Skocz do zawartości
  • 0

identyfikacja znalezisk z epoki napoleonskiej..

hawk21

Pytanie

Napisano

Witam
ponownie mam prosbe o pomoc w identyfikacji kilku znalezisk z epoki napoleonskiej ( jak sadze) na poczatku jakis dziwny hak, ładnie wykonany z brazu lub mosiadzu..nie mam pojecia do czego słuzyl.Wydaje mi sie ze moze pochodzic z tej epoki, znaleziony faktycznie na terenie bitwy z 1813 roku..długosc ok 12 cm.
Prosze o pomoc w identyfikacji tego znaleziska.W poprzednim watku nikt nie odpowiedzial wiec ponawiam swoja prosbe.
Pozdrawiam

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
mozliwe..ale mialem dokladna kopie takiej czapki z tego okresu
i bylo to cos bardzo podobnego..ta blaszka to moga byc moim zdaniem te łuski co przychdzily do paska skórzanego podtrzymujacego czapke pod broda..ale to teoria..faktem jest ze obok był cynowy guzik na pewno napoleonski, wiec jakos to uwiarygadnia pochodzenie..:)
Pzdr.
Napisano
Hawk 21! mozliwe że do tego kawałka skóry były przyczepione łuski"- masz po 2 otwory z góry i 2 z dołu- łuski" mocowane były klamerką mosiężną. Okrągly guzik byłby wówczas z boku czapki? pozdr
Napisano
janushew ! dokladnie...na tej czapce, której zdjecie zamiesciles jest podobnie..a wiec raczej jest to element czapki :)) A masz jakis pomysł na tą łapke na zdjeciu powyzej?
Napisano

Witam
ponownie mam prosbe o pomoc w identyfikacji kilku znalezisk z epoki napoleonskiej ( jak sadze) na poczatku jakis dziwny hak, ładnie wykonany z brazu lub mosiadzu..nie mam pojecia do czego słuzyl.Wydaje mi sie ze moze pochodzic z tej epoki, znaleziony faktycznie na terenie bitwy z 1813 roku..długosc ok 12 cm.
Prosze o pomoc w identyfikacji tego znaleziska.W poprzednim watku nikt nie odpowiedzial wiec ponawiam swoja prosbe.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie