Skocz do zawartości
  • 0

oznaka z Poznania

db

Pytanie

Napisano

witam, bardzo proszę o pomoc przy identyfikacji tej oznaki. wykopana na jednym z poznańskich fortów. Z tyłu widoczne slady po dwóch wąsach mocujących. wysokość 4cm, szerokosć 3cm. pozdrawiam db

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy to nie jest wpinka na pagony Szkoła Oficerska (dla podchorążych), tak coś mi świta.W Poznaniu była kiedyś Szkoła Oficerska Pancerna i Kwatermistrzowska. Mode sie mylić!
Napisano
mam podobne skojarzenia, jesli to S O mozna to wówczas odczytac jak szkoła oficerska, troszke jednak za duże jak na pagon, moze na mankiet lub na ramie.
z niemieckich nic mi nie przychodzi do głowy, choc moze jakies Sudeten Organisation lub cos podobnego.
dziękuje za podpowiedz i czekam na inne informacje, moze ktos widział cos takiego na przyklad na zdjeciach
Napisano

witam, bardzo proszę o pomoc przy identyfikacji tej oznaki. wykopana na jednym z poznańskich fortów. Z tyłu widoczne slady po dwóch wąsach mocujących. wysokość 4cm, szerokosć 3cm. pozdrawiam db

Napisano
Pytałem znajomego skończył w latach 60 Oficerska Szkołe w Jeleniej Górze jak opisałem mu tą blaszke to stwierdził iz takie byluy noszone na pagonach mundurów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie