Skocz do zawartości

TKS i pociąg (osobno)

jotes

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
TKS:

http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=3209060818&category=15504

Pociąg - grafolog potrzebny!

http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=3208737740&category=15504

Pzdr,

jotes
  • Odpowiedzi 64
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Pomocy! To pismo mnie dobija! Na obu zdjęciach jest napisana nazwa miejscowości. Całą resztę potrafię odczytać, ale nie tą najważniejszą informację.
Napisano
Witam!
Mam ogromną prośbe i zarazem pytanie do znawców tematu TKSa
(wiem że temat był maglowany setki razy) Ile egzemplaży zachowało sie na świecie, gdzie sie znajdują i w jakim stanie, tworząc takie zestawienie w tym post'cie.
Z góry dzięki.
Pozdrawiam
Red alf
Napisano
Tk-3 Twierdza Kalemegdon Belgrad
TKS Kubinka
Wrak TKS Oxwall
Wrak TKS okolice Kirkensfiord
Wrak TKS z Vasdo - kupiony do Polski
Wrak C2p w Polsce
C2p z Arlon - miejsce pobytu nieznane
Pozatym w/g słów Magnuskiego jeszcze jeden TKS z działkiem na Kubince,ale nie ma świadków
Cały TKS zakopany w Warszawie - obecnie z przyczyn technicznych wydobycie niemożliwe
Leszek
Napisano
Leszek, ten warszawski robi za fundament, więc raczej jest zawalony, ok. 5m pod obecnym poziomem ulicy.
Wiem bo widziałem.

papa

a.
Napisano
Do Hartmana Cały TKS zakopany w Warszawie - obecnie z przyczyn technicznych wydobycie niemożliwe " przepraszam bo sie nieznam, ale dlaczego niemożliwe?
Napisano
Cze Jotes, to jest Staroniemiecki (Altdeutsch) proboje kogos dorwac co jarzy,dam znac jak beda jakies wyniki.

Pozdr.
sten
Napisano
Pociąg pancerny Groźny" (Nr 54), porzucony przez załogę na stacji Dunajec. Ex-radziecki wagon artyleryjski z pociągów typu Krasnoje Sormowo".
Napisano
Tzn. na stacji Biadoliny, koło wysadzonego mostu na Dunajcu - ta nazwa stacji z tyłu kartek to Dunajec" - co mnie nieco zmyliło/zasugerowało.
Napisano
Jeśli tam rzeczywiście jest napisane Dunajec, to można się tarzać ze śmiechu z moich prób odczytania :-)))) Przypomniała mi się tabliczka z TKS-a i męczarnie Larsa :-)

Napisano
Ok dorwalem Kolesia z Reichu ktory mi to przetlumaczyl na ludzki wiec:
Fota Nr1.
Na dworcu w Langres Polski Pociag Pancerny
(AUF DEM BAHNHOF IN LANGRES POLNISCHER PANZERZUG)

Fota Nr2.
Zwiedzanie Polskiego Pociagu Pancernego w Langres(BESICHTIGUNG DES POLNISCHES PANZERZUGES IN LANGRES)

Pozdr.
sten
Napisano
Zapytaj gościa czy to może być Dunajec? Ja jestem skłonny w tym wyrazie widziec Dunaj__c. Cały problem, że nigdzie indziej w tekscie nie wystepuje ani 'c' ani 'D'. Hm?
Napisano
Znalazlem strone z tym alfabetem zobacz i porownaj(wez poprawki na charakter pisma)

http://www.peter-kohlert.de/t/sci/greek.html

Pozdr.
sten
Napisano
Popatrzyłem na alfabet, wg mnie na 99% jest to Langres.
Dunajec odpada - na początku nie jest D, a na końcu nie jest c itd.
Ponawiam wobec tego pytanie co to jest Langres?
Napisano
To ja nic nierozumiem, Polski paciag Pancerny we Francji?
Ide do Domu(Fajrant)jak cos sie dowiem to dam znac jutro.

Pozdr.
sten
Napisano
Na to wygląda :-) Dziwne, że pamiętali, że kiedyś był polski... Dla mnie to też nowość, nie wiedziałem, że Groźny był używany później we Francji.
Napisano
Tam pisze Dunajec", porównajcie sobie jak wygląda literka g" w wyrazie powyżej - za nic nie jest to Langres". Tylko ostatnie C" jest strasznie zamaszyste.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie