Skocz do zawartości
  • 0

Co to za odznaka???

pol

Pytanie

Napisano

Witam , prosze o iden tej o to odznaki. Na dole i po bokach liście dębu , a po środku i na górze, hmmm no właśnie, cos jakby mur i promienie ??? Szczerze mówiąc nie mam pomysłu. Na środku znajdują sie także 2 dziurki, na jakąś nakładkę, ale jaką i tu takze prosze o pomoc. Znaleziona była na małym śmietniku , i oblepiona żelazem , więc możliwe, że nakładka była także z metalu,ale odpadła przy czyszczeniu. Osobiście kojarzy mi sie ona z odznaką na czapkę , może jakaś Bułgaria, a może Belgia, gdyz nie daleko zostały znalezione także belgijskie guziki.

prosze o pomoc i czekam na sugestie

pozdro pol

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Tylko tak kombinuje,liście dębu i żołędzie to symbol związany z leśnictwem i łowiectwem.Dawniej,właściciele dużych majątków ziemskich mieli służby jednolicie umundurowane i wyposażone,o takich specjalnościach.Inna myśl-jegry"od j.niem.jager-myśliwy/strzelec,w krajach europejskich XVIII-XIX w.bardzo dobrze wyszkolone formacje strzeleckie,prowadzące celny ogień pojedyńczy.Formowane z leśników,myśliwych,kłusowników.Często wyposażone w lepszą,celniejszą broń np.gwintowaną,od zwykłej"piechoty z bronią gładkolufową.
pozdr
kruszyna
Napisano
Niezbadane są ścieżki"...przedmiotów.U siebie w Wielkopolsce trafiłem na szwedzki bandolier z amunicją do ich MAUZERA w kal.6,5 mm.I też nie wiem skąd się wziął na tym strychu.
pozdr
kruszyna
Napisano

Witam , prosze o iden tej o to odznaki. Na dole i po bokach liście dębu , a po środku i na górze, hmmm no właśnie, cos jakby mur i promienie ??? Szczerze mówiąc nie mam pomysłu. Na środku znajdują sie także 2 dziurki, na jakąś nakładkę, ale jaką i tu takze prosze o pomoc. Znaleziona była na małym śmietniku , i oblepiona żelazem , więc możliwe, że nakładka była także z metalu,ale odpadła przy czyszczeniu. Osobiście kojarzy mi sie ona z odznaką na czapkę , może jakaś Bułgaria, a może Belgia, gdyz nie daleko zostały znalezione także belgijskie guziki.

prosze o pomoc i czekam na sugestie

pozdro pol

Napisano
Może emblemat myśliwski? Koło łowieckie? Kiedyś trafiłem coś podobnego w lesie, na środku był jakiś głuszec, czy bażant.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie