystkich zastosowań.PozdrawiamVWPS. Ponieważ jestem teraz non-stop w terenie to przepraszam wszystkich za opóźnienia w mailowych odpowiedziach..
zenek Napisano 29 Lipiec 2005 Napisano 29 Lipiec 2005 WitamOd marca 2005 roku jestem posiadacze XLT (bardzoooooo zadowolonym!!!) i od samego początku chodzę na Mixed Mode (to nic strasznego!) jednak wykrywacz zaczyna być niestabilny już przy czułości DC > od 36, i jednoczesnym Preamp Gain na okolice 9 i więcej. W związku z tym podejrzewam iż nie moge ustawić większej czułość DC właśnie przez wysoki Preamp Gain i tu chciałbym zapytać co bardzeiej się opłaca wyższy PREAMP czy DC, oraz jakie inne nastawy mają bezposredni wpływ na stabilność pracy wykrywacza.Pozdrawiam wszytkich serdecznieZenek
Trockey Napisano 1 Sierpień 2005 Napisano 1 Sierpień 2005 Chyba przede wszystkim wlasnie AC, DC i Preamp Gain.I to chyba wszystko :)Z XLT jest taki problem (jesli to problem), ze trzeba wiedziec ktora parametr jest wazny a ktory malo istatny.
VanWorden Napisano 21 Sierpień 2005 Autor Napisano 21 Sierpień 2005 Witam!Zenek, napisz jakie masz ustawienia na AC.. Wartości zależą też od konkretnego terenu ale ja chodzę zwykle na Preamp 12/13 bez specjalnych problemów. Co masz konkretnie na myśli mówiąc że XLT traci stabilność? Często jest tak, że osoby które przechodzą na Mixed Mode, rezygnują z tej opcji sądząc że wykrywacz pracuje niestabilnie, gdy tymczasem taka kakofonia" sygnałów i różne sprzężenia, są czymś zupełnie naturalnym w tym trybie.PozdrawiamVW
zenek Napisano 21 Sierpień 2005 Napisano 21 Sierpień 2005 CześćAC ma na około 74-76. Pod pojęciem utraty stabilności rozumiem to że przy poruszaniu sądą pojawia się syganał z kanału bez dyskryminacji nawet jeśli w gruncie nie ma metalu natomiast jeśli mam mniejsze DC to jest OK!Tak przy okazji mam jeszcze jedno pytanie zauważyłem ostatnio że jeśli zmienię TRANSIT FREQUENCY na 2 to mogę dużo wyżej podjechać wszystkimi nastawami a bez MIX-ed MODE moge chodzić na maksa czyli PREAMP GAIN na 15 i AC na 80 i jest stabilnie ale czy jest sens tak robić bo w instrukcji pisze że najlepsze parametry detekcji są przy TRANSIT FREQUENCY 4?????Pozdrawiam
kuba Napisano 21 Sierpień 2005 Napisano 21 Sierpień 2005 Sprawdź na jednej monecie z jakiej odległości ją wykrywa przy różnych częstotliwościach pracy i ustawieniach na maxa (w miarę stabilna praca wykrywacza)w trybie statycznym i dynamicznym. Sam wysuniesz wnioski. Częstotliwość pracy przy wykrywaczach kilku letnich nie musi się pokrywać z tym co napisał producent.Dlatego zostawił nam pole manewru.Pozdrawiamkuba
