milbas Napisano 28 Kwiecień 2005 Autor Share Napisano 28 Kwiecień 2005 Witam znalazłem ostatnio guiczek z napisem military equipment". Byłem przekonany, że to jakiś współczesny guziczek, ale dziś na Allegro znalazłem gościa, który za 6 takowych chce 35 PLN. Cena mi dała do myślenia. Prosze więc o informację, co to za guzik, kto go używał, kiedy, gdzie itd, itp.Z góry dziękuję i pozdrawiamMILBAS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osterode Napisano 28 Kwiecień 2005 Share Napisano 28 Kwiecień 2005 jest to guzik francuski,popularny kalesoniak,okres najprawdopodobniej II wojna światowa,wykonany z cynku-były rówinież z aluminium.a co do gościa z allegro, to on powinien przemyśleć tą aukcje-myślę ze cena 3,5 PLN-ów była by odpowiednia.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milbas Napisano 28 Kwiecień 2005 Autor Share Napisano 28 Kwiecień 2005 Dzięki za szybką odpowiedź. Mam tylko jeszcze pytanie - rozumiem, że guzik jest popularny w polsce - skąd się wzięły te guziki w Polsce?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osterode Napisano 28 Kwiecień 2005 Share Napisano 28 Kwiecień 2005 o ile były takowe w użyciu w czasie I wojny światowej to sprawa jest prosta.Polska armia używała francuskich I-szo wojennych mundurów.natomiast w czasie II w.ś. spora ilość francuskich jeńców wojennych została osadzona w stalagach i offlagach na terenie Polski, a francuzi mając renomę wykształconych i pracowitych chetnie byli zatrudniani w różnych fabrykach i jak to było w przypadku mojego miasta mieli swobodę poruszania się(!!!)zatem pewnie w czasie jakiegoś spaceru Jean lub Pierre zgubił jeden ze swoich guzików.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zenit Napisano 6 Październik 2016 Share Napisano 6 Październik 2016 Guziki często spotykane na II wojennych ruskich pozycjach.Prośba o więcej informacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 7 Październik 2016 Share Napisano 7 Październik 2016 Niemcy używali dużych ilości zdobycznej francuskiej bielizny, no a ta pewnie trafiała i do Rosjan. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akcej Napisano 7 Październik 2016 Share Napisano 7 Październik 2016 Z tym guzikiem to ciekawa sprawa kształt niewątpliwie francuski.Natomiast napis powinien brzmieć po francusku equipements militaires. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.