sebastian Napisano 11 Maj 2005 Napisano 11 Maj 2005 WitamChciałem założyć taki wątek a mianowicie jeżeli spotkaliście się z niezatartymi śladami po walkach w Waszym mieście tj. ślady po kulach na budynkach, ciekawe miejsca , ciekawostki ruiny budynków które się jeszcze jakimś cudem ostały. fajnie jakbyście mieli zdjęcia . Jestem z Poznania i jest tu pare śladów na kamienicach i willowych dzielnicach gdzie bronili się Niemcy.Pozdrawiam i czekam na odpowiedźSeba
Wraith Napisano 11 Maj 2005 Napisano 11 Maj 2005 Hm, przyjedź do Wrocławia tego jest od groma, (gdzieś na necie nawet taką stronkę znajdzesz na ten temat) wychodzę przed dom i na poniemieckiej ulicy z kocich łbów jest cała maść śladów po szrapnelach, granatach etc.
and_andrzej Napisano 11 Maj 2005 Napisano 11 Maj 2005 ...no dokładnie. Looknij sobie tu http://wroclaw.hydral.com.pl/test.php?obiekt=3366
and_andrzej Napisano 11 Maj 2005 Napisano 11 Maj 2005 ..a to z mojego wakacyjnego miejsca stacjonowania - lubuskie, okolice Drezdenka.
YARD Napisano 12 Maj 2005 Napisano 12 Maj 2005 Witam .Tak z pamięci z Naszego miasta.1 budynek [dawnego sądu wojsk lot. chyba] przy ul. Kościuszki między hotelem a Starym Browarem przed zjazdem na parking po lewej na górce , b,ładne ślady"2 budynek przy ul. Strzeleckiej od strony parkingu strz. przy aptece zamurowany duży otwór po pocisku.Myślałem otym temacie . foto na razie brak.
sebastian Napisano 12 Maj 2005 Autor Napisano 12 Maj 2005 Przy ul Kórnickeij od razu Jana Pawła jest taka willa prawie kamieniczka ma bardzo ładne dziury po kulach ... a z kolei na ul . Łacina jest taka duża kamienica z ładnie zamurowaną dziurą po dość dużym pocisku a do tegop mnóstwo dziur ... fatki także wkrótce . Pozdrawiam i dzięki za posty .
zwiezda Napisano 12 Maj 2005 Napisano 12 Maj 2005 -kamienice na jezycach i na matejki-bardzo widoczne slady po kulach-w momencie gdy PST wjezdza na estakade (jadac od teatralki) i do jezdza do przejazdu przed torami kolejowymi po lewej stronie spora willa poorana na maxa kulami- w czasie remontu wiezy zamkowej znalezli wbity w nia pocisk artyleryjski-opera-spojrz ile jest dosztukowanych kawalkow kamienia na scianie frontowejmoze wezme jutro aparat i porobie pare fotek
sebastian Napisano 12 Maj 2005 Autor Napisano 12 Maj 2005 ja bym się wybrał w sobotę od rana jakby ktoś był chętny na fotograficzny spacer to prosze dać znać na maila Pozdrawiam
czajna Napisano 12 Maj 2005 Napisano 12 Maj 2005 Troche mało sprecyzowany temat! Można napisać bowiem niemalże o wszystkim: bunkrach, schronach, okopach, cmentarzach, pomnikach, obozach jenieckich itp. O samym niewielkim Kluczborku można by napisać wiele informacji, a co dopiero Wrocław!
sebastian Napisano 12 Maj 2005 Autor Napisano 12 Maj 2005 oki sprecyzujmy :raczej nie bojowe obiekty i fajnie by było z ciekawym opisem :-) fajnie żeby można było jeszcze określic kto się bronił obok takiego budynku albo co w niego walneło jakaś historai jednym słowem ... cmentarze również ... Pozdrawiam
wilcz Napisano 12 Maj 2005 Napisano 12 Maj 2005 LUBAŃ, ul.Górna 5.Luty 1945, sowieckia próba zdobycia miasta.W widocznym T-34 po walkach nastąpi wewnętrzna eksplozja.Można to zobaczyć w książce.Lewe skrzydło zostało zburzone po wojnie.Zobaczcie dziurę przy oknie Ip nad klatką schodową i nadproże nad oknem parteru i porównajcie ze zdjęciem współczesnym zamieszczonym poniżej.
wilcz Napisano 12 Maj 2005 Napisano 12 Maj 2005 Lubań współcześnie.Porównajcie ze zdjęciem wcześniejszym.
wilcz Napisano 12 Maj 2005 Napisano 12 Maj 2005 Lubań współcześnie.Porównajcie ze zdjęciem wcześniejszym.
shiba Napisano 12 Maj 2005 Napisano 12 Maj 2005 A to ja Szczecin zarzuce:Kopernika na przeciwko stacji CPN(chyba flak 20 mm),,królowej Jadwigi(pm), Bukowe (Chłopska,Pszenna)), Majowe (Botaniczna i przyległe),Zdroje, Dąbie,i jeszcze dużo by sie znalazło na forum www.sedina.pl byl post o podobnym temacie.
Barnaba Napisano 15 Maj 2005 Napisano 15 Maj 2005 witamja ślady po walkach" widze na każdym kroku w moim mieście. Widze szare blokowiska, nędzną PRL-owską architekturę i okaleczone nieliczne kamieniczki o nieudolnie zmienionych fasadach. Widze to wszystko co znam ze starych pocztówek, a czego nie ma bo zostało zniszczone w ciężkich przewlekłych walkach" bosego, zawszonego soldata stalina (drąg mu w d...) z opustoszałym, niebronionym miastem. pzdrBar_Nabaaus Dt.Eylau
turtur Napisano 23 Maj 2005 Napisano 23 Maj 2005 A to juz nietypowa pamiatka (Warszawa, ul. Targowa), tzw Pomnik Czterech Śpiacych..
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.