Gość Napisano 15 Luty 2003 Napisano 15 Luty 2003 Moje pytanie dotyczy włoskich hełmów M 33.Ponieważ hełmy te używane były w czasie II wojny światowej jak też po wojnie (nie wiem czy nie są przypadkiem używane jeszcze dzisiaj) to ciekaw jestem czy są jakieś szczegóły konstrukcyjne bądź np. sygnatury pozwalające odróżnić egzemplarze wojenne (bądź przedwojenne) od współczesnych (znaczy powojennych). Za pomoc z góry dziękujępozdr
Gość Napisano 15 Luty 2003 Napisano 15 Luty 2003 Witam,Szczegółów za wiele nie ma. Najważniejsza jest farba.Wojenna jest c. zielona lub szarozielona(zależy czy początek wojny, czy koniec), powojenna przypomina trochę ruską. Po drugie podpinka. Najczęściej była stosowana ze skóry(czarnej-MVSN i szarozielonej-armia),po wojnie skóra i parciane. Bardzo często po wojnie używano hełmów wojennych, czasem przemalowanych. Jeśli Hełm jest w stanie magazynowym na wyściółce ma godło faszystowskich Włoch.Na allegro gościu ma taki jasno zielony hełm- właśnie on jest powojenny(farba).Zobaczcie na: http://members.aol.com/_ht_a/jsb715/faqs.htmlPozdro. Jakby co to napisz na mejla a postaram się odpowiedzieć.
Gość Napisano 15 Luty 2003 Napisano 15 Luty 2003 Wielkie dzięki za informacje.Nawiasem mówiąc sprawa ta zaciekawiła mnie z tego powodu, że właśnie na Allegro zlokalizowałem dwa egzemplarze włoskich hełmów M 33. Ich wyposażenie wewnętrzne zgadza sie z opisem fasunku hełmów z lat przedwojennych, ale ta farba...pozdr
Gość Napisano 17 Luty 2003 Napisano 17 Luty 2003 CześćZ tym godłem to nie jest reguła. Reszta sie zgadza.PozdrawiamJarek
Piotr J. Bochyński Napisano 17 Luty 2003 Napisano 17 Luty 2003 W którymś numerze Mundur i Broń" była wzmianka na temat innostrannych hełmów używanych przez LWP po II WŚ, były wśród nich również omawiane hełmy włoskie M33.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.