waliza001 Napisano 7 Maj 2005 Autor Napisano 7 Maj 2005 dziwny ,dlugi jak jamnik.Nie mam pojecia od czego to jest]http://img58.echo.cx/my.php?image=zamek5sp.jpg
Voucur Napisano 10 Maj 2005 Napisano 10 Maj 2005 Ech, widzę że to spora zagadka, a myślałem że ktoś będzie wiedział... Zamek znalazłem na terenie koszar RAD-u i dzięki uprzejmości walizy który wkleił link został tu zaprezentowany. Z tym RAD-em to chyba jednak niewielka wskazówka gdyż RAD używał zdaje się rozmaitych rodzajów broni i często przestarzałych konstrukcji. Ten zamek niestety jest w raczej słabym stanie więc ciężko ocenić inne wymiary poza długością, ale czółko ma raczej wąskie, tak jak w 98k, poza tym typowy system ryglowania jak w Mauserze i jak widać jest to czterotakt. Ja też nie mogę dojść do tego co to może być.
herrmateuss Napisano 9 Maj 2005 Napisano 9 Maj 2005 otóz wcale nie przypomina to zamka od ptrd gdyz wygladał on tak http://altnet.ru/~military/guns/sniper/ptrd003.jpg
KRUSZYNA Napisano 12 Maj 2005 Napisano 12 Maj 2005 Pozwolę sobie nie zgodzić z Tobą waliza001.Jak sam mówisz pozabierano je myśliwym.Więc dlaczego nie z firm produkujących lub sprzedających?Bo było ich bardzo mało.Była to nowinka techniczna.A myśliwi na całym świecie ą bardzo konserwatywni.Uważano wtedy polowanie z taką bronią za nie etyczne.Ja sam piszę zresztą o rozpowszechnieniu tej broni,a nie o początku jej używania.Zmniany w etyce łowieckiej,a taże ogólnoludzkiej przyniosła właśnie tragedia I wojny.pozdrkruszyna
herrmateuss Napisano 8 Maj 2005 Napisano 8 Maj 2005 moze walne boboła ale moze to od URa albo Mausera 1918 przeciwpancernego.To jest tylko luzny strzał ale moze naprowadzic na cos konkretniejszego
herrmateuss Napisano 8 Maj 2005 Napisano 8 Maj 2005 moze do czegos p-panc troche podobny do czegos mauserowskiego
herrmateuss Napisano 10 Maj 2005 Napisano 10 Maj 2005 moze jeszcze byc od PzB lecz zamka do tej broni nie widziałem na własne oczy tylko na zdjeciach delikatnie mowiąc kiepskiej jakosci.Ale skoro znalazłes to na terenie na którym działał RAD to moze mieli on na stanie wycofywane rusznice
herrmateuss Napisano 10 Maj 2005 Napisano 10 Maj 2005 http://www.tarrif.net/wwii/img/techs/pzb39_main.jpgmysle ze niemieckie karabiny p-panc to dobry slad
waliza001 Napisano 11 Maj 2005 Autor Napisano 11 Maj 2005 herrmateus litosci bo strace panowanie nad soba!!! przestan sobie dociekac ir obic z siebie debila wiekszego niz jestes bo wyjde z siebie.Wklejajac tutaj pytanie liczylem ze ktos bedzie wiedzial cos wiecej niz ja,jesli nie to da se luz.a ty sobie robisz kącik dyskusyjny i to sam ze soba.Wyobraz sobie ze kazdy srednio inteligentny czlowiek patrzac na to zdjecie dojdzie do nastepujacych wnioskow ty @#$#%^%^ nie powiem co mysle.WnioskiZamek jest dlugi ale jak widac po linijce obok srednice ma normalną czyli kaliber broni musial byc w granicach 8mm.KAzdy polinteligentny czlowiek zanim cos napisal sprawdzil jak wygladaja zamki od rusznic.Zreszta na pierwszy rzut oka jakielkolwiek korzenie mausreowskie odpadaja.Z wyglady zamek bardziej rodowodem wywodzi sie z mannlicherow wedlug mnie.A ze jest dlugi to raczej na cos mocnego z tym ze wybor jest malutki wsrod rusznic w kalibrze do 8mm wiec obstawiam moze jakis mysliwski?A panzerbuchse 39 ty kolego szpecjalysto" po pierwsze ma tag grube dno luski ze ni cholery nie da rady go d otego zamka dopasowac,a po drugie pzb39 ma zamek klinowy.Wiesz co to zamek klinowy?Czy bedziesz teraz sam sobie zadawal pytania i odpowidal na nie wklejajac jakies pierdoly az dojdziesz do zamka gerdy model tytan II?
