Skocz do zawartości
  • 0

Przyrząd pomiarowy

Maciej123

Pytanie

Napisano

Proszę o pomoc w identyfikacji przyrządu pomiarowego znalezionego w studzience kanalizacyjnej.Pochodzi prawdopodobnie z okresu II wojny bo obok leżał K98.
Przyrząd w stanie idealnym z ogomną ilością skali i podziałek oraz napisem WICHMANN 40433 i skalą 1:25000.
Dziekuję za pomoc

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dzięki kuna postaram się czegoś doszukać ale nie jest łatwo. jeżeli coś wpadnie Ci w ręce z literatury to daj jeszcze znać .
Maciej 123 Pozdrawiam
Napisano
Hej koledzy to jeszcze raz ja sięgnijcie do literatury i udzielcie mi kilku cennych wskazówek?
Może jakiś kontakt mailowy do przyjaciół z zagranicy?
Pozdrawiam
Maciej 123
Napisano
mialem na mysli nawigacje lotnicza a szkoda ze nie mam aparatu pod reka bo cyrkiel mam ale ze zdjecia na dzis przynajmniej nici i chodzilo mi tylko o podobienstwo w wygladzie i to i tak z wielkim przymruzeniem oka a nie tyle o zastosowanie co o kierunek domyslow a skoro jest podana skala to zapewne przeznaczenie tego to praca na mapie.Osobiscie z takim cudem sie nie spotkalem.
A na nawigacji jachtowej sie nie znam.Za to na troche innej bardziej.
pozdrawiam
kuna
Napisano
Cyrkiel nawigacyjny oczywiście nie, bo jak mnie pamięć nie myli (a nie myli - w końcu nawigacji, przynajmniej jachtowej, mnie uczyli)do pomiaru kątów to taki cyrkiel nie służy.
Ten przyrząd wygląda na kątomierz optyczny, z tym, że specjalizowany. Do czego specjalizowany - ???
A stan świetny, o stan K98 lepiej nie będę pytał, bo Ci jeszcze kłopotu narobię :-)
Napisano
Bazelman wielkie dzięki tak miłej niespodzianki to się dziś nie spodziewałem. Jeszcze raz wszystkim dziękuje za pomoc pozdrawiam i życzę powodzenia w poszukiwaniach.
Pozdrawiam Maciej 123
:-)))))))
Napisano

Proszę o pomoc w identyfikacji przyrządu pomiarowego znalezionego w studzience kanalizacyjnej.Pochodzi prawdopodobnie z okresu II wojny bo obok leżał K98.
Przyrząd w stanie idealnym z ogomną ilością skali i podziałek oraz napisem WICHMANN 40433 i skalą 1:25000.
Dziekuję za pomoc

Napisano
Ostatnio kopnalem cos co sie okazalo byc lunetka kompasowa od teodolitu i bylo firmy HILDEBRAND-WICHMANN a wiec moze cos tej firmy.Firma H-W produkowala optyke itd.Mi Twoje znalezisko kojarzy sie z cyrklem nawigacyjnym wspolczesnym ale tylko ze wzgledu na podobienstwo w wygladzie i to i tak tylko pi razy oko bo cyrkiel nawigacyjny jest niemal calkowicie inny chociaz troche podobny ale moze nalezy szukac w tym kierunku.
pozdrawiam
kuna
Napisano
Czy ktoś może ma jeszcze jakieś ciekawe spostrzeżenia na temat mojego znaleziska? Nie lubie nie wiedzieć co posiadam, zawsze największą satysfakcję daje mi nie znalezisko ale wszystkie dane i informacje.
Pozdrawiam
Maciej 123
Napisano
Not Found

The requested URL /Heer/photos/H57152.html was not found on this server.

Additionally, a 404 Not Found error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.
Apache/2.2.11 (Unix) mod_ssl/2.2.11 OpenSSL/0.9.7l DAV/2 PHP/5.2.9 Server at www.germanmilitaria.com Port 80

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie