malgolka Napisano 27 Kwiecień 2005 Autor Napisano 27 Kwiecień 2005 mam pytanie ,czym potraktować dorobione okładki na bagnecie co by wyglądały na parę lat starsze . pozdrawiam
Cyrograf15 Napisano 27 Kwiecień 2005 Napisano 27 Kwiecień 2005 Drewno z wiekiem zwyle ciemnieje. Nasącz przepracowanym olejem silnikowym im brudniejszy tym lepszy ( z zajechanego diesla najlepszy).Wojtek
adler153 Napisano 29 Kwiecień 2005 Napisano 29 Kwiecień 2005 np woskiem do drewna, mozliwie najciemniejszym - np kolor czarny dab. ewentualnie innym siuwaxem" na terpentynie - np pokost z terpentyna.
yasioo Napisano 5 Maj 2005 Napisano 5 Maj 2005 witam !!wiem że to może kontrowersyjny pomysł ale ja bym dał kilkadziesiąt warstw politury, wcześniej traktując okładki odpowiednim kolorem barwnika ( do kupienia w proszku i rozrobienia z wodą ) dobre wykonanie daje szansę na ciekawy efekt. Yasioo yasiooxx@wp.pl
simon07 Napisano 5 Maj 2005 Napisano 5 Maj 2005 Olej jest super - szybko i pewny wynik - poza tym jest długotrwała metoda postarzania - do bagienka z torfem - ale to roczek minimum - zawsze daje się odpowiednio większy kawałek drewna - żeby na straty też trochę odjąć. Ale wtedy efekt jest naturalny - do okładek polecam jesion.
borszuk Napisano 19 Lipiec 2005 Napisano 19 Lipiec 2005 Co do koloru to olej , kawa , herbata (ale to raczej do tkaniny).Spękaną teksture można uzyskać nasączając wodąi do zamrażalki , trzeba jednak uważać aby nie przesadzićz wodą bo drewno pęknie .pozdrawiam
Boruta Napisano 19 Lipiec 2005 Napisano 19 Lipiec 2005 Takna szybko, to pomoczyć w nadmanganianie potasu - tylko wierzchnią wastwę bieże.Pozdrawiam
j35 Napisano 19 Lipiec 2005 Napisano 19 Lipiec 2005 Witam.Ja proponuję bejce nitro np.Sopur lub inne (nie polecam wodnych.Można wyczarować dowolny kolor (inaczej wygląda stary dąb, a inaczej np.orzech). Poleca sie stolarz z dość długim stażem.Pzdr.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.