U96 Napisano 7 Czerwiec 2005 Share Napisano 7 Czerwiec 2005 Ładna kolekcja panowie. Jest nad czym powzdychać i zazdrościć / butelki /. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 7 Czerwiec 2005 Autor Share Napisano 7 Czerwiec 2005 My mamy dosyś dużo butelek połczyńskich - faktem jest, że tu mieszkamy. Propozycja - niech każdy porobi zdjęcia butelek z porcelankami i niech je zamieści, dajmy na to, w nowym wątku na naszych odkryciach. Jeżeli będą mieli ludzie jeszcze nalepki od tych butelek, niech też dorzucą. Tylko nie jako identyfikacja, ale jako pomoc w identyfikacji. Przydało by się opisać te butelki i kruciutko historię browaru. myślę, że to nie głupi pomysł. I tu ukłon w stronę Bjara - boć on to ma przecież tego od groma! Tak więc fotka, opis i krutka historia. co Wy na to?pozdr. w Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 8 Czerwiec 2005 Share Napisano 8 Czerwiec 2005 Wons - to by była syzyfowa praca ,o ile flaszek mam kilkadziesiąt z samej II RP (bo tylko takie zbieram) plus drugie tyle niemieckojęzycznych ,a etykiet do samego 1966 roku ponad 3000 szt. (w tym około 200 sprzed 1945 r.)... Sam widzisz... narazie nie mam czasu :) Pokombinuję coś w wakacje... A flaszki ładne ,jakby Wam się trafił drugi taki drój" (etykieta) to fajnie by było! Śliczny też kufel!pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 9 Czerwiec 2005 Autor Share Napisano 9 Czerwiec 2005 W sumie racja. Każdy browar miał po kilkanaście wzorów butelek. Wszystko fotografować i zamieszczać, trochę dużo czasu by zeszło. Poszukam takiej etykiety dla Ciebie. Jeżeli znajdę to się odezwę na meila.kufel mamy tylko jeden :)pozdr.Mł.wY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sajmon18 Napisano 9 Czerwiec 2005 Share Napisano 9 Czerwiec 2005 najpierw chciałbym wszystkich powitać bo jestem tu nowy może nie odwiedzinami bo często czytam różnego rodzaju wątki na forum,ale dopiero dziś zdecydowałem się zalogować!Prywatnie jestem bratem ciotecznym Bjara:)i kolekcjonuje wszelkiego rodzaju rzeczy związane z piwem w szczególności jednak etykiety dodam iż mamy osobne zbiory które zapoczątkowali kilkadziesiąt lat temu nasi ojcowie.Ale do rzeczy :WONS co się tyczy spraw butelek to naprawde nie byłoby sensu zamieszczać w tym miescu skanow,zdjęc butelek a to z prostego powodu praca ta przerosłaby nas wszystkich! Musisz wiedzieć iż samych butelek z terenu Polski kolega S.J z Warszawy ma ponad 700szt nie patrząc na sygnatury hut i t.p niewielkie róznice!On sam twierdzi ze ma moze 40%całości zwazywszy na to iż są to tylko butelki polskojęzyczne nie ma tam butli z Prus,Pomorza,Śląska,Opolszczyzny,czy Marchii.Polska jako kraj pod względem firmowania butelek etykietami czy tłoczenia w szkle była niestety mocno zacofana ,tak naprawde wiele browarów kresów wogóle nie posiadało takich walorów mimo iż nie były to zakłady małe .Należy sobie też uświadomic iż znacznie lepiej rozwinięte regiony które po 45roku zostały właczone do Polski w przypływie konkurencji z głebi Niemiec musiały walczyc o swoją pozycję na rynku i tak sporo jest walorów kolekcjonerskich właśnie z tych regionów jak już wczesniej to okresliłem włączonych po 45roku w obręb RP.Aha i jeszcze jedno WONS napisz ile masz butelek z Połczyna zdaje mi się iż mógłbym Ci pomóc i coś załatwić z butelek ,porcelanek,szyldów czy też szkła firmowego to narazie tyle czekam na odpis ,żeby nie zaśmiecać forum możesz pisać na mejl cororo@poczta.onet.plP.S mysle iż w miarę kazdy zrozumie mój post mimo że napisałem troszkę chaotycznie za co przepraszam nie wynikało to z ,mojej nieznajomości a raczej z pospiechu i nawału informacji które chciałbym przekazać pozdrawiam Sajmon18 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sajmon18 Napisano 9 Czerwiec 2005 Share Napisano 9 Czerwiec 2005 Aha z niemieckich źródeł wynika iż na terenie obecnej Polski funkcjonowało 2915browarów nietrudno sobie wyobrazić ze niektóre były bardzo małe z moich obliczeń wynika że butelek z terenu obecnej RP byłoby bez mała pomiędzy 5000-7000 :)spory rozrzut ale ma on na celu uswiadomienie wielkości,ogromu pracy jaka by trzeba wykonać:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sajmon18 Napisano 9 Czerwiec 2005 Share Napisano 9 Czerwiec 2005 znalazłem chwilkę czasu spercjalnie dla Wonsa i innych zainteresowanych tematem posyłam skany niestety nie z mojej kolekcji my posiadamy jedynie 1 przedwojenną etykietę z browaru połczynskiego obok etykiety z lat 1946-50 z browaru w Połczynie etykiety z tych lat nazywamy PPF-ami a to ze względu na zrzeszenie wszystkjich browarów w tych latach w Państwowym Przemyśle Fermentacyjnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sajmon18 Napisano 9 Czerwiec 2005 Share Napisano 9 Czerwiec 2005 przepraszam może teraz sie uda zamieścić zdjęcie wcześniej cos mi nie wyszło;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 10 Czerwiec 2005 Autor Share Napisano 10 Czerwiec 2005 Zdaję sobie sprawę, że to strasznie trudne, dlatego pomysł zarzucono. Ale tak dla takich ja Wy - Ty i Bjar - kolekcjonerów - Przecież Bjar ma swoją stronę, nie powinno być problemu, żeby założyć taką też o browarnictwie. Jedyny problem, to ogrom czasu, którego trzeba by poświęcić. Pomysł rzucam pod rozwagę. A później, jak już poprzerabiam dodam fotki moich wczorajszych wykopków.:)pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 10 Czerwiec 2005 Autor Share Napisano 10 Czerwiec 2005 No to zaczynamy Wczoraj znów odwiedziliśmy nasze znajome miejsce na terenie kotła. Takich lotek wyszło od jasnej anielki, większość jednak strasznie zmitręzona. ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 10 Czerwiec 2005 Autor Share Napisano 10 Czerwiec 2005 A tu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 10 Czerwiec 2005 Autor Share Napisano 10 Czerwiec 2005 czyżby owoc cytrusowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 10 Czerwiec 2005 Autor Share Napisano 10 Czerwiec 2005 TAK To cytrynka. I to w dodatku pusta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 10 Czerwiec 2005 Autor Share Napisano 10 Czerwiec 2005 nie mam teraz czasu na inne fotki, reszta wieczorempozdr. wonsY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hakas Napisano 10 Czerwiec 2005 Share Napisano 10 Czerwiec 2005 No ładnie chłopcy bawicie się bez wujka hakiego. Jak tylko skoncze te cholerne studia to jadę z wami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 10 Czerwiec 2005 Autor Share Napisano 10 Czerwiec 2005 Oki Haki. Czekamy. A na fotce wystrzelony granat oświetleniowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 10 Czerwiec 2005 Autor Share Napisano 10 Czerwiec 2005 Nie mamy pojęcia, co go tak skrzywdziło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 10 Czerwiec 2005 Autor Share Napisano 10 Czerwiec 2005 I zbiorowa fotka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 10 Czerwiec 2005 Autor Share Napisano 10 Czerwiec 2005 i od góry, coby ukazać, ze som łone wszystkie puste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 10 Czerwiec 2005 Autor Share Napisano 10 Czerwiec 2005 Sajmon 18 - fotki nalepek doszły i zgodnie z Twoją wolą zamieszczam je tutaj, choć nie są to akurat nasze nowe nabytki;)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 10 Czerwiec 2005 Autor Share Napisano 10 Czerwiec 2005 kolejna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 10 Czerwiec 2005 Autor Share Napisano 10 Czerwiec 2005 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 10 Czerwiec 2005 Autor Share Napisano 10 Czerwiec 2005 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.