Skocz do zawartości

Jagdpanther

effendi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mogę podać Tobie jednostki działajace na kierunku olsztyńskim, a więc:
24DPanc, „GD”DGPanc, 563 SHPz JagAbt.
Jeżeli chcesz więcej informacji daj znać.
Napisano
563 batalion mial jesienia 44 wyladowac w rejonie Gruduska Ciechanowa poczte przez Olsztyn przejsz do Pus i zakonczyc tam istnienie gdzies styczen luty
Napisano
ze zdjec ktore widzialem to lezy na boku w pewnym jeziorze. Dosc gleboko. Zdjecia co prawda niezbyt wyrazne ale mozna wykluczyc KT i Nashorna
Napisano
Ło, to się nawet ciekawie zrobiło. Jagdpanther walczyło w Polsce na tyle mało (Warmia i Mazury - maks 30 sztuk), że taka jeziorna to tak jak igła ze stogu siana.

Tylko czy effendi piszesz prawdę? Bo ja trochę jak niewierny Tomasz. Oczywiście chciałbym, aby to była prawda. I chciałbym, aby została w kraju.

A może to panzerjager IV?
Napisano
Zawieszenie nie pozostawia cienia watpliwosci. Wiem jeszcze to ze ten jagdpanther oderwal sie od jednostki, a gdy skonczylo mu sie paliwo, jakos wprowadzili go na zamarzniete jezioro i granatami skruszyli lod
Napisano
już wyobrażam sobie zakorkowaną 7" z 3miasta i asfalt z Wawy na Ostrołęke :D
Teren nie jest duży. Lepiej pilnuj tego w nocy bo licho nie śpi.
Napisano
No to ja mam nadzieję, że ten kto za tym stoi" nie ma zamiaru tego za granicę posyłać (tam już mają w muzeach i kolekcjach ok. 15 jagdpanther).

Najlepsza sytuacja: polska prywatna fundacja, remoncik, potem pokazy... (teoretycznie mógłbym krzyczeć, że to właśność państwa, ale niestety w dyrekcji MWP - Macyszyn & company - wolą kupować obrazy niż dać forsę na TKS, którego już mają, a co dopiero szkopski niszczyciel pancerny, więc krzyczeć nie bedę).

Niemniej jak powiedziałem, nie zobaczę, nie uwierzę. No, taki mało ufny jestem :-)
Napisano
Jeżeli jest mowa o działaniach na linii Gołdap - Filipów to zapewne moze chodzić o 1944, ze względu na operującą w tych rejonach Bygadę FGB, która miała w swoim składzie Jagdpanther.
  • 4 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie