kristobal Napisano 3 Maj 2005 Autor Napisano 3 Maj 2005 Witam - to mój pierwszy post na forum odkrywcy. Właśnie zaczynam się interesować tematem wykopywania" monet - cóż już w dzieciństwie chciałem zostać archeologiem, więc teraz przekroczywszy 30-tkę zamierzam mieć tego jakąś namiastkę i poszukać trochę monet.Na razie chcę kupić jakiś wykrywacz -co byście polecali w cenie do 800-900 zl?A wracając do tytułowego pytania - mieszkam w miejscowości, w której nigdy nie było żadnych badań archeologicznych. Znajduje się w niej dawny dwór szlachecki, zbudowany na pozostałościach poprzednich zabudowań ciągnących się od przynajmniej XIII wieku, wokół dworu jest rozległy park - łączący się naturalnie z lasem. Dwór był splądrowany i zajęty przez pewien czas przez Szwedów..., a w czasie II wojny - oczywiście przez Niemców, gdzie mieli jakąś siedzibę.Ciekawostką jest, że niegdyś obok istniała wioska, o której słuch zaginął w XV wieku - obecnie na jej terytorium są pola uprawne, nie użytki oraz las....Tak więc myślę...że jakieś monetki powinny się znaleźć.. Co o tym myślicie?
Sawa3 Napisano 3 Maj 2005 Napisano 3 Maj 2005 Myślę że powinieneś mnie tam wziąśc , wszystko wyjaśnię Ci na miejscu. :)Żarty ,żartami ale może to wyglądać super tak jak opisujesz, pójdziesz tam z wykrywaczem i się rozczarujesz . Ale wracając do domu , w swoim ogródku przez pomyłkę właczysz sprzęt i wykopiesz super fanty.Na tym to polega , wielka niewiadoma , adrenalina przy fajnych sygnałach , przygoda , historia.Nie licz na kasę ,ale koszt zakupu wykrywacza po jakimś czasie na pewno Ci się zwróci,jeśli będziesz chciał sprzedawać swoje wykopane skarby.Albo wpadniesz po uszy w tak zwane zbieranie wszystkiego co wykopiesz (tak jest w moim przypadku).wal śmiało do sklepu i kupuj sprzęt !!!pozdrawiam
kristobal Napisano 4 Maj 2005 Autor Napisano 4 Maj 2005 no własnie - ja nie tyle liczę na kasę, co na przygodę, a jeśli coś znajdę - to będzie to służyło pewnej refleksji - zastanowieniu się jakie były losy tej monety czy przedmiotu, bo być może ktoś za nią kupił świniaka, ktoś spłacił dług...?
VanWorden Napisano 4 Maj 2005 Napisano 4 Maj 2005 Brzmi świetnie i bardzo zachęcająco! Kop stary i daj znać jak się sprawy będą miały..PozdrawiamVW
kristobal Napisano 5 Maj 2005 Autor Napisano 5 Maj 2005 biorąc pod uwagę, że raczej nie interesują mnie militaria, a głównie monety i drobne przedmioty zastanawiam się nad kupnem wykrywacza Garrett ACE 150 lub 250 (o ile starczy kasy na tego drugiego).
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.