waliza001 Napisano 7 Maj 2005 Autor Napisano 7 Maj 2005 dziwny ,dlugi jak jamnik.Nie mam pojecia od czego to jest]http://img58.echo.cx/my.php?image=zamek5sp.jpg
Voucur Napisano 23 Lipiec 2005 Napisano 23 Lipiec 2005 Widzę że posty o identyfikacji są daremne, bo w momencie w którym wystawiłem ów zamek" na Allegro, z 5 różnych źródeł pojawiła się informacja co to jest. Otóż to nie zamek a przyrząd ułatwiający czyszczenie Mausera, wstawiany w broń w czasie tej czynności, produkcja II RP. Nie popisaliście się, Panowie ;)
kuna Napisano 8 Maj 2005 Napisano 8 Maj 2005 zamek od URa jest w tym watku http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=9527#9593pozdrawiamkuna
Boruta Napisano 25 Lipiec 2005 Napisano 25 Lipiec 2005 W ostatnim odcinku Najdłuższej wojny..." byli tacy myśliwi ze sztucerami, nawet typu dubeltówki.Pozdrawiam
herrmateuss Napisano 8 Maj 2005 Napisano 8 Maj 2005 po dokładnym obejrzeniu równierz zamek od Mausera 1918 odpada.A do ura też ni w ząb nie pasuje.Co niezmienia faktu ze jest arcyciekawy.
waliza001 Napisano 12 Maj 2005 Autor Napisano 12 Maj 2005 kruszyna-repetiery mysliwskie byly uzywane praktycznie tak szybko jak powstaly we wojsku.Zwroc uwage ,ze juz w pierwszej wojnie mauserki i inne karabiny dla snajperow u niemiaszkow pochodzily wlasnie od pozabieranych mysliwym.Herrmateus-pomoc w postaci monologu i gadania z samym soba w dodatku piszac nieco bzdety,no sory.Ze chciales pomoc to widac,ale troszke na siłę.Wic moje chamstwo przeciwko twojemu.. hmmm.. czemu?Jak to mawiał koziołek matolek-lepiej milczec niz gadac glupio.Pozdrawiam
pik78 Napisano 23 Lipiec 2005 Napisano 23 Lipiec 2005 ŻENADA panowie!! Pan Voucur ma rację ,grzebnąłem polskiego wz29 z czymś takim w komorze zamkowej,w podobnym stanie...pozdrawiam znawców tematu
bastus0 Napisano 11 Maj 2005 Napisano 11 Maj 2005 .... ytan"...od tych rakiet?....ło jeny...(haha...sorry nie mogłem sie powstrzymać)pzd bastus0
KRUSZYNA Napisano 11 Maj 2005 Napisano 11 Maj 2005 Pozwolę sobie na słówko.Broń myśliwska kulowa z zamkiem karabinowym tzw.repetiery,zaczęła się rozpowszechniać dopiero po I wojnie.W Europie pochodziła właśnie szczególnie z Austrii.Stan zachowania fantu nie pozwala na dokładniejszą identyfikacje,ale wg.mnie jest to zamek broni myśliwskiej(np. przerabianej z wojskowej)w typie Mannlichera.pozdr KRUSZYNA
waliza001 Napisano 13 Maj 2005 Autor Napisano 13 Maj 2005 schodzimy z tematu ale niech tam.Pozabierano bo byly z lunetami a te uzywali tylko mysliwi.Poszukaj dobrze,broni z zamkami slizgowo obrotowymi uzywano w myslistwie od jej powstania,nawet karabiny dreysego.Jaka bron byla nieetyczna?Ze co?To co z odprzodowcami polowali?Za nieetyczne na poczatku to uwazano kapiszonowce.A dzis to sztucery samopowtarzalne sa nieetyczne.moglem tego zamka niewklejac eh.Zaraz ktos powie ze to ten z malborka i wklei fote
KRUSZYNA Napisano 11 Maj 2005 Napisano 11 Maj 2005 I jeszcze to.Broń taka pochodziła z małych warsztatów gdzie po modyfikacjach często pozostawała orginalna tylko lufa i ta nie zawsze.Zamek mógł być przerabiany w celu dodania systemu bezpiecznika i przyspiesznika.pozdrKRUSZYNA
Pytanie
waliza001
http://img58.echo.cx/my.php?image=zamek5sp.jpg
21 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.