VanWorden Napisano 3 Wrzesień 2005 Autor Napisano 3 Wrzesień 2005 Witam!Preamp 15 to raczej mało praktyczna propozycja:) Wygląda na to że zakłócenia spowodowane są złym połączeniem AC/DC-Preamp.. Wypróbuj któryś z gotowych programów, np. Mixerka".. Zmiany częstotliwości są po to w wykrywaczu by unikać zakłóceń przy pracy z innymi detektorami znajdującymi się w pobliżu. Nie jest to kwestia pola manewru" zostawionego przez producenta. Jednak w niektórych programach autorskich"(zwłaszcza plażowych)sugerowane są zmiany częstotliwości, więc możesz próbować.. Kto wie?PozdrawiamVW
VanWorden Napisano 13 Wrzesień 2005 Autor Napisano 13 Wrzesień 2005 Witam!Odpowiadam Westowi ale tyczy się to wszystkich którzy mają problemy z opanowaniem MM..- Piszesz że wykrywacz wariuje" tylko w pewnym terenie, na innym zachowuje się normalnie.. Znam ten ból bo na jednym z moich najlepszych pól (produkującym rzymskie monety) leżą szczątki niemieckiego samolotu, który spadł tam w czasie wojny. Pełno jest tam drobnego złomu, aluminium etc., i ciężko przez to przejść i wyciągać jednocześnie monety. Jeśli nie znasz kogoś kto mógłby Ci pożyczyć mniejszą cewkę, spróbuj wyłączyć w MIXERKU funkcję TRANSMIT BOOST, zejdź z PREAMPEM do 2ki i jeśli będzie stabilnie po przejściu kilku metrów to powoli zwiększaj PREAMP. Pamiętaj żeby zacząć na niezaśmieconym gruncie i powoli wchodzić na ten gorący" a także żeby dostrajać się do gruntu (na miejscu niezaśmieconym!) mniej więcej co 15 minut.. Daj znać jak Ci idzie.PozdrawiamVW
West68 Napisano 16 Wrzesień 2005 Napisano 16 Wrzesień 2005 Oj ale w moim Whites eagle spetrum jest taka funkcja jak TRANSMIT BOOST czy może inaczej się nazywa , a może jestem mało kumaty:)))).Co do tego pola to poznałem jego historję i wiem jaki jest powód takiego zachowania wykrywacza.Pozdrawiam West68
VanWorden Napisano 17 Wrzesień 2005 Autor Napisano 17 Wrzesień 2005 Witam!Nie mam przed sobą instrukcji, ale Transmit Boost" powinien się znajdować w Pro Options" przed Preamp Gain.. Napisz dokładnie jaki masz model Whitesa i sprawdzę w instrukcji. Napisz coś o historii tego pola:)PozdrawiamVW
fuks Napisano 17 Październik 2005 Napisano 17 Październik 2005 Mam moze troszke lakoniczne pytanie, ale... , XLT ma tez opcje automatycznego dostrojenia do gruntu. Czy jesli nie chce sie bawic w wyszukane ustawienia i ogranicze sie tylko do jednego programu np. monety, plus automatyczne dostrojenie do gruntu, to o wiele spadnie jego zasieg np. na boratynke niz bym sam ustawial i manualnie stroil do gruntu?
mrand Napisano 18 Październik 2005 Napisano 18 Październik 2005 Równie lakoniczna odpowiedź. Porównanie jest niemal identyczne jak z automatyczną skrzynią biegów w samochodzie. W zasadzie i tak jedziesz. Dla jednego jest różnica dla innego nie ma. Do niezbyt ambitnych zadań takich jak poszukiwanie boratynek, automatyka gruntu wydaje się optymalna i specjalnych różnic nie zauważysz. Gdy zaczniesz cyzelować drobiazgi w zaśmieconym terenie, ręczna korekta gruntu to po prostu mus. W jednym przypadku za dostrajaniem stoi ograniczony do ścisłych procedur program w mikroprocesorze, a w drugim inteligentny i myślący człowiek. PozdrawiamMrand
wicja1 Napisano 18 Październik 2005 Napisano 18 Październik 2005 A ja troszkę nie na temat:Ten XLT jest zmontowany z wysięgnikiem w opcji do dołu".Czasami widzi się coś takiego.Czy Waszym zdaniem tak złożony White's jest wygodniejszy ???? Moim :nie jest.Pozdrawiam,wicja1
proscan Napisano 18 Październik 2005 Napisano 18 Październik 2005 Wykrywacz powinien być \\przedłużeniem ręki\\", więc ta s-ka raczej powinna być wygięta w stronę do wyświetlacza. Tak jest wygodniej.Założenie na odwrót też czasami się widuje, ale zdecydowanie rzadziej. Wymusza niejako \\węższe\\" machanie, przez co jest mniejsza tendencja do unoszenia sondy przy skrajnych wychyleniach.proscanPost został zmieniony ostatnio przez moderatora Martin 18:25 20-10-2005
Martin Napisano 20 Październik 2005 Napisano 20 Październik 2005 WitamI słowo czynem się stało;) ( drastyczny akt moderacji dobiegł końca:))). W moim założeniu ten temat ma służyć użytkownikom XLT w swobodnej wymianie pytań, porad i doświadczeń w temacie programów i wszelakich ustawień tego wykrywacza... a jak będzie... zobaczymy...Pozdrawiam
VanWorden Napisano 10 Listopad 2005 Autor Napisano 10 Listopad 2005 Witam!Jak Wam wiadomo, jestem raczej zwolennikiem używania funkcji Mixed Mode w XLT. Wynika to głównie ze specyfiki moich poszukiwań, ale także z przekonania że jest to optymalny tryb pracy dla tego sprzętu. Jednak ze względu na prośby o publikację ypowego programu monetkowego", takiego bez MM, polecam Waszej uwadze poniższe ustawienia:Zaczynamy, tak jak zwykle w programie Jewelry and Beach. Jeśli nie podaję parametrów zmian to znaczy że taki parametr zostawiamy, tak jak jest zaprogramowany fabrycznie w J/B.Volume - 55 lub dowolnie (zakładając że pracujecie w słuchawkach)Audio threshold - 0Tone - 228 (dowolne)Silent Search - ONAC Sens - 72DC Sens - 33 (lub 3 na Eagle Spectrum)Backlight - 0Viewing Angle - 25Ratchet pinpointing - OFFSAT Speed - 1Modulation - OFFAutotrac Speed - 10Discrimination - Accept od + 94 do 8, Reject + 95 i wszystko poniżej 8. Można eksperymentować i akceptować nawet do około minus 20Recovery Speed - 5 (W mocno zaśmieconym terenie można zwiększyć do 10-20)Icons - OFFAverage - ONAccumulate - OFFPreamp Gain - 4 (To bardzo oszczędne ustawienie Preamp i podobnie jak przy MIXERKU, proponuję zwiększać Preamp aż do uzyskania lekkiej niestabilności po czym schodzić po jednym punkcie w dół aż będzie OK)Pamiętajcie że XLT w takim ustawieniu jest ultra-dynamiczny" tzn. że im szybciej przemiatacie cewką tym głębszy zasięg.. Z kolei im szerszy sygnał" tym płycej przedmiot zalega i oczywiście odwrotnie.. Przypominam też o częstym dostrajaniu do gruntu. Proszę o komentarze użytkowników. Wkrótce program dla prawdziwych wariatów:)PozdrawiamVW
Jack_2 Napisano 10 Listopad 2005 Napisano 10 Listopad 2005 VW - Możesz podać ustawienia XLT do poszukiwań na większej głębokości większych przedmiotów z ominięciem drobnicy zalegającej płytko.
