malgolka Napisano 27 Kwiecień 2005 Autor Share Napisano 27 Kwiecień 2005 mam pytanie ,czym potraktować dorobione okładki na bagnecie co by wyglądały na parę lat starsze . pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 27 Kwiecień 2005 Share Napisano 27 Kwiecień 2005 Drewno z wiekiem zwyle ciemnieje. Nasącz przepracowanym olejem silnikowym im brudniejszy tym lepszy ( z zajechanego diesla najlepszy).Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adler153 Napisano 29 Kwiecień 2005 Share Napisano 29 Kwiecień 2005 np woskiem do drewna, mozliwie najciemniejszym - np kolor czarny dab. ewentualnie innym siuwaxem" na terpentynie - np pokost z terpentyna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yasioo Napisano 5 Maj 2005 Share Napisano 5 Maj 2005 witam !!wiem że to może kontrowersyjny pomysł ale ja bym dał kilkadziesiąt warstw politury, wcześniej traktując okładki odpowiednim kolorem barwnika ( do kupienia w proszku i rozrobienia z wodą ) dobre wykonanie daje szansę na ciekawy efekt. Yasioo yasiooxx@wp.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simon07 Napisano 5 Maj 2005 Share Napisano 5 Maj 2005 Olej jest super - szybko i pewny wynik - poza tym jest długotrwała metoda postarzania - do bagienka z torfem - ale to roczek minimum - zawsze daje się odpowiednio większy kawałek drewna - żeby na straty też trochę odjąć. Ale wtedy efekt jest naturalny - do okładek polecam jesion. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borszuk Napisano 19 Lipiec 2005 Share Napisano 19 Lipiec 2005 Co do koloru to olej , kawa , herbata (ale to raczej do tkaniny).Spękaną teksture można uzyskać nasączając wodąi do zamrażalki , trzeba jednak uważać aby nie przesadzićz wodą bo drewno pęknie .pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 19 Lipiec 2005 Share Napisano 19 Lipiec 2005 Takna szybko, to pomoczyć w nadmanganianie potasu - tylko wierzchnią wastwę bieże.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
j35 Napisano 19 Lipiec 2005 Share Napisano 19 Lipiec 2005 Witam.Ja proponuję bejce nitro np.Sopur lub inne (nie polecam wodnych.Można wyczarować dowolny kolor (inaczej wygląda stary dąb, a inaczej np.orzech). Poleca sie stolarz z dość długim stażem.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.