Grzebiuszka Napisano 23 Luty 2003 Autor Napisano 23 Luty 2003 Witam.Ponieważ ciągle pada tu pytanie o najlepszy wykrywacz,proponuję przedstawić w tym poście osiągi swoich wykrywaczy.Ale nie takie z prospektu czy instrukcji obsługi,lecz przeprowadzone przez Was, dla różnych wykrywaczy i dla takich samych przedmiotów w POWIETRZU.Zrobiłem takie testy dla swojego wykrywacza i fajnie by było porownać te osiągi z innym sprzętem,a pewnie niektórym pomoże takie zestawienie w wybraniu właściwego wykrywacza. Oto jak przeprowadziłem testy: pomiary wykonane centymetrem(unikajmy pomiarów a oko")od płaszczyzny cewki do przedmiotu w momencie ,gdy wykrywacz przedmiot ten zauważył.Ustawienia wykrywacza - dyskryminacja i czułość w różnych położeniach taka,aby można stwierdzić kiedy jest najczulszy,kiedy i jak działa na monety itd.Przedmioty testowane to takie ,które każdy bez problemu może zdobyć: 1gr 2gr 5gr 1zł(obecne ,obiegowe), folia alu 50mm X 50mm(z cukierka), blaszka żelazna 80mm X 80mm X 2mm , puszka z piwa, łuska z mausera, hełm. Posiadam Whitesa 3900 D/pro plus i jeżeli pomysł chwyci ,to przedstawię moje wyniki testu.Pozdrawiam, Grzebiuszka
Raned Napisano 23 Luty 2003 Napisano 23 Luty 2003 Taki test nie miałby sensu ponieważ ludzie bardzo różnią się słuchowo. Jako sprzedawca miałem kiedyś przypadek, że wykrywacz o maksymalnym zasięgu do 1,2 metra, co było łatwe do udowodnienia, dla mojego klienta miał zasięg do 10 cm. Uważam, że wykrywacze, które dobrze wypadają w takich testach niekoniecznie wypadają dobrze w terenie. Kilka wykrywaczy plasujących się wysoko w testach na jednej ze znanych witryn, wypada wręcz żenująco w praktyce. O wiele lepsze byłoby zmierzenie skuteczności w terenie np. mierzone w skali 1÷10 przez zespół ekspertów, ale praktycznie trudne do przeprowadzenia. Poza tym na rynku jest kilkanaście tysięcy różnych wykrywaczy różnych firm, o których większość nigdy nie słyszała.Występuje tutaj również problem użytych obiektów do testów, nie mam obiekcji co do 1gr, 2 zł ale już puszki od piwa występują w różnych wielkościach, są aluminiowe a także stalowe czy żelazne, łuski od Mausera też się różnią, poza tym mogą być ustawione pod różnym kątem, poziomo w pionie, są tysiące hełmów wojskowych różniących się rodzajem metalu, rozmiarem itd, itd.Poza tym co taki test ma udowodnić? White's 3900 D Pro plus jest wykrywaczem średniej klasy co sugeruje, że jest wiele wykrywaczy lepszych, a także gorszych. Takie testy tylko dezinformowałyby osobę, która chce kupić wykrywacz, ponieważ każdy ma jakiś interes do załatwienia i coś promuje, są osoby które uwżają, że skoro oni mają jakiś wykrywacz, to właśnie ten jest najlepszy. W ten sposób się dowartościowują, co jest widoczne na tym właśnie forum.Niestety droga do znalezienia swojego" wykrywacza musi się opierać na metodzie prób i błędów, ale po którymś kolejnym wykrywaczu znajduje się właśnie o". Niektórzy szukają całe życie.
proscan Napisano 23 Luty 2003 Napisano 23 Luty 2003 Grzebiuszke mam przyjemnosc znac osobiscie i wiem ze testy zrobilby uczciwie. Ale mam watpliwosci czy nie pojawily by sie tutaj testy wykonane przez osoby ktore sa zaintersowane zbyciem swoich wykrywaczy, co wypaczylo by caly sens tego przedsiewziecia. Testy a pewnej znanej stronie" byly wykonywane w wiekszosci przeze mnie. Mozna miec do nich rozne zastrzezenia, ale poniewaz byly robione przez ta samą osobę jakąś tam wartość informacyjna mają. Znam osobiście osobę która prowadzi ta stronę i wiem ze odrzuca one testy przysylane przez producentow i dystrybutorów - ze wzgledów oczywistych. Ja wykrywaczy nie sprzedaje, ani nie produkuje.Samo testowanie jest jak najbardziej wskazane - tutaj Odkrywca ma pewne osiagniecia. I znow, mozna miec uwagi np. co do metodologii, ale to ze robi je glownie ta sama osoba daje wieksze bezpeczenstwo co do obiektywnosci i porownywalnosci.Tak wiec pomyslu na zamiesczanie testow tutaj nie popieram - bylo by to bicie piany. Ale z drugie strony - czy mozna komus tego zabronic?Daj te testy - moze dowiemy sie czegos ciekawego. Tobie mozna zaufac. Pozdrawiam.Piotr
past Napisano 24 Luty 2003 Napisano 24 Luty 2003 może użyć testów z poprzednich numerów Odkrywcy" część sprzętu tam przetestowano - jedna osoba , sprawdziłem na Cyklopie - wyniki takie jak w gazecie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.