VanWorden Napisano 12 Listopad 2005 Autor Napisano 12 Listopad 2005 Witam!Jack - jeśli chodzi o większe i głębiej położone żelazne przedmioty to zdecydowanie polecam Mixed Mode.. Pomaga też wielkość słyszanego sygnału (im mniejsza powierzchnia tym głębiej) a także precyzyjnie ustawiona dyskryminacja. W Eagle oraz XLT sytuacja jest dość podobna jak w analogowych 5900 i 6000: na głębokich celach, zamiast skaczącej i iezdecydowanej" igły, mamy oprócz wyraźnego synału, zmieniające się cyfry VDI. Wykrywacz często mówi nam w ten sposób że jest coś głęboko, na skraju jego zasięgu, czego nie może precyzyjnie zidentyfikować. Nie należy ignorować takich sytuacji i zwykle szybkie przemiatanie cewką nad celem stabilizuje odczyt. Po jakimś czasie chodzenia na MM kwestia rozróżniania głębokich i dużych przedmiotów nie sprawia większych problemów.PozdrawiamVW
lolek Napisano 16 Listopad 2005 Napisano 16 Listopad 2005 Witam!Mam kilka pytań odnośnie Eagla, starszego brata XLT. Mianowicie chodzi mi o rozróżnianie dzwiękiem różnych metali. Czy żelazo zawsze buczy, a kolorki daja piskliwe sygnały? Czy może błędnie wybieram targety do wykopania? Dodam ze jestem początkującym (jesli chodzi o Eagla),śmigam na programie Van Wordena (Mikserek). Drugie pytanie o wskazania wyświetlacza. Jeśli pokazują mi się słupki, przypuścmy 4, na plusie, wskazanie VDI +23, czy taki sygnał lepszy jest od 2 słupków przy VDI +10? Wiem ze MM to trudna sprawa,ja jakoś daję sobie radę. Sęk w tym, że wybieram tylko piskliwe sygnały sugerując się także wskazaniem VDI...Nie kopię żelastwa, lecz nie mam pewności czy czegoś kolorowego nie ominąłem.Dzieki z góry za garść wskazań dla początkującego.Pozdrawiam!
VanWorden Napisano 17 Listopad 2005 Autor Napisano 17 Listopad 2005 Witam!Lolek - zacznijmy od tego że sam sobie zgotowałeś ten los:)Chodzi mi o to że jako początkujący wybrałeś Mixerka a to trochę tak jakbyś jako pierwszy samochód wybrał sobie Porsche.. Jasne że mozna tylko że powinieneś to poprzedzić lepszym poznaniem sprzętu.. Dźwięki można zmieniać na kilka sposobów. Możesz np. użyć funkcji TONE i dopasować do własnych upodobań, można wyłączyć MM lub TONE ID.. Proponuję żebyś wgrał mu kilka nowych programów i zobaczył co Ci odpowiada a także pobawił się ustawieniami samodzielnie. Najlepiej zrób to w domu zanim udasz się w teren:) Jeśli koniecznie chcesz próbować Mixerka to następnym razem w terenie przeznacz kilka godzin na uważną obserwację wskazań wyświetlacza i sygnałów audio i kop KAŻDY sygnał.. Pa paru sesjach powinieneś nie mieć problemów z identyfikacją celów. Jeśli chodzi o VDI to nie jest tak że +23 będzie lepszy od+10.. Raczej obserwuj wysokość i ilość słupków - im słupki wyższe i bliżej siebie tym cel ciekawszy. Np. monetki maja na ogół dwa równe słupki. Nie ma jednak reguł bo zbyt wiele czynników decyduje o wyświetlanej informacji. Jedyna pewna i sprawdzona metoda to iść w teren i ćwiczyć.Pozdrawiam i życzę powodzenia!VW
lolek Napisano 17 Listopad 2005 Napisano 17 Listopad 2005 Witam!Nie jest źle, dziś kilka moniaczków wyszło;) Poznaję sprzęt, idzie mi coraz lepiej. Zawsze rzucałem sie na głęboką wodę,kwestia ambicji;)Wracając do tematu kolejne pytanie:Czy wskazania zelaza zawsze dają słupki po ujemnej części skali? Chodzi mi o to, czy wszystkie słupki po ujemnej stronie skali oznaczają żelastwo? Chodzi o pojedyncze, wysokie słupki. lol, ale zakręciłem;)Pozdro!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.